Bu çerçevede Uludağ Üniversitesi ve DKMP Genel Müdürlüğü arasında 2004 yılında imzalanan protokole istinaden Uludağ Üniversitesi yerleşkesi içerisinde oluşturulan merkezde 3 erkek 7 dişi ile başlanan kızıl geyik yetiştirme çalışmaları neticesinde günümüz itibariyle 90 bireye ulaşıldı.
Ordu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından basınla paylaşılan görüntülerde, yaban keçisi, kurt, boz ayı, yaban domuzu, tilki ve çakal yer alıyor.
Dünyada en saf yabani alageyiklerin bulunduğu tek yer Antalya'dır ve yöre halkı tarafından Benekli geyik adı da verilmektedir.
Geyikgiller ailesinde yer alan karaca dünyada Kuzey Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar geniş bir alanda görülebiliyor. Türkiye'de ise Karadeniz ve Marmara bölgelerinin tamamında; Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin belirli kısımlarında dağlık veya ormanlık alanlarda karacayla karşılaşabilirsiniz.
Geyik, Erzurum ilinin Aziziye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.
İlgili 45 soru bulundu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı'nda dünyaya gelen 5 erkek kızıl geyiğin yeni yuvası artık Spil Dağı Milli Parkı olacak. Nesli koruma altındaki kızıl geyikler, bir süre adaptasyon sahasında gözlem altında tutulduktan sonra, Spil Dağı Milli Parkı'nın eşsiz doğasına bırakılacak.
Yaşam alanı Geyikler Antarktika ve Avustralya dışındaki kıtalarda oldukça yaygın olarak dağılmıştır.
Türkiye'de üç farklı geyik türü yaşamını sürdürüyor. Bunlar; kızılgeyik (Cervus elaphus), alageyik (Dama dama) ve karaca (Capreolus capreolus). Anadolu'da beş geyik türünün varlığı bilinmekle birlikte Kafkas sığını ve Mezopotamya geyiği (İran alageyiği) artık nesli tükendiği için Anadolu'da görülmüyor.
Dünyada birçok farklı geyik türü bulunmaktadır. Geyiklerin beslenmeleri de bulundukları bölgelere göre farklılık gösterebilmektedir. Geyikler genel olarak yeşil bitkilerle ve otlarla beslenmekte olan hayvanlardır. Aynı zamanda ağaçların yapraklarını ve yeşil bitkileri yemeyi de oldukça fazla severler.
CEYLAN DERİSİ VE GEYİK ARASINDAKİ FARK
Ceylan, Çift toynaklılar familyasından boynuzlu bir hayvandır. Geyikler devasa boyutlara erişebilirken ceylanlar ortalama 60cm boyundadır. Ceylanlar evcilleştirilebilirken geyikler daha yabanidirler. Ceylanlar tek yavru doğurur ancak geyikler genellikle iki yavru doğurmaktadır.
Geyiklerin erkeklerine boğa, dişisine “inek” veya çok kullanılmamakla birlikte “maral”; yavrularına "dana" denilmektedir.
Türk halk kültüründe önemli işleve sahip hayvanlardan birisi geyiktir. Geyik, halk inanış ve anlatılarında daha çok türeyişin, ekolojik evrenin, saflığın ve temizliğin sembolü olarak kullanılırken, mitolojik geçmişi göz önüne alınarak Orta Asya ve Anadolu toplulukları arasında kutsallık kazanır.
Geyik yavrusuna ceylan denir. Bazı bölgelerde ceylan kelimesi yerine maral ve ahu sözcükleri de kullanılır.
Erkekler 380–720 kg, dişiler 270–360 kg ağırlığındadır. Sığın alt türleri içinde en büyüğü omuz yüksekliği 2,1 m ve ortalama ağırlığı erkeklerde 634,5 kg ve dişilerde 478 kg olan Alaska alt türüdür (A. a. gigas).
Çok iyi yüzücü olan geyikler, çamurda yatmaktan hoşlanırlar. Yurdumuzun tüm bölgelerindeki ormanlarda yaşarlar. Avlanmaları bazı bölgelerde yasak, bazı bölgelerde kısıtlıdır. (Bursa çıkarıldı) Uludağ Milli Park'ı ülkemizde kızıl geyiklerin korunduğu ve avlanmanın yasak olduğu önemli alanlarımızdandır.
Türkiye'de alageyiğin doğal olarak bulunduğu tek bölge olan Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, türün aynı zamanda gen merkezidir (Masseti et al., 2008).
Bölge Müdürlüğüne bağlı, kızıl geyik üretimini desteklemek, yaşam alanına dönmesini sağlamak amacıyla hizmet veren Belgrad Ormanı'ndaki Bahçeköy Geyik Üretim İstasyonu'nda yavrularla birlikte 56 kızıl geyik bulunuyor.
18 YIL KADAR YAŞAYABİLİYOR
Erkek alageyikler 140–160 cm uzunluğunda bir boya ve 90–100 cm omuz yüksekliğine sahiptir. Ağırlıkları 60–100 kg olur. Dişileri ise 130–150 cm uzunluğunda, 75–85 cm omuz yüksekliğinde ve 30–50 kg ağırlığındadır. Yaşam süreleri ortalama 12 ila 18 yıldır.
Türkiye'de aşırı avlanma sonucu sayıları giderek azalan ve çoğu eski yayılış alanını yitiren kızıl geyikler, bölgesel olarak yaşıyor. Günümüzde kızıl geyiklerin yaşam alanı olarak Türkiye'nin Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinde bulunduğu gözleniyor.
15 metre uzağa sıçrayabilen bu geyikler yaklaşık 8-12 yıl, maksimum da 14-18 yıl yaşar.
Geyiğin yol gösterici olması; bazen maddi, bazen de manevi kılavuzluğuna işaret etmektedir. Rehber olan geyik, maddi bağlamda belirli bir mekâna ya da sevgiliye giden yolu, manevi anlamda ise İslamiyet'e giden yolu göstermektedir (Parla, 2014, s. 865-884).
"Safranbolu'da simgelerin önemli yeri var"
Bunların en görkemlisi geyik boynuzlarıdır. Evlerin dış cephelerinde üçgen alınlıkta veya evin içlerinde bunu görebiliriz. Bereket ve uğur getiren, nazara karşı bir simgedir. Evlerin 'sigortası' denebilir.
nisanda düşer ağustosta tamamlar. 7 yaşındaki çocuğun dişi nası kökten düşerse. boynuzları kökten dökülür. nisan ayında bi tane fazla çıkıyo. geriye bir tane çıkıntısı fazla çıkar. ağustosa kadar bunu tamamlar. 75 santim uzar. o çıkıntıları da geyiğin yaşının kaç olduğunu söyler.
Çoğalma : Gebelik süresi 230 gündür.
Geyikli Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı bir beldedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri