Kombinin donmasını engellemek için eğer kısa bir süre kombiyi kullanmayacaksanız elektrik beslemesi ve gaz vanası açık tutulmalıdır. Eğer geceleri kombiyi kapatıyorsanız donmaya karşı emniyet kilidinin devreye girebilmesi için gaz vanası ve elektrik beslemesini açık tutun.
Kombi cihazlarımızda donma koruma fonksiyonu bulunmaktadır.Kombinin içerisinde bulunan suyun 5 C derecenin altına düşmesi ile birlikte donma koruma fonksiyonu devreye girer ve kombiniz güvenliğini sağlamaktadır.
Kombinin gaz vanası ve elektrik sigortası kapalıysa, suyun donma seviyesindeki havalarda kombinizde donar. Açık balkonda kombi olması durumunda kombinizi koruma altına almalısınız.
Tesisat içinde donan su, ısıtma tesisatına (borulara veya kombinin kendisine) da zarar verebilir. Bu nedenle tüm Bosch yoğuşmalı kombilerde donma koruması özelliği bulunur. Özetle tesisattaki suyun donma sıcaklıklarına düşmesi durumunda kombi suyunun donmaması için belli aralıklarla ısıtma yapar.
Kış Aylarında Evde Olunmadığında Kombiyi Kapatmak, Eve Gelindiğinde Kombiyi Açmak. Tasarruf yaşanıyor gerekçesi ile uygulanan bu yöntem yakıt tüketimini 2 katına çıkarmaktadır. Kış dönemlerinde evde olsanız da olmasanız da kombiyi kısık bir ayarda sürekli çalıştırmanız gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Özellikle kış aylarında yapılan tatillerde tatile giderken kombi gaz vanası donmaya karşı koruma özelliğinin devreye girebilmesi için mutlaka açık kalmalıdır.
Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Kombinin donduğu nasıl anlaşılır, diye soracak olursanız; günümüzde mevcut olan kombi modellerinde donma yaşandığında ekranda herhangi bir arıza kodu belirmediğini söylemek gerekir. Ancak kombinin donduğunu anlamak için, açık balkonlarda dolap olsa dahi hava sıcaklığı – derecelere düşmüşse kombi donmuş demektir.
Kombiyi kış moduna getirin
Kombilerde Yaz Modu, Kış Modu ve Kapalı Mod (Stand -By) olmak üzere genellikle 3 farklı kullanım konumu (seçeneği) vardır. Bu konumlar kombinin kontrol paneli üzerinde bulunan basma butonu veya çevirmeli düğmelerle ayarlanabilmektedir (Bkz. Kullanma Kılavuzu).
Nasıl devreye girer? Kalorifer tesisat suyu çıkış sıcaklığı 5°C'nin altına düştüğünde cihazınızın donma koruması fonksiyonu devreye girer tesisat suyu çıkış sıcaklığı 15°C'ye yükselinceye kadar cihazınız çalışmaya devam eder.
Kombilerin doğrudan soğuk havaya maruz bırakmak kombi donma problemine davetiye çıkarmaktadır. Kombinin donmasını engellemek için eğer kısa bir süre kombiyi kullanmayacaksanız elektrik beslemesi ve gaz vanası açık tutulmalıdır.
Kış aylarında açık balkonlarda bulunan kombilerde en sık yaşanan problemlerden biri de kombinin donmasıdır. Çok soğuk havalarda genellikle sık kullanılmayan ve açık balkonlara monte edilmiş kombilerde donma sorunu yaşanabilir. Kombi donduğu zaman arızalanır ve çalışmaz.
Siz kombiden herhangi bir talepte bulunmamış olsanız bile kombi bu özelliklerini devreye sokar. Tek yapmanız gereken hem sıcak su hattı hem de kalorifer hattı sıcaklıklarını sıfıra getirip cihazı kendiyle baş başa bırakmaktır. Bu işlemden sonra tatil dönüşü kombinizi sağlam bir şekilde bulabilirsiniz.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
Pek çok kişinin bildiği üzere ise su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır.
Özellikle soğuk havalarda balkonda olan kombiler donma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Don olayının sık yaşandığı bölgelerde kombinin fişi çekilmesi ya da elektrik kesilmesi durumunda cihazın donması muhtemel. Bu olayın yaşanması sonrasında ise kombinin patlama tehlikesi de bir hayli yüksek.
KOMBİYİ KIŞ MODUNA GETİRİN
Kombilerde Yaz Modu, Kış Modu ve Kapalı Mod (Stand-By) olmak üzere genellikle 3 farklı kullanım konumu (seçeneği) vardır. Bu konumlar kombinin kontrol paneli üzerinde bulunan basma butonu veya çevirmeli düğmelerle ayarlanabilmektedir.
Pek çok kombinin yaz/kış modu olmak üzere 2 ayrı fonksiyonu vardır: Kombi yaz konumundayken sadece sıcak kullanım suyu elde etmenize olanak sağlar. Kış konumuna alındığında ise eş zamanlı olarak hem sıcak kullanım suyu elde eder hem de evin ısınmasını sağlarsınız.
Kombinizin kontrol panelindeki "Mode" veya "Mod" tuşuna basın ve ardından "Yaz" veya "Summer" moduna geçmek için "+" veya "-" tuşlarına basın. Yaz modu, kombinin sıcak su üretimi yapmadan sadece evinizi soğutmak için çalışmasını sağlar.
Tesisat suyu çıkış sıcaklığı 8° C' nin altına düştüğünde, kombinin elektrik ve gaz beslemesi mevcut ise, kombi kalorifer konumunda otomatik olarak sirkülasyon pompası devreye girer. Belirli bir süre içinde tesisat suyu sıcaklığını 35° C nin üstüne çıkara massa, pompa çalışmaya devam eder.
Kombinin sıcak suyu vermemesi sıcak su sensöründen kaynaklanıyor olabilir. Bunun dışında kombiye gelen gazın kapalı olması da sıcak suyun gelmesine engel olmaktadır. Bu nedenle ilk olarak kombiye gelen su kanallarının açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca kombinin su basınç ayarları da kontrol edilmelidir.
Tuz İle Donan Su Borusu Çözme
Bir kap içerisine bol tuz ve su dökerek karıştırılır, ardından borunun ağzına bir hortum bağlanır. Bu hortumun diğer ucuna huni bağlanır ve huni içerisine hazırlanan tuzlu su dökülür. Bu şekilde tuzlu suyun buzları eritmesi beklenir. Bu işlem duruma göre tekrarlanmalıdır.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Dış hava şartlarına göre sürekli bir güncelleme ayar gerekmemektedir. Bu durumda da kombi termostatı üzerinden su sıcaklığını yoğuşmalı bir kombi için max 55˚C konveksiyonel bir kombi için ise max 65/70˚C ye ayarlamanız yeterli olacaktır.
40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri