Lensi sanki yarısından katlıyormuş gibi nazikçe sıkıştırın. Lensin kenarı yukarıyı işaret ediyorsa (yarım kabuklu takoya benzer şekilde), lens doğru biçimde yönlendirilmiştir. Kenar dışa doğru bükülüyorsa (baş parmak ve işaret parmağınıza doğru), lens ters yüzdür.
Kontakt lensin ters takılması görüş bozukluğuna neden olacaktır. Bunun yanı sıra ters takılması sonucunda lensin gözde yanlış bir bölgeye baskı yapması olumsuz etkilere neden olacaktır. Bu gibi nedenlerle kontakt lensi ters takmak gözde ciddi problemlere neden olabilmektedir.
Lensi yanlış taktığımı nasıl anlarım diyorsanız lensi taktıktan bir süre sonra gözlerinizde batma ve acı meydana geliyorsa, pekala lensi yanlış taktığınızı anlayabilirsiniz. Bu durumda lensi hemen çıkartıp gerçek yüzünü döndürerek geri takabilirsiniz.
LENSİNİZE yandan baktığınızda U harfine daha yakın görünüyorsa lensiniz doğru şekildedir. LENSİNİZE yandan baktığınızda V harfine daha yakın görünüyorsa lensiniz ters konumdadır. Bu şekilde gözünüze takmaya çalışmanız rahatsızlık verecektir. LENSLERİNİZ düzken oval şeklindedir.
Lensi, sanki ikiye katlayacakmışsınız gibi hafifçe sıkın. Merceğin kenarı yukarı bakıyorsa (sert kabuklu bir takoya benzer), mercek düz yönlüdür. Kenar dışa doğru eğilirse (başparmağınıza ve parmağınıza doğru), lens terstir.
İlgili 31 soru bulundu
Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değilse yine de lensi gözünüzden çıkarıp temizledikten sonra tekrar takın. Hala görmeniz netleşmiyorsa ve rahat değilseniz lensinizi çıkarıp doktorunuza başvurun. Ellerinizi yıkayın ve kurulayın.
Lensinizi tekrardan öylesine alıp gözünüze yerleştirmek göz enfeksiyonuna da davetiye çıkartmak anlamına gelir. Lensleriniz yere düştükten sonra şayet yanınızda lens solüsyonu bulunuyorsa yapabileceğiniz ilk adım lenslerinizi temizlemek ve ellerinizi de yıkayıp tekrar temizledikten sonra lensi tekrar kullanmaktır.
Öncelikle lensin süresinin dolduğunu nasıl anlayacağınız üzerinde durulmalıdır. Lensler kullanım süresi dolduktan sonra gözlerde batma, yanma ve görme bozukluğuna neden olur. Bu tür belirtileri hissettiğiniz zaman lensi değiştirmeniz gerekir. Yeni lens aldığınızda lensi sorunsuz şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.
Tarihi geçen, olumsuz koşullarda saklanan lens ürünlerini kullanmak gözde yanma ve kızarıklıklara daha ileri boyutlarda enfeksiyonlara neden olur. - Değişim vakitlerinin atlanması, bakım yapmadan lens takmak, pis eller, kirli tırnaklar, durulanmayan eller, terli göz kapakları gözde soğan doğramış gibi yanma yapar .
Kontak göz lenslerin, ister numaralı olsun ister numarasız renkli lens olsun ters ya da düz takılmasında sakıncası yoktur. Lenslerde ter düz ayrımı vardır ancak en çok takılan kısım gözün bombesine daha çok uyum sağlayacağı için diğer taraf takıldığı zaman rahatsızlık ve batma hissi oluşacaktır.
Lens göze takıldığında karşılaşılan ilk sorunlardan birisi bulanık görme sorunudur. Bulanık görüntünün nedeni aslında lens ile ilişkili değildir. Göz net bir şekilde görememeye alışkın olduğu için gözün zorlanarak iyi görme çabası bireyler tarafından yoğun şekilde uygulanmaya başlar.
Lensle göz arasına toz veya yabancı cisim girmesi. Ters takılırsa göze temas etmesi gereken bölge dışarda kalacağından merkezde aşırı sürtünme batmaya neden olur. Deformatif, düzensiz korneaların yapısı nedeniyle gözün dik bir bölümünde lens uç kenarının korneaya teması halinde batma hissi olabilir.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
Lens yukarı doğru kayarak ilerliyor, üst göz kapağınızın lensi çektiğini hissediyorsanız gözünüzün korneal eğriliği lens ile uymuyordur. Yüksek ihtimal gözünüz fazla dik yapıda olduğundan lens fazla düz açıda kalarak tahterevalli hareketi yapmaktadır.
Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde durur. Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayarak, onunu hafifçe hareket etmesine neden olur.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor.
Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır.
Lensler yumuşak materyallerden yapıldıkları için kendiliğinden gözden düşmesi mümkün değildir.
Lensin temizlenmesi sırasında fazla basınç uygulanması lensi kırabilir. Sürekli basınç lensi deforme eder ve optik açıdan kullanılamaz hale getirir. Yumuşak lensler solusyonsuz açık havada bırakılırsa kuruyabilir ve bozulur. Bu durumdaki lenslerin kullanılmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri