Betterave, Beta Vulgsris yahut beet isimleriyle de bilinen pancar, ıspanakgiller familyasına ait bir bitkidir.
Çükündür ıspanakgiller ailesindendir. Karadeniz ve ege bölgesinde halk arasında kırmızı pancar olarak da bilinmektedir. Başka bir ifade ile çükündür kırmızı renkli şeker pancarı olarak da adlandırılır.
Kış sebzelerinin baş tacı kırmızı pancar ıspanak ailesinden bir kök sebzedir. Şeker pancarı ile aynı aileden gelir ancak beslenme açısından farklıdır. Şeker pancarı beyazdır ve üreticiler bunları şeker çıkarmak ve işlenmiş gıdaları tatlandırmak için kullanma eğilimindedir.
Görünüşü açısından turp ile benzerlik gösteren pancar, turptan farklı olarak daha parlak ve farklı tatlara sahiptir. Pancar kendi içinde de kırmızı pancar ve şeker pancarı olarak ayrılmaktadır.
Orta boy bir kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet posası içerir ve bu sayede bağırsaklarımızı korurken, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önler. Yeterli posa tüketiminin kolon kanserine karşı koruyucu nitelikte olduğu düşünülürse de büyük fayda sağlar.
İlgili 19 soru bulundu
Kırmızı pancar çiğ yenir mi? Kırmızı pancar, diğer pek çok sebze gibi çiğ olarak tüketilebilir.
C vitamini bakımından fazlasıyla zengin olduğu bilinen kırmızı turpun yeşil saplarıyla birlikte tüketilmesi öneriliyor.
Pancar Pekmezi Faydaları;
Kış hastalıklarına karşı vücudun direncini artırır ve her türlü gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi vardır. İnsan vücuduna kuvvet veren çok etkili bir pekmezdir. Yendikten sonra vücudu sıcak tutar. Bilinen en güçlü demir kaynağıdır.
antep'te de pancaraçükündürük denir.
Kırmızı pancar, Adana Çukurova bölgesinde yoğun üretim hacmine sahip olan bir sebze türü olarak öne çıkar. Şalgam pancarı olarak da bilinen bu sebze, şalgama bizzat lezzetini veren sebzedir. Yapım sürecinde her şey kırmızı pancarın lezzetini şalgam suyuna geçirecek şekilde tasarlanır.
İçerisinde A, B, C vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum ve folik asit ve betalain de bulunur. İçeriğindeki “betalain” maddesi, strese bağlı ruhsal bozukluklara karşı etkilidir. Pancar, karaciğer için ideal bir toniktir. Kanın toksinlerden temizliği için önemli bir besindir.
Örneğin; şeker pancarı şeker yapımında kullanılırken, kırmızı pancar daha çok turşu ve şalgam yapımı için tercih edilmektedir. Pancarın en çok bilinen türleri şunlardır; Şeker Pancarı; Ülkemizde şeker elde etmek için kullanılan bu pancar türünün kökleri oldukça etli ve yumrudur.
Doğru cevap pancar olacaktı. Çükündür Nedir? Çükündür Kanı Temizliyor, Kansere, ve Diyabete Karşı Koruyor! Günlük ihtiyaçlarımızı doğal ürünlerden seçerek, özelliklerine ve etkilerine dikkat ederek, tüketirken hem çevremiz, hem kendimiz hem de ailemiz için sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürmek mümkün aslında.
Turp, hayati organlarımızdan biri olan karaciğer sağlığı açısından da önemli katkıları olan bir besindir. Turp tüketmek karaciğer detoksuna katkıda bulunur, hasarın giderilmesine yardımcı olur. Böbreklerdeki toksinlerin atılması için de etkili bir besindir.
C vitamini hem soğuk algınlığından korur hem de kıkırdağı oluşturan kolajenin yapılmasını sağlar. Kalbi korur: Kırmızı turp, kalbin düzgün çalışmasını sağlayan ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltan antosiyonin için iyi bir kaynaktır. Ayrıca kırmızı turpta folik asit ve flavonoid içeriği yüksektir.
Kırmızı turp karaciğer ve mideyi temizlemeye yardım ediyor. Gaz şikayeti olan kişilere fayda sağlıyor. Bronşit, öksürük gibi şikayeti olan kişiler için siyah turp çok yararlıdır.
Ülkemizde kırmızı pancar en çok Ege ve Marmara bölgesinde kısmen de Akdeniz bölgesinde üretilmektedir [3, 4]. Ülkemizde yıllara bağlı kırmızı pancar üretim miktarı Tablo 1'de gösterilmektedir.
Ispanakgiller familyasından olan bu bitkinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesidir. Aydın, Uşak, Afyon, İzmir ve Denizli'de şeker pancarı üretimi yaygındır. Bunun dışında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde de rekolte oranı yüksektir.
Şeker pancarı Ege bölgesinin İç Batı bölümünde yer alan illerden; Afyon, Uşak, Denizli, kıyı bölümünde yer alan; İzmir, Aydın şehirlerinde yetiştirilir.
Kırmızı pancarda bulunan betanin yüksek oranda antioksidan özelliği gösteriyor. Bu da meme ve prostat kanserini önlemeye yardımcı oluyor. Pancar tüketimi vücudun kansere karşı koruyucu kalkan geliştirmesini sağlıyor.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri