Tarih 16 Ocak 1489'du. Osmanlı döneminin ilk şiddetli depremi meydana geldiğinde tahtta Sultan II. Bayezid oturuyordu. 15. yüzyıl ortalarında başlayan Osmanlı tarihçiliği, İstanbul'un fethinden sonra canlı bir döneme girmiş, pek çok eser kaleme alınmış, bu Bayezid dönemiyle birlikte iyice canlanmıştı.
Şiddetinin 8.0 civarında olduğu tahmin edilem bu deprem öyle büyük bir faciadır ki neredeyse Kuzey Anadolu fayının Bolu'dan Gelibolu yarımadasına kadar olan kısmının tamamını tek parça olarak kırmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu tarihinde ilk kez II. Beyazıd'ın hükümdarlığı döneminde 1509'da sarsılan İstanbul, 1556, 1766 ve 1894 depremlerinde de büyük hasar gördü.
Sultan II. Bayezid on gün boyunca saray bahçesi olan Gülhane Parkı'nda kurulan çadırda kaldıktan sonra 23 Ekim 1509'da İstanbul'dan eski başkent Edirne'ye gitti. Burada Dîvân-ı Hümâyunu toplayarak depremden sonra afetin etkilerinin azaltılmasına yönelik kararlar aldı.
Etkisi en büyük depremlerden birinin Osmanlı tarihinde 'Kıyamet-i Suğra' (Küçük Kıyamet) olarak bilinen 1509 depremi olduğunu söyleyen Angell, “Tam sayıları bilmiyoruz tabii ama binlerce insan öldü ve ağır yıkım oldu. Şehir surları zarar gördü, pek çok kule yıkıldı, 100 civarı cami hasar gördü” diyor.
İlgili 23 soru bulundu
Erzurum 1924 yılı içinde üç ayrı depremle sarsılmıştır. İlk deprem 13 Mayıs 1924 tarihinde, ikincisi 6 Eylül 1924 tarihinde, en şiddetli ve yıkıcı olan üçüncüsü ise 13 Eylül 1924 tarihinde meydana gelmiştir. Bu son 13 Eylül depremi ciddi anlamda mal ve can kaybına neden olmuştur.
1766 İstanbul depremi
Marmara Denizi'nin doğusunda 22 Mayıs 1766 Perşembe sabahı olmuş büyük bir depremdir. Deprem İzmit'ten Tekirdağ'a kadar uzanan geniş bir alanda etkili olmuştur. Tsunami yaratmış, bu alanda önemli hasarlar meydana gelmiştir. 4.000'den fazla kişi ölmüştür.
1114 Maraş depremi, 29 Kasım 1114'te Kilikya Ermeni Krallığı'nda meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem. 1513 Maraş depremi, 28 Mart 1513 tarihinde Dulkadiroğulları Beyliği sınırları içinde gerçekleşen 7,4 Ms büyüklüğündeki deprem.
Osmanlı döneminde ilk büyük deprem Marmara Denizi'nde Adalar yakınlarında 10 Eylül 1509 yılında meydana gelmiştir. Depremin büyüklüğü ve meydana getirdiği ağır hasar sebebiyle halk arasında Kıyamet-i Suğra (Küçük Kıyamet) olarak adlandırılmıştır.
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
Osmanlı Devleti'nin Rumeli bölgesinde de farklı tarihlerde yıkıcı depremlere rastlanmaktadır. Örneğin 14 Ekim 1802 yılında Eflak'ta şiddetli sarsıntılara neden olan bir deprem meydana gelmiştir. Deprem nedeniyle köylerde ve kasabalarda birçok ev; ayrıca kentlerde ve çevrelerinde bulunan camiler yıkılmıştır.
9 Ağustos 1912 Şarköy-Mürefte depremi, Perşembeyi Cumaya bağlayan gece saat 01.29'da gerçekleşmiştir. Deprem 7,3 büyüklüğünde olup yaklaşık 50 saniye kadar sürmüştür.
1509 İstanbul depremi
10 Eylül 1509 tarihinde Küçük Kıyamet (Kıyamet-i Suğra) olarak tanımlanan büyük bir deprem yaşanır Konstantiniyye'de. Merkez üssü Marmara'nın kuzeydoğusudur. Adalar'ın güneyinden geçen fay kolunun yetmiş-yüz kilometrelik bölümünün 7.2-8.0 arasında bir büyüklükle kırıldığı tahmin ediliyor.
Şener Üşümezsoy ise en radikal tespitleri dile getiren isimlerden. İstanbul'da önümüzdeki yıllarda 6.5 şiddetinde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüzde 1-2 civarında olduğunu belirten Prof. Dr. Üşümezsoy'a göre, “Büyük İstanbul depremi fikrini ortaya atan kişinin ABD'li jeofizik uzmanı Ross Stein.
Dr. Haluk Özener, Milliyet aracılığı ile önemli mesajlar verdi. Marmara Denizi'nde oluşacak büyük depremin İstanbul başta olmak üzere, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya, Balıkesir gibi kentleri de etkileyeceğini dile getiren Prof.Dr.
Büyüklüğü 5.7 olup, can ve mal kaybı çok düşük seviyede kaldı. Yakın tarihin son bir depremi de 22 Ocak 1997'de 5.5 ile nisbeten hasarsız şekilde yaşandı.
2019 İstanbul depremi, 26 Eylül 2019 tarihinde merkez üssü İstanbul'un Silivri ilçesi açıkları olan, 5,8 büyüklüğünde meydana gelen deprem. Depremde bir kişi kalp krizi sebebiyle öldü, çoğu panik sebebiyle 43 kişi yaralandı.
1114 Maraş depremi, 29 Kasım 1114 günü sabahın erken saatlerinde Maraş'ta meydana gelen büyük bir depremdir. Depremin büyüklüğünü 7,4 Mw'den daha büyüktü. Maraş o dönemde içinde büyük bir Hristiyan nüfus barındıran önemli bir şehirdi. Dönemin kaynaklarına göre şehir tamamen toprak altında kalmıştır.
Deprem. 5 Mayıs 1986 tarihinde yerel saatle 06.35'te merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesine yakın bir yerde 6,1 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden sonra yaşanan artçı depremler genelde küçüktü ancak hemen 1 ay sonra 6 Haziran'da 5,8 Mw büyüklüğünde bir artçı gerçekleşti.
1977 yılında, M=5,1 büyüklüğünde meydana gelen bir deprem neticesinde, Palu kentinin büyük bir bölümü yıkıntıya dönüşmüş ve kent tekrar yer değiştirmiştir.
Ankara'nın deprem tehlikesi Türkiye'nin diğer bölgelerinden daha az değil İstanbul'dan, İzmir'den daha az değil. Ankara'nın 50 kilometreye kadar yakın çevresinde yıkıcı deprem yaratma potansiyeli olan faylar var. Tuz Gölü fay hattı, Haymana üzerinden Ankara'ya geliyor; 7'den büyük deprem yaratma potansiyeli var.
'İSTANBUL DEPREMİ, TRAKYA'YI CİDDİ ETKİLER'
Yıkıcı etkilerinin aslında 200 kilometreye kadar etki ettiği görülüyor. Bu da şu anda Edirne ve Trakya bölgesi olarak ciddi etkisinin oluşacağı görülüyor" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri