Dünya'da ve Türkiye'de en çok ölümün köy göçüren mantarı olarak bilinen
Mantar bulduğunuzda bir yana doğru eğerek şapkanın hemen altına bakmanız gerekir. Köygöçüren mantarının eteği, şapkanın hemen altında sarmalayan ince bir zar görünümündedir. Bu zar beyaz renklidir ve sapın bir kısmına gevşekçe tutunmuş gibi görünür. Köygöçüren mantarının kokusu amonyağa benzer.
Ülkemizde ölüm meleği ve evcikkıran isimleriyle de bilinen köygöçüren mantarının Latince ismi amanita phalloidestir. Ölüm meleği isminden de anlaşılabileceği üzere köygöçüren zehirli bir mantar türüdür.
Amanita phalloides; evcikkıran ya da ölüm meleği de denir), Amanitaceae familyasından zehirli bir mantar türüdür. Türkiye'deki ölümcül zehirlenmelerin neredeyse %90 kadarından sorumlu, son derece zehirli ve tehlikeli bir mantardır.
“Köygöçüren mantarı, ülkemizde en çok bulunan zehirli mantarlardan birisi. En çok İstanbul, Bolu, Kastamonu ve Giresun bölgelerinde görülüyor. Bu mantar, literatürde 'amanita phalloides' olarak bilinir. Zehirlenmelerin neredeyse yüzde 95'ine bu mantar sebep olmakta.
İlgili 21 soru bulundu
Köygöçüren mantarının herhangi bir faydası olmadığını söylemek mümkündür. Zira özellikle Türkiye'deki en zehirli mantarlar içerisinde yer aldığını dile getirmek gerekir. Bu sebepten dolayı mutlaka uzak durulması gereken en tehlikeli ve ciddi mantarlar içerisinde yer alıyor.
Barutçiyan, "Dünyanın en kötü mantarları arasında yer alan köygöçüren mantarı, ülkemizde şu an çok yaygın bir tür. Çok gösterişli ve lezzetli bir mantar olsa da oldukça öldürücü bir tür olarak bilinir.
LONTREL® 100 suyla hemen karıştığından her türlü aletle kullanılır. Şekerpancarı ve köygöçüren çıktıktan sonra kullanılır.
Ölüm meleği mantarı
İsmi ölüm meleği olan bu mantar çeşidi ülkemizde köygöçüren olarak da isimlendirilir. Aynı zamanda bu mantar ülkemizde birçok kişinin ölümüne de neden olmuştur. Ülkemizin yanı sıra dünya genelinde de ölümcül mantar zehirlenmelerinin %90'ına ölüm meleği mantarı neden olur.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Ağaç mantarı zehirli olmayan son derece lezzetli bir mantar türüdür. Pazarlarda ve manavda ağaç mantarını bulmak olanaklıdır.
Çukur Çanak Mantarı (Sarcosphaera Coronaria): Tüketilmemesi gereken bir türdür.
Ergot mantarı, genel olarak çavdarların üzerinde yetişmekte olan bir tür parazittir. Tüketilmesi sonucunda ergot zehirlenmesi de meydana gelebilmektedir. Ergot mantarı tüketimine bağlı olarak halüsinasyon görmek ve zehirlenmeler de olası sonuçlar arasında bulunmaktadır.
Kanlıca Mantarı Yenir mi ve Zehirli mi? Kanlıca mantarları Türkiye genelinde yetişen en lezzetli mantar türleri arasında yer alır. Kanlıca mantarlarının çoğu yemeklerde rahatlıkla tüketilebilir. Bu mantarlar zehirli değildir.
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine neden olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.
İyi ve lezzetli bir mantardır. Usulüne uygun pişirilmesi lazımdır. Çiğ tüketilmemesi tavsiye edilir, çünkü pişmemiş hali hafif toksiktir.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
Rengi nedeniyle zehirli mantarlarla karıştırılma riski olan kükürt mantarı aslında lezzetli ve özel bir tada sahiptir. Tavuğa benzeyen tadıyla yemekleri lezzetlendiren kükürt mantarı, karaağaç ve ceviz ağacında sıklıkla görülür.
Karakulak mantarının, doğada kendiliğinden yetişmekte olan her mantar türü gibi zehirli olan türleri bulunduğu gibi zehirsiz türleri de bulunmaktadır. İçerisinde oldukça fazla sayıda vitamin ve mineral barındırması sebebiyle oldukça besleyici bir mantar türüdür.
Amanita Phalloides (köygöçüren) ürettiği alfa-amanitin ve beta-amanitin toksinleri ile ciddi karaciğer, böbrek ve santral sinir sistemi hasarı ile seyreder. Türkiye'de ölüm ile sonuçlanan mantar zehirlenmelerinin %90'ından sorumludur.
Beyaz sirkeyi yok etmek istediğiniz ot yapraklarına sprey ile püskürterek birkaç tekrarda bu otların kurumasını sağlayabilirsiniz. Sirkenin toprağa ve diğer bitkilere temas etmemesine özen gösterin. 4 litre sirkeye bir fincan kaya tuzu ve sofra tuzu karışımı ekleyerek etkili bir yabani ot öldürücü elde edebilirsiniz.
Granstar, yabani otlarla mücadelede güçlü bir koruma sağlar. Granstar buğday, arpa ve Granstar'a toleranslı ayçiçeği çeşitlerinde geniş yapraklı yabancı ot mücadelesinde kullanılan etki alanı geniş bir yabancı ot ilacıdır. Düşük dozlarda kullanılır ve seçiciliği çok yüksektir.
Süleymancık evde yaşayabilen bir canlı olduğundan akvaryumda bakılması zor olmaz herhalde. Yem olarak trantula ve sürüngen forumlarından Süleymancıkların evde bakımlarıyla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Süleymancık, diğer adıyla Türk Keleri, ortalama olarak 10 santimetre boyunda olup, geniş parmaklı bir yapısı vardır. Genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşamını sürdürmektedir. Süleymancık, görünüş itibariyle rahatsız edici ve ürkütücü olsa da, asla insana zarar vermemektedir.
Zehir taşımayan bu sürüngenin zararlı olmadığı bilinmektedir. Bilhassa geceleri, böcek ve sivrisinekler ile beslenerek özellikle ev ortamında böcek ve sivrisineklerin bulunmasını engeller. Ürkütücü bir görüntüye sahip olan Süleymancık, aslında insana hiçbir şekilde zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri