Özellikle bu lezzetle henüz tanışmamış ve tadını bilmeyen kişiler için çok daha fazla dikkat çeken kahvaltı durumu,
Karadeniz illerinde severek tüketilen kuymak ya da diğer adıyla muhlama, kolot peynirinin yer aldığı yiyeceklerden biri oluyor. Uzadıkça uzayan kolot peynirini, sıcacık ekmeğinizle buluşturun ve kahvaltının tadını çıkarın.
Soğuk tüketildiğinde yoğun bir aroma vermeyen kolot peynirini genellikle eriterek sıcak halde tüketmeniz önerilmektedir. Kolot peynirini dilerseniz tereyağı ile tavada eriterek dilerseniz dilimleyerek ya da rendeleyerek sıcak yemeklerinizin içine ilave ederek de tüketebilirsiniz.
Faydalı Bilgiler: Kuymak Neyle Yapılır? Gerçek kuymak tarifini hazırlamak için mısır unu, tereyağı ve kolot peynirine ihtiyacınız olacak. Kullanacağınız mısır unu ince öğütülmüş olmalı ve Trabzon kolot peyniri kullanmalısınız.
Peynirin soğuk olarak tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle başta kuymak üzere yemeklerde ya da özel pizza gibi özel yiyeceklerde tercih edilebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Ancak kuymakta lezzetin ve kıvamın yakalanabilmesi adına en ideal peynir kolot peyniri olduğundan dolayı kısa süre içerisinde bu lezzetle özdeşmiş ve kuymak peyniri olarak da adlandırılmaya başlanmıştır. Az tuzlu bir peynir türü olan kolot peyniri, kaşar peyniriyle benzerlik gösterir.
100 gramında ortalama 1,5 gram tuz bulunan kolot peyniri tuzsuz peynir çeşitleri arasında yer alır.
MIHLAMA HANGİ PEYNİR İLE YAPILIR? Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Tarifi en çok merak edilen Karadeniz mutfağının lezzetlerinden kuymak ile ilgili bazı bilgiler merak ediliyor. Kuymak, gerek kahvaltıda gerek ara öğünlerde yenebilen bir yemek olarak biliniyor. Karadeniz'e özel kolot peyniri ve tel peyniri dışında kuymak kaşar ile de yapılabilmekte.
Kuymak mısır unu ile yapılır, muhlama ise beyaz unuyla yapılır.
Kolot peyniri sade yenir mi? Bu bakımdan istenildiği zaman yenilebilir ve kahvaltılarda da rahatlıkla tüketilebilir. Aşırı yağlı ya da tuzlu bir peynir olmadığından dolayı tüketilmesi kolaydır.
Kuymakta öne çıkan lezzet mısır unu iken, mıhlamada ana malzeme peyniridir. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir.
#peynirini kattıktan sonra biraz eritip mutlaka kısık ateşte kendi haline bırakın,arada karıştırın dibi tutmasın ama çokta müdahale etmeyin.Eğer çok karıştırırsanız peynir içinde kaybolacaktır,dolayısı ile yerken uzayan o meşhur görüntü kaybolacaktır.
Peynirli kol böreğinde; lor peyniri, kaşar peyniri, beyaz peynir, tulum peyniri ya da kolot peyniri kullanılabilir.
işte o tavanın paylaşılamayan dibine kazımak denir.
Kuymağın tadının yumuşamaması için su yerine süt koymanızı öneririz. Eğer orijinal kuymak peyniriniz bulunmuyorsa kaşar ya da eriyebilen diğer peynir türlerinden birisini tercih edebilirsiniz. Kuymak tarifi için bakır tavayı tercih edecekseniz tavayı önceden kızdırmayı unutmayın.
1 Porsiyon (Orta) Mıhlama (Kuymak) 488,79 kaloridir. Mıhlama (Kuymak) içeriğinde 3,95 Karbonhidrat(g), 19,13 Protein(g), 44,39 yağ(g), 0,16 lif(g), 0,52 Sodyum(mg), 7,61 potasyum(mg), 2,40 Kalsiyum(mg), 50,46 A Vitamini(ui), 0,01 C Vitamini(mg), 0,14 ve Demir barındırır. Mıhlama (Kuymak) kalorisi ve besin değerleri…
Kuymak Tarifi Püf Noktaları
Kullanacağınız peynirin tuz oranına göre tuz ilave etmelisiniz. Dilerseniz su yerine süt de koyabilirsiniz. Bir de yöresel peynir bulamadığınız zaman çeçil ya da taze kaşarlı kuymak da deneyebilirsiniz.
Kaşkaval peyniri; sarı renkli özel bir koyun peyniridir. Bulgaristan'ın en ünlü ve geleneksel peyniri olan kaşkaval peynirini kahvaltı ve diğer öğünlerde afiyetle yiyebilirsiniz. Peyniri keserken, peynir bıçağı kullanılmalıdır ve bıçağın ıslatılması gerekmektedir. Bu peynirin düzgün kesilmesine yardımcı olacaktır.
yanına hafif soslu bir makarna veya benzeri bir yemek almak, yemek sonrası tatlı yerine çay içmek tavsiye edilir...
Öncelikle ben kuymak peyniri bulamadığımız için sadece kaşar peyniri kullandım, ben bunu arada kaymak çeşitleriyle de yapıyorum. Tereyağımızı tavamıza alalım ve eriyince mısır ununu ekleyelim, kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra damak zevkinize göre tuzumuzu ekleyelim.
Kuymak, Samsun'dan Ardahan'a yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurumun Oltu ve İspir ilçerinde yaygın olan, Karadeniz Bölgesi'ne ait bir yemek. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir.
Orijinal künefe peynirinde keçi sütü kullanılsa da inek sütünden de yapılıyor. Tuzsuz Hatay künefe peyniri ya da tuzsuz Antakya peyniri olarak bilinen künefe peyniri özel olarak künefe tatlısı için üretiliyor. Künefe bir Hatay tatlısı olduğu için Hatay'da yaygın olarak tüketilen bir peynir çeşidi.
Hatay peyniri, tatlı peyniri ya da kadayıf peyniri olarak tanınmaktadır. Künefe peyniri protein ve kalsiyum içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri