“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir. Birim, Planck sabitinin (h) sabitlenmiş sayısal değeri, kg m2 s-1'e eşit olan J s birimi cinsinden ifade edildiğinde, 6,626 070 15 × 10-34 alınarak tanımlanmıştır. Burada metre ve saniye c ve ΔνCs üzerinden tanımlanmıştır.
Kütle ise skaler veya yönsüz bir büyüklüktür. Uluslararası birimler sisteminde temel ağırlık birimi kilogramdır (kg). Dekagram, desigram, gram, hektogram, miligram, santigram olarak birimleri de vardır. Ülkemizde sıvı ölçü birimi olarak litre kullanılmaktadır.
Kütlenin birimi Uluslararası Birimler Sistemine (SI) göre kilogramdır.
Gramla ölçülen kütlelerin fizikte gösterilme simgesi m harfidir. Ölçümleme sırasında ise kilogram yani “k” harfi ve gram “g” harfi ile simgelenirler. SI birim özelliği üzerinden kg olarak yazılan kilogram haricinde ton da bir kütle ölçüm birimidir.
Kilogram (sembolü kg) Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI, Fransızca Le Système International d'Unités 'den kısaltma) kütlenin temel birimidir.
İlgili 16 soru bulundu
Çünkü kütle ve ağırlık birbirinden farklı büyüklüklerdir, birbirlerinden farklı ölçü birimleri vardır. SI birimlerinde, kilogram kütlenin birimidir ve newton birim yüktür. SI birimi olmayan kütle-kuvvet ağırlığı ölçmeye yarayan birim olarak kullanılır.
Madde 6- Kütle (ağırlık) temel birimi kilog- ram'dır ve kısaca (kg) ile gösterilir.
Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir cismin kütlesi her yerde aynıdır. Kütle birimi gramdır. Kilogram “kg” sembolü ile gram “g” sembolü ile gösterilir.
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütleçekim kuvvetidir. Ağırlığın birimi newton'dur ve simgesi 'N' olarak gösterilir. Bir kiloluk bir cisim dünyada yaklaşık 9,8 Newtondur.
1.1.1.
Cismin bulunduğu kap veya ambalajıyla birlikte tartımı sonucu ölçülen kütleye brüt ağırlık denir.
Kütle, bir nesnedeki madde miktarıdır; cisimlerin barındırdıkları atom sayısına ve çeşidine bağlı olarak belirlenir. Çoğu zaman kilogram (kg) veya gram (gr) birimiyle ölçülür.
Terazi: Dengelenmiş kuvvetlerle kütle ölçümü yapmaya yarayan araç.
Kütlenin birimi olarak kg veya g, kilogram/gram kullanılır. Fakat ağırlık birimi Newton yani N'dir. Kütle ve ağırlık arasındaki en önemli fark ise kütle, bir cisimdeki madde miktarıdır.
Kütle, bir cismin özündeki niceliklerin ölçüsüdür. Aynı zamanda cismin hareket etmeye karşı gösterdiği direnç olarak da adlandırılabilir. Kütle her yerde aynı değere sahiptir.
Terazi ve kantar gibi aletler ağırlık ölçen aletlerdendir. Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kuvvet ile alakalıdır. Ağırlık bir kuvvettir ve yeryüzüne yakın olan her şey bu kuvvetten etkilenerek bir kütleye kavuşur.
Kütle ve ağırlık arasındaki en önemli fark şudur:
Kütle bir cisimdeki madde miktarıdır ve evrenin her yerinde aynı kalır. DEĞİŞMEZ. Ağırlıkta ise yerçekiminin kütle üzerindeki etkisidir ve bulunduğu gezegenin yerçekimi kuvvetine göre de ağırlık DEĞİŞİR, sabit kalmaz.
Günlük hayatta kullandığımız en düşük ağırlık ölçüsü miligramdır. Miligram, hassas teraziler yardımı ile ölçülmektedir. Küçük ve gerçekten hafif olan nesnelerin ölçümünde kullanılırlar.
Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür.
Kütle bir cismin sahip olduğu, değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise, cisimlere etki eden yerçekimi kuvvetinin büyüklüğü anlamına gelir. Kütle eşit kollu terazi ile ağırlık ise dinamometre ya da el kantarı ile ölçülür.
Bir şeyin ağırlığını (yani aslında kütlesini) bulmak için onu tartarız. Bunun için tartı kullanılır.
Bir cismin kütlesi değişmediği halde ağırlığı bulunduğu yüksekliğe ve enleme göre değişir. Ağırlık kütlenin çekim kuvveti ile çarpılmasıyla bulunur. Ağırlık, kütle çekimi ile ilgili bir kuvvettir. Dünyanın bir cisme uygulamış olduğu kütle çekim kuvvetine cismin ağırlığı denir.
Gram (sembolü g), metrik sistemde bir kütle birimidir. Uluslararası Birimler Sistemi'nde temel kütle birimi olarak kabul edilen kilogramın binde biri veya 1×10−3 kg olarak tanımlanır.
Mekanikte temel nicelikler olan uzunluk, kütle ve zaman sırasıyla L, M ve T sembolleri ile gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri