Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Ünvanlarında limited şirket ibaresinin bulunması veEN AZ BİR faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır.
İşleri yolunda olan bir şirket (A.Ş. yada Ltd.) ise %25 kurumlar vergisi öder. Kurumlar Vergisi oranı 2021 yılında %20'den %25'e çıkmış olup bu oran 2022 yılında %23 ve 2023 yılında da %20'dir.
Limited şirketin belirli bir sermaye gereksinimi yoktur, ancak en az 10.000 TL sermaye ile kurulabilir. Limited şirketin kuruluşu için T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan işletme açma ve faaliyet belgesi alınması gerekmektedir. Limited şirketin karı ortaklar arasında dağıtılır.
İlgili 43 soru bulundu
Limited şirketi kurmak için en az 10.000 TL sermaye gereklidir. 10.000 TL'nin altında sermayesi olan kişiler limited şirket kuramaz. Limited şirketin bünyesinde bulunan her pay, ortakların ortaklık hakkını göstermek amacıyla eşit paylara ya da belirli paylara bölünmelidir.
Anonim şirketlerde minimum 50.000 TL kayıtlı sermaye sisteminde 100.000 TL sermaye bulundurmak zorunludur. Limited şirketlerde 10.000 TL'lik bir sermaye beyanı kuruluş için yeterlidir.
Normal şartlarda tabii ki ödemez. Ama vergi ödememenin ayıp sayıldığı bir ülkede faaliyet gösteriyor iseniz ve bu nedenle de yoğun bir kamuoyu baskısı altında iseniz aslında vergilendirilmesi gereken bir kazancınız yoksa bile bir miktar vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Limited şirketler için minimum sermaye tutarı olan 10.000 TL ile tek ortaklı olarak kurulan bir limited şirketin kuruluş masrafları 2021 yılı için yaklaşık 2.600 TL tutarındadır. Bir limited şirketin kurulması 1-5 iş günü içinde tamamlanmaktadır.
Ticaret odası kaydı yapılmayacaksa şahıs firması kurmanın maliyeti neredeyse yok gibi. Şahıs Firması kurmak için toplam maliyet yaklaşık 1.130 TL olacaktır. Limited şirket kuruluşunda sermaye ödemesi zorunluluğu bulunmuyor. Taahhüt edilen sermayeyi 24 ay içerisinde ödeyebilirsiniz.
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
Evet, şahıs şirketi kurmak için kendi ev adresinizi kullanabilirsiniz. Bir girişimci olarak yaptığınız işleri yasal prosedürlere uygun biçimde (fatura kesmek, yapılan masrafları vergiden düşebilmek) sürdürebilmek için şahıs şirketi kuruluşunuzu oturduğunuz ev adresi olarak (home ofis) gösterebilirsiniz.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Limited şirket terimi ile aynı anlama gelen LTD ŞTİ ifadesi şirketlerin bulundukları grubu temsil etmektedir. Özellikle ticaret ile uğraşan kişilerin kurdukları şirketin ticari unvanı olarak da adlandırılmaktadır. Bir kişi ya da birden fazla kişinin bir araya gelmesi ile oluşturulan şirket çeşitlerinden biridir.
Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen limited şirketler, yalnızca sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteremezler. Limited şirketlerde 50'den fazla ortak sayısı olamayacağı gibi, tek ortaklı şirket de kurulabilir.
Limited şirketlerde %22 oranında kurumlar vergisi ödersiniz. Ortaklar/ortak kardan pay almak isterse bu durumda da %15 oranında vergi ödemesi gerekir. 600.000 TL'den fazlasının 600.000 TL'si için 195.870 TL fazlası %40 oranında gelir vergisi ödemeniz gerekmektedir.
Limited şirketler; ortaklık yapıları, kuruluş ve sona erme süreçleri sebebiyle Türkiye'de en çok tercih edilen şirket türü olarak öne çıkar. Türk Ticaret Kanunu'nun sağlamış olduğu kolaylıkların yanı sıra ortaklıkta ayrılma sürecinin kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi de bu şirket türünü tercih edilebilir kılar.
Şirketlerde gider gösterme, işletme sahiplerinin birtakım avantajlardan faydalanmasına imkân tanır. Bunların başında Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeleri gelir. Şirket masraflarının gider olarak gösterilmesi, işletme sahiplerini her üründe geçerli olan KDV tutarlarını ödemekten kurtarır.
Buna göre, iki tam yıl süre ile şirket adına tapuda kayıtlı ve aktifinde yer alan gayrimenkulün satışından doğan kazancın % 75'lik kısmı kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Kalan % 25'lik kısım ise vergiye tabi kazançlar arasında yer almaktadır.
Sıfır araç alım işlemlerinde ÖTV ve KDV tutarının en fazla 440.000 TL'si gider olarak gösterilebilir. Araç kiralama işlemlerinde aylık ödeme tutarı kaç olursa olsun en fazla 17.000 TL'si üzerinden vergi indirimi yapılabilir. Binek araçlara ait masrafların en fazla %70'i şirket gideri olarak gösterilebilir.
2023 yılında limited şirket kuruluş maliyeti en az 6.800 TL'dir.
5. Limited şirketlerin kurulabilmesi için 2023 yılında en az 10.000₺ tutarında bir sermaye olması zorunlu olsa da bu sermayenin şirket kurulduktan 2 yıl (24 ay) içerisinde tamamlanması yeterlidir. Yani, şirketin kuruluşu sırasında olması gereken minimum sermaye tutarının bulundurulması zorunlu değildir.
Limited şirket kurma maliyeti 2023 en az sermayesi 10.000 TL olarak belirlenmiştir. Limited şirketlerin yüzde yirmi ikilik vergi diliminden vergilendirilmesi söz konusu olabilmektedir. Limited şirketleri en fazla 50 hissedara sahip olabilir. Limited şirket kurma maliyeti 2023 en az 6.800 TL olarak bildirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri