Çünkü aslında tavuk eti mangalda pişirirken kırmızı et gibi marine işlemine gerek duymaz. * Tavuk etlerini mangala yerleştirirken kömür ile arasında yaklaşık 15 cm'lik bir mesafe bırakmaya özen gösterin. Bu mesafe etin yavaş yavaş pişmesini ve böylelikle daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar.
Tavuk Izgara Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir? Bu tarifi hazırlamak için toplamda 30 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 20 dakikası da pişirme süresidir.
İçerisinde yağ, asit ve baharat olan her türlü sos tavuk etini marine etmek için idealdir. -Et ile kömür arasında yaklaşık 15 cm'lik bir mesafe bırakın. Bu mesafe etin yavaş yavaş pişmesini ve böylelikle daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar. -Tavuk etini mangal üzerinde yüksek ateşte uzun süre bırakmayın.
Mangalda ve ızgarada tavuk eti pişirmek isteyen kişilerin öncelikli olarak tavuğun hangi bölümünün pişirmeye en uygun olduğunu bilmesi gerekir. Pişirmek için en ideal bölümler tavuğun kanat, but, göğüs ve pirzola kısmıdır. Tavuk eti kırmızı ete göre daha kolay pişer.
İlgili 22 soru bulundu
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır. Ardından köfteler atılır.
Kebaplık olarak kullanılacak et sert durumdaysa bir süre yoğurt eşliğinde marine edilmesi şarttır. Böylelikle yumuşak hale gelmesi sağlanır. Kebaplık etin terbiyesinde pul biber yerine toz biber kullanmak daha iyi bir seçenektir.
1-Etlerin pişmesine bir-iki dakika kala mangal kömürlerinin üzerine biraz limon veya portakal kabuğu atarsanız, bunların yanmasıyla ortaya çıkacak olan aroma, özellikle balık ve tavuk ızgaralarınıza çok hoş bir lezet ve koku verir.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin. Fazla yağ saldıkları için akan yağ mangal ateşinizin daha erken sönmesine yol açar.
İçerisinde yağ, asit ve baharat olan her türlü sos tavuk etini marine etmek için idealdir. Et ile kömür arasında yaklaşık 15 cm'lik bir mesafe bırakın. Bu mesafe etin yavaş yavaş pişmesini ve böylelikle daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar.
Soğanlarımızı rendeliyoruz, posasını ayırıp suyunu genişçe bir kaba aktarıyoruz. İçine sarımsaklarımızı rendeliyoruz, yoğurt, zeytinyağı, salça ve baharatlarımızı koyup karıştırıyoruz. Daha sonra yıkayıp hazırladığımız tavuklarımızı içinde sosa bulanana kadar iyice karıştırıyoruz.
Pişirirken tavuk nemini kaybeder ve sıkılaşır. Çiğ tavuk, lastik gibi veya titrek bir his verirken, pişmiş tavuk, sert hissetmeli ve dokunuşunuzdan geri dönmelidir. Tavuğunuzun hazır olup olmadığını test etmek için beyaz/berrak meyve suyu olup olmadığını kontrol edin.
Zeytinyağı, kimyon tohumu, rezene tohumu, elma sirkesi, tuz, pul kırmızıbiber ve karabiberi iyice çırpın. Etlerin üzerine gezdirip, iyice karıştırarak her taraflarına bulayın ve en az 30 dak. dinlendirin. Zeytinyağı, süt ve arzu edilen baharatlar, tuz, pul kırmızıbiber ve karabiberi iyice çırpın.
En sık yapılan hatalardan biri de etlerin yapışmaması için ızgarayı yağlamaktır. Ancak bu, yağın kömüre akması ve mangalın lezzetinin kaçmasına neden olur. Etlerinizin mangala yapışmasını önlemek istiyorsanız ızgarayı bir sebzeyle (yarım kuru soğan çok iyi iş görür) ya da bir parça etle ıslatın.
Yoğurt, yoğurt suyu veya kefir gibi süt ürünleri, tavuk etinin yumuşaması ve lezzetlenmesinde önemli rol oynar.
Bu marinenin içerisinde mutlaka hafif asidik yapılı bir zeytinyağı olmasına ve bolca baharat kullanmaya özen gösterin. Ardından tavuklarınızı marinasyon malzemeleriyle buluşturun. Eğer marinasyonunuzun içerisinde limon, sirke gibi asidik oranı çok yüksek malzemeler varsa çok uzun süreler marine etmemeye özen gösterin.
Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Kanatları uygun bir fırın kabına sırayla dizin. Önceden ısıtılmış 200-220 derece fırında nar gibi kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 5-5,5 dk pişirin. Orta kısmın etrafı biraz pembe ama canlılığını yitirmeye ve kahverengileşmeye başlamış olan orta/iyi derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
MANGALDA ET PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
İşte madde madde et alırken dikkat etmeniz gerekenler; -Mangalda en iyi pişecek et, kuzunun kaburgasından çıkan kalem pirzoladır. Dana etinde ısrarcıysanız antrikot ve bonfileden şaşmayın.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Dünyada yapılan son şeymiş gibi mangal yaksanız da etin lezzetinin bir kısmı seçimiyle alakalıdır. Çok yağlı et ateşin yağlanmasına ve etin zehirlemesine sebep olabilir. Yağsız et de kendi yağından yoksun pişeceği için mükemmel lezzetten uzak ve kuru olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri