Stanford Üniversitesi'nde profesör ve fiziksel tıp ve spor hekimliği direktörü Michael Fredericson, "Koşmak daha iyidir, çünkü koşarak daha yüksek yoğunluklu antrenman yapabilirsiniz" diyor, "Koşu gerçekten metabolik sisteminizi harekete geçirir ve kalori ve yağın yakılmasına yardımcı olur."
Yani aynı sürede yapılan düşük şiddetteki egzersiz ile harcanan yağ, oran olarak yüksek şiddetteki egzersizden fazladır. Ancak egzersiz sonunda yağdan harcanan enerjiye baktığında koşunun yürüyüşten daha fazla yağ yaktığını görebilirsin.
Üyesi Haluk Saçaklı, herkesin merak ettiği soruyu yanıtladı." Koşarken toplamda yürüyüşe göre daha fazla kalori harcarsınız ama harcadığınız kalorinin yüzde 80'i karbonhidrat, yüzde 20'si yağ olur. Tempolu yürüyüşlerde ise 24'üncü dakikadan itibaren yüzde 20 karbonhidrat, yüzde 80 yağ yakarsınız.
Koşu bandı kalori hesaplama yapabilmek için koşuyu yapan kişinin fiziki özellikleri gerekmektedir. Çünkü buna bağlı olarak yakılan kalori miktarı değişir. Uzmanlar koşu bandında 30 dakika koşan kişinin ortalama 200 ile 400 arasında kalori yakabileceğini belirtmektedir.
Egzersizin ilk dakikalarında kas hücreleri ağırlıklı olarak karbonhidratların enerjisini kullanır. Vücudun tam anlamıyla yağ yakmaya başlaması, örneğin, koşuya başladıktan sonra 15 ila 20 dakikayı bulabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Yürümek koşmaktan daha fazla yağ yaktırır mı? Koşu, metabolik sisteminizi harekete geçirir ve kalori yakılmasına yürüyüşten daha fazla yardımcı olur. En çok kalori yakmaya yarayan aktivite, en fazla yağ yakmanıza yardımcı olacak aktivitedir.
Çünkü 30 dakikadan az süren yürüyüşler vücudun yağ yakımına geçmesi açısından yetersiz kalırlar. Bu nedenle yağ yakımı için yapacağınız yürüyüşün miktarı en az 30 dakika olmalıdır.
Örneğin 70 kilo ağırlığında ve orta tempoda yapılan 1 saatlik yürüyüş ile yaklaşık 250 kalori harcanır ve yaklaşık 28 gram yağ yakılır.
5- Sağlıklı Koşu İçin Limit Şart
Genel olarak haftada 2-4 kez, 20-30 dakikalık koşularla başlanmalı. Başlangıç koşu mesafesi ise 3-6 km arasında olmalı. Düzenli koşu ritmini yakaladıktan sonra haftalık yüzde 10 mesafe artışı ile koşulara devam edebilirsiniz.
Koşmak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayarında ve düzenli olarak yapılan koşu egzersizleri, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve grip salgınlarına karşı koruyucu bir etki yaratarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve özellikle salgın aylarında mikrop ve virüslerden daha az etkilenmeni sağlar.
Yürümenin koşmaktan daha sağlıklı bir aktivite olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Sağlıklı bir egzersizin yüzde 90'ı yürüyüşse, yüzde 10'unu koşmak oluşturur. Sağlıklı ve fizyolojik olanı budur.
Aç karnına koşu yapıldığında, vücut yağ depolarını kullanarak enerji üreteceğinden kilo vermek hızlanıyor. Ancak güncel kilosunu korumak isteyenler, kahvaltı yaptıktan bir saat sonra koşu yaparak kilo almanın önü geçebiliyor.
Belirli bir tempoda koşmak, yürümek ya da pedal çevirmek en etkili yağ yakma yöntemidir. Egzersizlerinizi yaparken kendinizi yeterince zorlamanız çok önemli, çünkü; vücudunuz uzun süreli antrenmanların büyük bir kısmında vücutta depolanan yağı kullanır.
Diğer bir ifadeyle düzenli olarak her gün 4.6 km, yürümek gerekiyor. Koşuda ise durum biraz daha farklıdır. Saatte 8 km hızda koşan birisinin kilometre başına 80 kcal yaktığı ve saate ortalama 640 kcal harcadığını söyleyebiliriz. Bu durumda günlük 1 saat koşan birisinin 1 ay sonunda 2 kg yağ yakacağı ortaya çıkıyor.
Koşu yapanlar kilo kontrolünü daha kolay sağlıyorlar. Koşma sonrası 14 saate kadar devam eden egzersiz sonrası oksijen tüketimi (EPOC) vücudumuzun kalori yakımına devam etmesi nedeniyle kilo vermede yürümeye göre bize daha fazla yardımcı oluyor.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Yürüyüş ve Koşunun Faydaları
Yürüyüş de koşu da bir kardiyo antrenmanı örneğidir. Kardiyo eski Yunan dilinde “kardia” yani kalp anlamına gelir. Bu egzersizler de genel olarak kardiyo antrenmanlarının faydalarını sağlar.
Koşma esnasında en fazla kalori yağlardan yakılır. Dolayısıyla her gün koşmak zayıflatır. Koşu bandı kalori hesaplama yapabilmek için kişinin kilosu ve fiziki özellikleri gerekmektedir.
Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Basen eritme, bölgesel zayıflama konusunda en çok merak edilen konulardan biri. Çünkü eritilmesi en zor bölge olarak bilinir bunun sebebi ise kalça bölgesisinin temel yağlanma sebebinin genetik olmasıdır.
Tek bir önlem vardır; 11 12 yaş zayıflama yöntemleri ile tanışmak. 11-12 yaş kilo verme sürecinin en kolay olduğu yaşlardır. Çünkü ergenlik dönemine giriş yapılan bu yaşlarda metabolizma oldukça hızlı çalışır. Boyun uzaması ve orantılı kilo alımı olduğunda çocukların daha sağlıklı fiziğe sahip olması mümkündür.
Gün içerisinde tüketilen yemekler ve içeceklerle kilomuzda artışlar meydana gelebilmektedir. Tartılmak için en doğru zaman sabahları yemek yemeden önce ve tuvalete çıktıktan sonraki zamandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri