Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin yılda ortalama bir kez yapılmasını öneriyor. Kombi modellerine bakım yaptırmak için en ideal zaman ise sonbahar ayı olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalan kombilerde, bu süreçte çeşitli tıkanmalar ve teknik arızalar meydana gelebiliyor.
Düzenli bakımları yapılmayan kombilerde, geleceğe yönelik sorunlar yaşamanız olasıdır. Ayrıca ürün garantinizi geçersiz kılabilirsiniz. Kombi bakımını yaptıranlar enerji tasarrufu elde ederek daha az fatura öderken, kombilerinin uzun ömürlü ve verimli olmasını da sağlar.
Kombi servis ücretleri, 2023 yılında Doğru Tamir'in belirlediği fiyat 300 TL'dir.
Kombiler su, doğal gaz ve elektrik aksamlarına sahip karmaşık cihazlardır. Güvenlik, verimlilik ve öngörülebilir arızaların önlenmesi için kombinize her sene mutlaka bakım yaptırmanız gerekir. Yetkili servis senelik bakımda kombinizin tüm emniyet kontrollerini yapar.
Kombi bakımlarını düzenli yaptırırsanız hem cihazınızın ömrünü uzatır hem de çevreyi ve bütçenizi korursunuz. Kombi bakımı cihazınızın durumuna göre değişmektedir. Ancak ortalama 45 – 60 dakika arasında sürecektir.
İlgili 39 soru bulundu
Ek teminat olarak poliçelere ilave edilebilen kombi bakım hizmeti teminatı ile kombiler garanti altına alınabilmektedir. Kombi bakımı çalışır durumda olan veya garanti süresi sona ermiş olan kombilere yapılmaktadır. Böylece konut sigortası hasarsızlığı bozulmamaktadır.
Borçlar kanununun 317. maddesinde “Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır.” ifadesi bulunmaktadır. Bu maddeye göre kombinin temizlik ve bakım masrafları kiracıya aittir.
Petek temizliği yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Temizleme işleminin ardından peteklere koruyucu ilaç koyuluyor. Petek temizliğinin 2 yılda bir yapılması gerekiyor.
Kombi bakımlarında önce, sıcak su ve kalorifer yanma durumu kontrol edilir. Ardından kombinin su sızdırmazlık durumu kontrol edilir. Daha sonra kombinin içi açılır ve tozlanma durumu kontrol edilir. Tozlanma çok fazlaysa, kombinin tozları temizlenir.
Genellikle periyodik bakım ücreti yetkili teknik servislerde 2023 yılı fiyatları ile 1000 TL'den başlayıp 10000 TL'ye kadar uzanır. Ancak net tutarın öğrenilmesi için öncesinde yetkili servisten bilgi alınması gerekmektedir. Periyodik bakım süreleri içerisinde gerekli işlemlerin yapılması son derece önemlidir.
Üretim hatasının dışında kalan; tüketiciye tesliminden sonra meydana gelen, elektrik-doğalgaz tesisatından ve cihaz dışı etkenlerden kaynaklanan problemler (doğal afet, yangın, su baskını vb. ) garanti kapsamı dışındadır. Kombi bakımı garanti kapsamı içerisinde değildir.
Kombi bakımlarında önce, sıcak su ve kalorifer yanma durumu kontrol edilir. Ardından kombinin su sızdırmazlık durumu kontrol edilir. Daha sonra kombinin içi açılır ve tozlanma durumu kontrol edilir. Tozlanma çok fazlaysa, kombinin tozları temizlenir.
Her yıl düzenli bir şekilde bakımı yapılan kombilerin daha sağlıklı çalışacağından dolayı hem yüksek fatura gelmesini engelleyeceğini hem de ısınmada bir artış olacağını belirten Kombi Doktoru firma yetkilisi Yunus Tanyıldız, “Kombi ve petek bakımı yapılması doğalgaz faturalarında yüzde 30 gibi bir tasarruf sağlıyor.
Belirlenmiş bir tarih aralığı olmasa da kombi bakımının kış mevsiminden önce; yaz mevsiminin sonunda yahut eylül, ekim ayları içerisinde yapılması tavsiye edilir. Kombi bakımı her yıl mutlaka tekrarlanmalıdır.
Kombiyi kış moduna getirin
Kombilerde Yaz Modu, Kış Modu ve Kapalı Mod (Stand -By) olmak üzere genellikle 3 farklı kullanım konumu (seçeneği) vardır. Bu konumlar kombinin kontrol paneli üzerinde bulunan basma butonu veya çevirmeli düğmelerle ayarlanabilmektedir (Bkz. Kullanma Kılavuzu).
Ancak birçok kullanıcı bu suyun rengini, ne kadar temiz ya da kirli olduğunu merak etmeden kaloriferi kullanmaya devam eder. Ancak peteklerin içerisindeki siyah su net bir şekilde kirli sudur. Bu su manyetit olarak adlandırılır ve sistem içerisinde uzun bir süre dolaşım gerçekleştirdiği için oluşur.
Doğru teçhizat ve prosedürler ile petek temizleme işlemi yaklaşık 1- 1,5 saat sürer.
Sisteme petek temizliği değil, bilinçsiz işçilik zarar verir. Petek temizliği rutin olarak 2 yılda 1 temizliği yapılmalıdır. Çünkü ısınan su zamanla kapalı tesisat hattında kireç, çamur, yosun, bakteri gibi çamurlaşmış bir tabaka oluşturur. Yoğunlaşmış verim kaybına sebep olurken yakıt maliyetini de arttırmaktadır.
Bu sebeple, “Kombi bakımı garanti kapsamında mı?” diye öğrenmek için en iyisi, kombinizi satın aldığınız firmaya danışmak ve garanti kapsamına nelerin gidip girmediğini sormaktır. Yine de genel itibariyle kombi bakımının garanti kapsamı dışında olduğu cevabını almanız sürpriz olmayacaktır.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Üzerindeki ışıklar yanmıyorsa kombinizin yanındaki duvarda yer alan ve üzerinde mandala benzeyen bir düğme olan kutu, sigorta kutusudur.
Kombiler için 2-6 Amper arası sigorta bağlanması yeterlidir.
Sigorta şirketlerine göre bu sorunun yanıtı değişmekle birlikte poliçede belirtilen kriterlere göre konut sigortası çatı probleminin masraflarını karşılayabilir. Kar birikmesi ve yoğun yağış gibi nedenlerle yaşanan çatı akması poliçe kapsamında değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri