Kara listeden çıkmanın tek şartı, kara listeye girmenize sebep olan borcun bitmesinin üzerinden 5 yıl geçmesidir. 5 yıl sonra siciliniz temiz görünür. Banka ve kredi sicilinizin temizlenmesinin bir yolu daha vardır fakat her zaman mümkün değildir.
Borcunuzu kapatmanızın üzerinden beş yıl süre geçmesi gerekmektedir. Banka sicilinizi temizlemek için borcu bitirip üzerinden beş yıl geçmesini beklemeniz gerekmektedir. Banka siciliniz bozukken herhangi bir bankanın verdiği hizmetlerden yararlanmanız mümkün değildir.
Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
Kredi sicilinin hiç olmaması ya da 5 yıl sonunda silinmiş olması, bankalardan kredi alma konusunda problem yaşanmasına neden olur.
Risk Raporu, açılış tarihine bakılmaksızın tüm aktif krediler ile son 5 yıl içinde kapanan kredi bilgilerini kapsar.
İlgili 21 soru bulundu
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
İster bireysel ister kurumsal olarak kredi başvurusunda bulunun, çeşitli nedenlerle talebiniz reddedildiği zaman bu başvurunun silinebilmesi ve tekrar başvuru yapılabilmesi için 180 günün geçmesi gerekir. Bu sürecin uzunluğu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından belirlenir.
SİCİL AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK? Kişi ya da şirketlerin borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Sicil affından faydalanmak için gerçek veya tüzel kişilerin 1 Ekim 2022 tarihinin öncesine ait borçlarını taksitlendirmeleri, yapılandırmaları veya tümüyle ödemeleri gerekmektedir. Aynı zamanda bu işlem 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sonuca ulaştırılmalıdır.
Borçlar kanuna göre icralarda zamanaşımı süresi açıldığı tarihten itibaren 10 yıldır. Alacaklı her yıl yenileme yapması durumunda bu süre 20 yıla çıkmaktadır. Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez. Bu noktada bazı hususlara dikkat çekmekte fayda var.
Kredi Kayıt Bürosu Sicil Affı 2023
Findeks ® ® ® ® ® ® ® kredi notu güncelleme ve kanuni ® takip ibaresi kaldırma bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli...
Sicil affından yararlanan tüketiciler almış oldukları kredilerden dolayı herhangi bir cezai işleme tabi tutulmuyor ve kredi sicilinin yenilenme süresini beklemeden yeniden kredi alabiliyor.
e-Devlet Risk Merkezi Raporu'nda kredi notu yer almıyor. Kredi notu öğrenmek için Findeks ya da banka şubelerinden ücret karşılığında hizmet alınabilir.
Her finans kurumunda farklılık gösterebilmekle beraber yaklaşık olarak; “0-699 en riskli, 700-1099 orta riskli, 1100-1499 az riskli, 1500-1699 iyi, 1700-1900 çok iyi” şeklinde gruplama yapılabilir.
Sicili Bozuk Kişi Kefil ile Kredi Çekebilir: Kredi notu düşük olan kişinin bankalara yapacağı yeni kredi başvurusunda; bankaya ek güvence göstermesi gerekir. Bu güvence seçeneklerinden biri de kefildir.
Bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli ve 5411 sayılı kanunun 1.
Gerçek ve tüzel tüm kişilere ait, son ödeme tarihi (vadesi) 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olan karşılıksız çek, bireysel ve ticari niteliğindeki kredi kartı ve kredi, protestolu senet borçlarını kapsamaktadır. 20 Mayıs 2021 tarihi sonrası borçlar bu düzenleme kapsamında değildir.
TBMM Başkanlığı'na AK Parti tarafından sunulan torba ekonomi teklifinde, "kara liste"ye düşenler için af getiriliyor. Düzenleme, anapara ve taksit ödemesi 1 Ekim 2022'den önce olan borçları kapsayacak. Borçların 1 Temmuz 2023'e kadar ödenmesi durumunda sicil kayıtları silinecek.
Ve nihayet sicil affıyla ilgili tasarı onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Sicil affı yürürlüğe girdi. Borç yapılandırmayı kaçıranlara ek süre. Sicil affı toplam 12,5 milyon borçlu vatandaşa umut oldu.
Yapmanız gereken Merkez Bankasına durumunuzu anlatan ve kara listede olup olmadığınızın sorgulanmasını isteyen bir dilekçe yazmaktır. Dilekçe iadeli taahhütlü olarak yazılmalıdır. Merkez Bankası 15 gün içerisinde sizle gerek duyduğunuz bilgileri yazılı olarak ilecektir.
Sicil affı hakkından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022 gününden önce olan şirket ve kişiler yararlanabilecek. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyen kişilerin ya da yapılandıranların Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
90 gün boyunca ödemediğiniz borcunuz hakkında yasal takip başlar. Daha sonra Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız. Tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir.
Üst üste yaptığınız başvurular kredi notunuzu etkileyebilir. Eğer kredi notunuzun düşük olması nedeniyle ret yanıtı aldıysanız, birkaç ay bekleyip bu süreçte ödemelerinizi düzenli yaparak kredi notunuzu yükselttikten sonra tekrar başvuru yapabilirsiniz.
Kredi çekme talebinin reddedilmesine neden olan faktörler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir; Kredi notunun yeterli seviyede olmaması Bankalara olan geçmiş borçların düzenli ödenmemiş olması Başvuruda bulunulan kredi için yeterli gelir sahibi olmamak.
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri