Verimli ovalarında en çok tahıl ekilir. Sebzecilik ve meyvecilik de oldukça gelişmiştir. Başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, mısır, baklagiller (nohut, fasulye ve burçak), şekerpancarı, kenevir lifi, kenevir tohumu, sakız ve tohum olarak haşhaş, patates ve soğandır.
Meyvesi her tür kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi ülkemizde en fazla yetiştirilen vişne çeşidi olup aynı ad altında oldukça farklı tipleri mevcuttur.
Kütahya'nın en tanınmış özelliği şüphesiz çiniciliktir. Kütahya dünyanın en eski ve en önemli çini üretim merkezlerinden biridir. Şehrin tarihi çinicilik geleneği çok eski zamanlara kadar uzanmaktadır. Osmanlı döneminde ise Kütahya çinicilik, büyük bir gelişme göstermiş ve dünyaca ünlü olmuştur.
İlgili 37 soru bulundu
Kütahya' nın sembolü olan ve onu bütün dünyaya tanıtan çinicilik, önemli bir sanat kolu olmanın yanı sıra, Kütahya' da aynı zamanda bir geçim kapısıdır. Geçmişi Friglere kadar uzanan seramik yapımı zaman içinde sürekli gelişme göstermiştir.
Başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, mısır, baklagiller (nohut, fasulye ve burçak), şekerpancarı, kenevir lifi, kenevir tohumu, sakız ve tohum olarak haşhaş, patates ve soğandır. Ayçiçeği de ekilir. Sebze olarak domates, patlıcan, biber, lahana gibi sebzeler yetiştirilir. Meyvecilik de ileridir.
İlçede, tam bir kara İklimi hüküm sürer. Kışları sert ve soğuk, yazları ise sıcak geçer.
Kütahya konut kiralarının artmasına, benzine, elektriğe, suya, doğalgaza gelen zamlara rağmen ise kesinlikle hala Türkiye'nin en ucuz şehridir. Kiralar ortalama fiyatlarda, ulaşım fiyatları keseye uygun ve üretken bir şehir olması açısından da bolluk bereket içinde gelişen bir şehirdir.
Eski kaynaklara, sikke ve yazıtlara göre Kütahya'nın antik dönemdeki adı "Kotiaeion"dur. Ünlü Antik Çağ Coğrafyacısı Strabon bu adın, "Kotys'in Kenti" anlamına geldiğini belirtmektedir. Kotys, Trakya'da yaşayan Odrisler'den olup, Romalılar'ın M.S. 38'de Anadolu'ya gönderdiği bir komutanın adıdır.
Kütahya'da buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri beslenmenin temelini oluşturmaktadır. Ev makarnası denen erişte, bulgur ve tarhana yörede en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Ayrıca kızılcık tarhanası yapılmaktadır. Cimcik denilen hamur yemeği yöreye özgü yemeklerin başında gelmektedir.
ADI İNCİR UYUTMASI. KÜTAHYA'YA ÖZGÜ OLAN BU TATLI KOLAY YAPIMI VE HAFİFLİĞİYLE SOFRALARINIZDAKİ YERİNİ ALACAĞA BENZİYOR.
Kütahya ovasının hemen güneyinde Yellice Dağı (1764 m.) ve Gümüş Dağı (1901 m.); kuzeyinde Yeşil Dağ (1533 m.); batısında Türkmen Dağı (1829 m.), güneyinde Murat Dağı (2312 m.), Şaphane Dağı (2121 m.) ve batısında Eğrigöz Dağı (2181 m.) kenti dört tarafından çevrelemektedir.
Kütahya ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Kütahya ilinin nüfusu 576.688'dir. Bu nüfusun %78,3'ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüz ölçümü 11.632 km2'dir. İlde km2'ye 50 kişi düşmektedir. 2021 TÜİK verilerine göre 13 ilçe, 28 belediye, bu belediyelerde 222 mahalle, ayrıca 546 köy bulunmaktadır.
Kütahya'da önceki paragraflarda ifade edilenlerin dışında ayva, kayısı, zerdali, nektarin, yenidünya, kızılcık, iğde, ahududu, çilek, böğürtlen, dut, badem, fındık, antepfıstığı, muşmula, nar, cennet elması yetiştirilmektedir.
Kütahya, Ege Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri, misafirperver insanları ile Kütahya, yaşamak için cazip bir şehirdir.
Kırsal ilçeler baz alındığında ise Kütahya ilinin en büyük ilçesi Tavşanlı olarak görünüyor.1.914, 986 km2 yüzölçümüne sahip ilçe 100.000'in hemen üzerindeki nüfusuyla kişi sayısı bakımından da Kütahya'nın en büyük ilçesi olarak kayıtlarda yer alıyor.
BAKMADAN GEÇME! Kütahya'da toplam 3 AVM bulunuyor.
Kütahya ilimiz, Türkiye için şu nedenlerden dolayı önemlidir: Tarihi ve kültürel önemi: Kütahya, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehirdir. Şehir, Neolitik Çağ'dan beri yerleşim yeri olmuştur. Kütahya'da Frig, Hitit, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ait kalıntılar bulunmaktadır.
Kütahya kışın soğuk bir şehirdir. Şehir yüksek bir rakıma sahiptir. Kütahya'nın ortalama yüksekliği 969 metredir. Bu durum, şehrin kış aylarında soğuk ve yağışlı geçmesine neden olur.
Kütahya'da seramik sanayii, Denizli, Aydın, Nazilli, Uşak'ta dokuma sanayii gelişmiştir. Karadeniz Bölgesi kömüre bağlı olarak sanayileşme yaşanan bir alandır.
6-KÜTAHYA' NIN BİTKİ ÖRTÜSÜ:
Bitki örtüsü bakımından Kütahya ve çevresi Akdeniz, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinin bitki örtüsü özlliklerinden üçünü birden üzerinde taşır. İlde ormanlar yaygındır. Ormanlarda görülen ağaç türleri daha çok karaçam, meşe ve ardıçtır. Ormanlar özellikle platolarda görülür.
Yaklaşık 50 dönüm alana lavanta, aynısefa, kekik, ada çayı ve ekinezya bitkisi ektik. En önemlisi lavanta tabi ki. Bu 24 aylık bir proje. Kütahya'da tıbbi ve aromatik bitkiler çok güzel gelişiyor, yetişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri