Parça kalması (rest plasenta): Kürtajın ardından kanamanın çoğalması ile anlaşılır. Bazen kanama 2 hafta sonra görülebilir. Bu sebepten dolayı, kürtaj sonrası bir hafta sonra yapılan kontrol ultrasonografisi oldukça önemlidir. Tedavi yapılarak kürtaj tekrarlanır.
Kürtaj Sonrası Parça Kalması
Ancak bu doku fetal doku da olabilir. Rahimde plasentanın kalması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İçeride kalan plasenta, kanamaya, ciddi enfeksiyona ve eğer tedavi edilmezse ölüme yol açabilmektedir.
Kürtaj sonrası meydana gelen ve uzun süre devam eden kanamalar başarısız kürtaj belirtileri arasında değerlendirilir ve akla ilk olarak rahimde gebelik materyalinin kalmış olma ihtimali gelir. İşlem sonrası pıhtı şeklinde oluşan kanamalar kalan dokuların vajinadan dışarı atılmasıyla ilgilidir ve normal kabul edilirler.
Parça kalması, rahim içinde parça kalması durumunda ilk zamanlarda görülmesi gereken kanamadan daha fazla miktarda parçalı, pıhtılı, koyu renkli kanama olur. Bu durumlarda kısa bir müdahale ile parçalar temizlenir.
Kürtaj sonrasında parça kalması hekimin deneyimine bağlıdır. Kürtaj sonrasında parça kalıp kalmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Parça kalması hastada uzamış kanamalara ya da daha ileri dönemlerde kısırlığa neden olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Vakumlu Kürtajın Diğer Yöntemlere Kıyasla Avantajları
Deneyimli ve alanında uzman bir hekim tarafından yapılan cerrahi işlemde, rahim içinde parça kalma ihtimali çok düşüktür.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir. Kürtaj işleminden sonra genital bölge temizliği Enfeksiyonlardan korunmak amacıyla önden arkaya yapılmalıdır. Kürtaj işleminden sonra kanama lekelenme olduğu sürece hijyenik ped kullanılmalıdır.
Kürtaj sonrası bakım nasıl olmalıdır? Kürtaj sonrası genital bölge enfeksiyona karşı zayıf olduğundan deniz ve havuza girilmemeli, küvette banyo yapılmamalıdır. Kürtaj operasyonu sonrasında hastalar mutlaka dinlenmeli, doktor tavsiyelerine ve reçete edilen ilaç varsa düzenli kullanmaya özen göstermelidir.
Bazı kişilerde ise kanamanın operasyondan 3 ya da 5 gün sonrasında başlaması da gözlemlenebiliyor. Bu durum da normal kabul edildiğinden kürtajdan hemen sonra kanama olmaması halinde endişe edilmemeli, birkaç gün beklenmelidir.
Kürtaj sonrası vücudun toparlanması birkaç gün ile birkaç haftayı bulabilir. Bu tamamen kadının vücut yapısı ve metabolizması ile alakalıdır. İşlemden hemen sonra kadınlar kramp, kanama ve karın ağrısı yaşayabilir. Bu semptomlar genel olarak birkaç gün içinde azalır.
Başarısız kürtaj belirtileri genellikle kendisini ağrı ve acıya bağlı kramplar ile belli etmektedir. Buna bağlı olarak kadın bireylerde yoğun ve uzun süren kanamalar ve yüksek ateş de gözlemlenebilmektedir. Bu tür bir belirtiye rastlandığında bireylerin muhakkak doktora gitmeleri gerekmektedir.
Yapılan küretaj sonrası kanama kesilir ve alınan rahim içi dokusu patolojiye gönderilerek kanamanın nedeni araştırılır. Yani yapılan işlem ile hem tanı hem de tedavi bir arada yapılmış olur. Günümüzde ailelerin sosyoekonomik durumlarının düşmesi istenmeyen gebeliklerin sınırlandırılması gereksinimini doğurmuştur.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Karın ağrısı, kürtajdan birkaç gün sonra şiddetli şişkinlik o bölgede oluşabilecek enfeksiyonu belirten bazı belirteçler olabilir. Kürtaj sonrası hafif yüksek vücut ısısı kabul edilebilir bir komplikasyondur, ancak ateşiniz 37 derece üzerinde kalırsa, enfeksiyona işaret ettiği için endişelenmenize neden olur.
Kürtajı yapan doktor yeterince deneyimli olmalıdır, yoksa rahim dokusuna zarar verebilir ya da operasyon sonrası rahimde parça kalabilir. Kürtaj kesinlikle gerekli hijyenik ortamda yapılmalıdır. Kürtajda meydana gelebilecek bazı komplikasyonlar daha sonradan düşük ya da erken doğuma sebep olabilir.
Uzman kadın doğum hekiminizin verdiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarınızı mutlaka kullanmalısınız. Aslında kürtajdan sonra rahim kendini kasıp bırakarak toparlanmaya çalışır ve kanayarak temizlenir. Bu kasılmalar kramp tarzı ağrılara neden olur. Ağrı kesiciler bu ağrıların daha az hissedilmesini sağlar.
Hafif yürüyüş gaz sancısı şikayetlerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir. Sonraki günlerde normal aktvitelerinize devam edebilirsiniz. Eğer ağrınız varsa ibuprofen (advil) veya asetaminofen (tylenol) gibi ağrı kesiciler kramp ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olur.
Kürtaj Sonrası İlişki Zamanı
Kürtaj sonrasında en az iki hafta cinsel ilişki yasağı uygulanmaktadır. Kürtaj sonrası ilk cinsel ilişki için hekimler tarafından önerilen süre 15 (on beş) gündür. Bu süre içerisinde cinsel ilişki perhizi uygulanmakta, sonrasında iyileşme sürecine göre cinsel ilişki serbest bırakılmaktadır.
Gebelik testinin pozitif çıkması ile beraber kürtaj yapılabildiği bilinen bir diğer yanlıştır. Testin ne zaman yapıldığına bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterebilir. Bir hafta ila 10 gün beklemek idealdir. Gebelik kesesi bu süreç içinde görülebilir ve sonrasında kürtaj işlemi yapılabilir.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
– Enfeksiyondan korunmak için ayrıca antibiyotik kullanımı da faydalı olabilir. En az 3 gün ilacın kullanılmasında fayda var. – Vakum kürtaj sonrası hafif bir kanama olabilir. Kanamanın adetten fazla olması durumunda mutlaka iletişime geçilmeli.
Kürtaj sonrasında banyo hemen yapılabilir, ancak ilk 15 gün duş şeklinde banyo tercih edilmelidir.
Bu nedenle ilk gebelikten itibaren gebeliğin belirli bir döneminde ve gerekirse doğumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmazsa bebekte anemi, sarılık gibi hastalıklar; gebelik sürecinde ölü doğum ve düşük gibi komplikasyonlar meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri