(2) Aşağıdaki şartları taşıyan ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alacakları belgelerle durumlarını belgelendiren yüksek öğrenim öğrencileri, öncelikli olarak yurtlarda barındırılır: a) Şehit ve Gazi çocukları. b) %40 ve üzerinde engel durumu olan öğrenciler. c) Anne ve babası vefat etmiş olan öğrenciler.
Söz konusu öğrenciler, dönüşlerinde ise esas öğrenim gördükleri şehirdeki yurtlara yine öncelikli olarak nakledilirler. ğ) Yurtta barınmakta iken öğrenci değişim programları kapsamında geçici olarak yurt dışında öğrenim gören öğrenciler, dönüşlerinde öncelikli olarak yurda yerleştirilirler.
KYK yurt tipleri, 1.tip, 2. tip, 3.tip, 4.tip, 5.tip, 6.tip olarak sıralanırken, bu sınıflandırma; odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet banyo olması gibi özelliklere göre belirleniyor. En ucuz KYK yurdu 1. tip olurken, en yüksek ücrete sahip olan yurt ise 6. tip olarak seçeneklerde yer alıyor.
Öncelik belgesi; üniversitede okuyan öğrenciler için KYK yurtlarının ve burslarının çıkması adına size avantaj sağlayan bir belgedir. Bu belge kesinlikle herkese verilmemektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Anne ve babası vefat etmiş olan yirmi beş yaşını geçmemiş öğrenciler, Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde barınarak tamamlayanlar, Devlet koruması altında olanlar, Bakanlık yurtlarında ücretsiz barınma hakkına sahiptir.
Yurtlarda kayıtlı olmayan öğrenciler de ilgili belgeyi il müdürlüğüne ya da nöbetçi yurda vererek yurt hizmetinden faydalanabilecek.
Öncelik burs hakkı şehit ailelerin çocuklarına tanınacaktır. İlgili belgeleri SGK'dan, Genel Kurmay Başkanlığı'ndan, ilgili askeri kurumlardan alabilir. Şehit konusu dışında ise üniversite öğrencisi şayet %40 ve üzeri engelli ise ve gerekli belgeye sahipse o öğrenciye “öncelikli” hakkı tanınıp burs alabilecektir.
6.tip KYK yurtlarında ise odaların genellikle 2 kişilik olduğu söylenebilir.
Öncelikle öğrencinin ilan edilen başvuru tarihinde e-Devlet üzerinden başvuru yapması, başvuruda belirtilen adımları izleyerek öğrenciliği ile ilgili belgeleri alması ve başvuru alanında bildirilen alandan sisteme girmesi gerekmektedir.
1. tip KYK yurtları, en yaygın bulunan yurt tipidir. Bu yurtlarda odalar genellikle 4-6 kişiliktir.
2.tip: KYK yurtları ülkemizde bulunan orta derecede yurtlardır. 3.tip yurtlarda oda büyüklüğüne göre kişi sayısı 2-4 kişi olarak değişmektedir. Odalarda çalışma masası, buz dolabı ve bazı yurtlarda kitaplık bulunmaktadır. Banyo, Tuvalet ortak kullanım alanı olabiliyor.
2023-2024 eğitim öğretim yılı için KYK yurt ücretleri şu şekildedir: TİP 1. Ücret: 345 lira. TİP 2. Ücret:405 lira. TİP 3. Ücret:405 lira.
KYK yurt sonuçları açıklamasında maddi duruma göre ve belirli kriterlere göre yapılan sıralandırma sonrasında asil sıra ve yedek sıra belirleniyor. Asil sıra direkt olarak kayıt yaptırma hakkı kazanırken yedek sırada bulunanlar sıranın kendilerine gelmesini bekliyor.
Üniversitelerin ön lisans veya lisans bölümlerinde öğrenim hakkı kazanan öğrenciler, KYK yurdunda kalmak için başvuru yapabilir.
Daha önce “asgari ücretten yüksek ücret alan sigortalı çalışan öğrencilerin” yurtla ilişiği kesiliyordu. Yeni değişiklikle birlikte “asgari ücretin 1,5 katına kadar ücret alan çalışan öğrencilerin” yurtla ilişiği kesilmeyecek.
TİP 5 - 6 KYK YURDU: En lüks olarak bilinen bu 5. be 6. tip KYK yurtlarında, odalar 1-2-3 kişilik olmakla birlikte odaya özel tuvalet bulunmaktadır. Ayrıca oda içinde öğrencilerin neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayacak eşya bulunmaktadır. Aylık ödemesi 510 - 570 TL'dir.
Oda tipleri kalan kişi sayısı, yatak, çalışma masası vb. durumlara göre değişiyor. 2023-2024 KYK Yurt Ücretleri en düşük 345 liradan başlıyor. Aylık ücretler turt tipine göre 570 liraya kadar yükselebiliyor.
Öğrenci olma şartı aranmaz. Yurda misafir girişi yapılırken gençlerden T.C. kimlik kartı (nüfus cüzdanı) fotokopisi alınır. Konaklama için yurtlara ilk giriş saati 16.00 olup konaklama süresi sona verip ayrılacaklar da odayı en geç 13.00'de boşaltmalıdır.
KYK YURDUNDA HAFTA SONU İZİN ALMAK GEREKİYOR MU? KYK yurdunda kalan öğrencilerin hafta sonları izin hakları bulunuyor fakat bunları görevli ve yetkili kişilere bildirmeleri gerekiyor. Öğrencilerin hafta sonu kullandıkları izinler, normal izin ya da devamsızlık haklarından düşmüyor.
Yurtlara en erken hangi tarihte girebilirim? Üniversite ve yurt kayıtlarını tamamlayan yeni öğrenciler, Yurt Başvuru Takvimi'nde belirtilen tarihten itibaren yurtlara girebilir. Eğitimlerine devam etmekte olan öğrenciler ise yarıyıl başlangıcından en erken 3 gün önce yurtlara girebilir.
YURT ÇIKMAYANLAR İÇİN MİSAFİR ÖĞRENCİ İMKANI
Kendisine ilk etapta yurt çıkmayan öğrenciler, misafir öğrenci olarak yurtlarda konaklayabilecek. Yedek olarak yurt bekleyen öğrenciler, bu sayede açıkta kalmadan kendi yurtlarının çıkmasını bekleyebilecek.
MADDE 13 – (1) Yurt ücreti ve/veya güvence bedeli alınmayacak öğrenciler aşağıdaki şekilde belirtilmiştir: a) Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar. b) Devlet koruması altında olan öğrenciler. c) Anne ve babası vefat etmiş olanlar.
KYK Yurtları, okullar açılmadan 1 gün önce açılmaktadır. İlk yerleştirme sonrası yurtlara yerleştirilen öğrencilerin öğrenim gördükleri öğretim kurumunun akademik takvimine göre yurtta barınmaya başlamaları esastır. Öğrenciler belirtilen tarihte yurtta kalamayacak ise yurt müdürlüğü ile iletişime geçip izin almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri