iki yüzü de kullanılabilir. MADDE 6- (1) Elektronik ortamda hazırlanan belgelerde "Times New Roman" veya "Arial" yazı tipi normal yazı stilinde kullanılır. Harf büyüklüğünün Times New Roman için 12 punto, Arial için 11 punto olması esastır.
Dilekçe metinlerinin, seçilecek yazı tipine göre 11-12 punto ile yazılması uygun olacaktır. Belirtmek gerekir ki Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik 6. maddesindeki hükme göre tüm resmi yazışmalarda 12 punto Times New Roman ya da 11 punto Arial kullanılması zorunlu tutulmuştur.
Dilekçeler düz beyaz çizgisiz kâğıda yazılır. Dilekçe yazarken mavi renkli kalem kullanmalıdır; kurşun kalem kullanmamalıdır.
Madde 7 — Resmî yazışmalarda A4 (210x297 mm) ve A5 (210x148 mm) boyutunda kağıt kullanılır. Madde 8 — Bilgisayarla yazılan yazılarda "Times New Roman" yazı tipi ve 12 karakter boyutunun kullanılması esastır.
Resmi yazışmalar için kural: Times New Roman veya Arial
Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik'in 6. maddesine göre tüm resmi yazışmalarda 12 punto Times New Roman ya da 11 punto Arial kullanılması, yaptırımı olmasa da hukuki bir zorunluluk.
İlgili 32 soru bulundu
Times New Roman, Verdana, Comic Sans, Monaco, Calibri yazı fontları; en iyi ve en çok tercih edilen yazı fontları arasında yer almaktadır.
Asliye Hukuk Mahkemesi Sayın Hakimliği" değildir. 5- Türk Dil Kurumunun yıllardır söylediği üzere kurum, kuruluş isimlerine gelen ekler kesme ile ayrılmaz. Yani "Hakimliği'ne" değil "Hakimliğine" şeklinde yazılmalıdır.
Madde 7 — Resmî yazışmalarda A4 (210x297 mm) ve A5 (210x148 mm) boyutunda kağıt kullanılır.
Yazı onaya sunulurken imza bölümünden sonra uygun satır aralığı bırakılarak yazı alanının ortasına büyük harflerle “OLUR” yazılır. “OLUR”un altında onay tarihi yer alır. Onay tarihinden sonra imza için uygun boşluk bırakılarak onaylayanın adı, soyadı ve altına unvanı yazılır (Örnek: 7-A).
Tüm bu yazılar için en ideal yazı boyutu 12 puntodur. Çünkü 12 puntonun altına düşüldüğünde dilekçeyi okumakta güçlük çekilir. Dilekçede vurgulamak istenilen yerler koyu ve daha büyük punto ile yazılıp belirginleştirilebilir.
Bilgisayar, daktilo veya dolma kalemle yazılabilir. Tükenmez kalemle mavi ve siyah mürekkepli kalemler dışında başka renkli kalemlerle yazılmaz.
Dilekçe bilgisayar ortamında hazırlanabilir. El yazısı kullanılması halinde ise yazının dik harfler ile açık ve okunaklı olmasına dikkat edilmelidir.
Dilekçeler kesinlikle çizgili kağıda yazılamaz. Beyaz ve çizgisiz A4 kağıdına yazılması gerekir.
Bulunduğunuz yerdeki adliyeye gidip oradan ilgili mahkemesine gönderilmek üzere bir dilekçe yazmanız gerekir. Posta masrafı ve pul yatırıp ön bürodan havale alıp hukuk veya ceza birimine ön bürosuna götürüp vermeniz yeterlidir. İlgili memur dilekçenizi alınca, alındı belgesini size bunun karşılığında verilecektir.
Gelin şimdi bir dilekçenin genel olarak nasıl yazılacağına bakalım: Öncelikle düz, çizgisiz beyaz kağıt edinmemiz gerekir. Bu kağıdın A4 boyutlarında olması iyi olur. Bilgisayar, daktilo vb. araçlar kullanılabileceği gibi elle de yazılabilir.
(2) Başlık, belgenin yazı alanının üst kısmına ortalanarak yazılır. İlk satıra “T.C.” kısaltması, ikinci satıra idarenin adı büyük harflerle, üçüncü satıra birimin adı ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle ortalanarak yazılır.
“İlgi:” yan başlığı, muhatap bölümünün son satırından itibaren iki satır boşluk bırakılarak ve yazı alanının solundan başlanarak yazılır.
Alt makama yazılan yazılar, «rica ederim». Üst ve aynı düzey makama yazılan yazılar, «arz ederim». Üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar ise «Arz ve rica ederim». biçimden bitirilir.
Konumu ve Şekli: Başlık, kağıdın yazı alanının üst kısmına ortalanarak yazılır. İlk satıra T.C. kısaltması, ikinci satıra kurum ve kuruluşun adı büyük harflerle, üçüncü satıra ise ana kuruluşun ve birimin adı küçük harflerle ortalanarak yazılır.
MADDE 5- (1) Elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile imzalanan belgeler tek nüsha olarak hazırlanır. (2) Zorunlu hâllerde veya olağanüstü durumlarda hazırlanacak belgeler, paraflı nüshası hazırlayan idarede kalacak şekilde en az iki nüsha olarak düzenlenir.
Dilekçe hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır. Başlık ve konu eksiksiz olmalı ve sağ üst köşeye tarih atılmalıdır. Başlık tarihin alt kısmında yer almalı ve ardından metin yazılmalıdır. Dilekçeler yazım ve noktalama kurallarına uygun resmi bir dille olmalıdır.
Bir dava dilekçesi kişi tarafından bizatihî olarak, avukat aracılığı ile ya da adliye yakınında bulunan arzuhalciler tarafından hazırlanabilir. Önemli olan dava dilekçesinde açıklamalı, konunun özeti olarak, gerektiğinde ileri sürülen konuların ispatlanabilir nitelikte olmasıdır.
Mahkemesine ya da .... Hakimliği'ne değil ... Hakimliğine doğru kullanım olacaktır. 1980 yıllarından önce "mahkemesine" denirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri