Erken doyma, bulantı, kilo kaybı, ağızda kötü tat, tükürük salgısının artmasıyla karakterize edilen ve daha uzun süreli devam eden gastrit türü kronik gastrit olarak ifade edilir. Kronik gastriti akut gastritten ayıran fark mide ağrısının meydana gelmemesidir.
Kronik gastritli çoğu hasta uzun bir süre boyunca herhangi bir belirti hissetmez. Bazı hastalarda ise şişkinlik, dolgunluk hissi ve geğirme gibi hafif belirtiler görülür. Fakat tedavi edilmezse uzun vadede; mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülseri veya mide kanseri gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Tedavi edilmeyen kronik gastrit vakalarında, mide iç duvarında çeşitli doku değişiklikleri oluşabilmekte ve bu durumda genetik yatkılığı olan, kanserojen maddelere maruz kalan kişilerde kanser oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Gerektiğinde, endoskopi ve biyopsi gibi testlerle mide iç yüzeyindeki inflamasyonun kontrol edilmesi önerilir. Tedaviye uyum ve düzenli kontrollerle gastrit tamamen iyileşebilir ve sağlıklı bir mideye sahip olunabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Ekşi kabuklu ve kumlu meyveler. Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma. Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
ANKARA (AA) - Mide bölgesinde ağrı, şişkinlik, gaz, açlık hissi ve sık yemek yeme isteği ile kendini belli eden gastritin, tedavi edilmezse kronikleşerek mide kanserine doğru giden bir tabloya yol açabileceği bildirildi.
Gastrit; mide iç yüzeyini kaplayan tabakada, kızarıklık ve şişlik şeklinde beliren yangı olayıdır. Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir.
Açlık süresinin uzun olması mideden salgılanan asit miktarının da artmasına neden oluyor. Bu durum, gastriti olanların midesinde yanma, kazınma, ağrı gibi yakınmaların ortaya çıkmasına, ülseri olan hastalarda ise kanama, delinme gibi sağlık sorunlarının gelişmesine yol açabiliyor.
Kronik gastrit hastalığında mide mukozasında kalıcı iltihaplanma görülür ve bu nedenle uzun yıllar sürebilir. Gastrit hastalığı insanların yaşam kalitesini oldukça etkiler ve tedavi edilmediği zaman daha büyük problemlere neden olur. Bu yüzden ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır.
Bir gastroenterolog, gastrit de dahil olmak üzere sindirim sistemi bozukluklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Mide astarını incelemek için küçük bir kamera kullanan bir endoskopi veya gastrite neden olabilen bir bakteri olan H. pylori için kan testleri gastriti teşhis edebilir.
Eğer gastrit mikroba bağlıysa bir-iki haftalık antibiyotik tedavisiyle mikrop ortadan kaldırılabilir. Daha sonra hastaya yine mide koruyucu ilaçlar verilir. Gastrite bağlışikâyetler bazen tamamen geçmeyebilir.İlaçlara ve alkole bağlı gastritlerde bunlar kesildiği zaman hasta rahatlamaya başlar.
Öksürük, diş çürümesi ve yutkunma güçlüğüne de sebep olabilir.
Hayır, yapmaz.
İlaçlar: Bazı ilaçlar, mide mukozasını zarar vererek gastritin ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin, aspirin ve diğer nsaidler (ağrı kesiciler), kortikosteroidler (anti-inflamatuar ilaçlar) ve immünosupresan ilaçlar (örneğin, metotreksat) gastrit riskini artırabilir.
Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler.
Gastrit tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:
Sindirim sisteminizdeki H. pylori için, doktorunuz bakteriyi öldürmek için klaritromisin (Biaxin) ve amoksisilin (Amoxil, Augmentin, diğerleri) veya metronidazol (Flagyl) gibi bir antibiyotik kombinasyonunu önerebilir.
Öğle ve akşam yemeklerinde çorba, etli tavuk, balık yemekleri ve pirinç pilavı ya da makarna tüketilebilir. Ayrıca sebze yemekleri kişinin mide hassasiyetine göre dilediği sebzeler arasından seçilebilir. Bol su tüketimi ve günde en az 45 dakika fiziksel aktivite de gastritin tedavisinde büyük önem taşır.
Bazen mide ya da bağırsakta oluşan tıkanma da geğirmeye sebep olabilmektedir. Gastriti olan soda içebilir mi? Doğal maden suyu, içeriğindeki mineraller sayesinde mide asidini dengeleyerek şişkinliğine ve mide yanmasına fayda sağlayabilir.
Hayır, yapmaz.
Kilo kaybıyla birlikte siyah dışkılayan kişilerde gastrit tanısı hemen konabilir. Siyah renkli dışkılama mide ve bağırsak duvarından küçük çaplı da olsa kanama olduğunu gösterir. Hıçkırık, göğüs ağrısı ve çabuk doyma: Midede yaşanılan Gastrit şikâyetinde hastalar en çok bu tarz belirtilerden yakınırlar.
Endoskopi cihazının makattan girilmesiyle bu organların görüntülenmesi sağlanır. Özellikle 50 yaşını geçmiş hastalarda kolon kanseri teşhisi için 5 yılda bir yapılması önerilmektedir. Eğer ailede kolon kanseri varsa bu işlem daha sık tekrarlanmalıdır.
Atrofik gastriti olan kişilerde 5 yılda mide kanseri gelişme riski %1.9 iken midesinde yaygın intestinal metaplazi (barsak tipi hücre değişikliği) olan kişilerde %9.8 olarak bildirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri