Kırkağaç'ın yöresel lezzetlerinden arabaşı, avutma, bulamaç, çığırtma, dığan gözlemesi, ekmek aşı, gabarlama, gapçık, ekmek aşı, kapama, gumbar (işkembe dolması), kaymaklı kadayıf, kulak çorbası, lalanga, mantı, pideli paça, saşta helvası, sura ve topalak, çok beğenilen yemeklerden bir kaçı...
Örneğin Kırkağaç 'Bazarı' (Perşembe) akşamları özellikle 'Gulak Çorbası ve Güveç' yenir. Yanına da elbette ki 'Kaymaklı kadayıf' yakışır. Mevsim ilkbahar ise, höşmerim de olabilir. Yine Ramazan bayramlarında kıyı, baklava, şekerleme, diple gibi tatlılar yapılır.
Kırkağaç Kavununun Nisan ayı sonu itibariyle ekimi yapılırken, Ağustos ayının sonlarına doğru hasadına başlanır. Hasat olgunluğuna ulaşan kavunlar sabah erken saatlerde hasat edilir ve depolanacakları alanlara yorganlara sarılarak götürülür.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştiren il Manisa'dır. Tarım alanında zirvede bulunan Manisa'nın ayrıca Kehribar renkli çekirdeksiz üzümü dünyada meşhurdur. Manisa topraklarının % 91.7'si tarıma elverişlidir.
Şehzade Tatlısı, Şekerli Pide, Mantar Tatlısı, Tahinli Ekmek, Gelin Kız Helvası gibi lezzetli tatlılar Manisa mutfağının öne çıkan lezzetlerindendir. Sultan Çayı, Manisa Maden Suyu, Akhisar Gazozu ve Cilveli Kahve gibi Manisa'ya has içecekler arasında yer almaktadır.
Manisa'dan alınabilecek hediyelik eşyalar arasında; özellikle şehir merkezinden buzdolabı magnetleri, antika ürünler, altın ve gümüş takılar, mesir macunu, Kula ve Görsel ilçelerinden geleneksel el dokuması halı ve kilimler gibi küçük portatif seçenekler bulunmaktadır.
Kırkağaç,Manisa'nın kuzey batısında,İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa'ya uzaklığı 79 km.'dir. Denizden yüksekliği 100 m'dir.
Türkiye'de yetişen başlıca türleri Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, Kırkağaç (Manisa) kavunu olmakla birlikte pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de bulunmaktadır.
Kırkağaç'ın gezilip görülmesi gereken yerlerinden bazıları Nakrasa, Stratonikeia, Khliara, Yortan ve Firig türü kaya mezarlarıdır. Bu nüfus, 18907 erkek ve 18.792 kadından oluşmaktadır.
Manisa ilinin en önemli bitkisel ürünleri Kuru ve Yaş Üzüm, Zeytin, Kiraz, Tütün, Kurutmalık ve Yaş Domates, Mısır, Kavun ve Karpuzdur.
Konumu: Manisa, Batı Anadolu'nun denize kıyısı bulunmayan, fakat kıyıya en yakın ilidir. Coğrafi bakımdan, Ege Bölgesi'nin orta ve kuzeyinde olup, batısı Asıl Ege, doğusu ise İç Batı Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Gediz Havzası'nın büyük bölümü il sınırları içinde bulunmaktadır.
Manisa Geleneksel Kadın Kıyafetleri - Manisa
Ayakta el örgüsü kırmızı kısa çorap, kısa konçlu burnu püsküllü sarı çizme; al,yeşil, sarı, mor renkte elde dokuma pamuklu çitare, telli ıstıfa, canfes kumaşlardan belden ve göğüs altından iki düğmeli kısa etekli kollu şalvarla aynı kumaş ve renklerde entari bulunur.
Spil Dağı, Manisa merkezden kuzey yolunu izleyerek 24 km, İzmir merkezden güney yolunu izleyerek yaklaşık 50 km uzaklıkta, ismi Manisa ile özdeşleşmiş, tarih, mitoloji ve flora bakımından çok zengin bir dağdır.
Manisa, Batı Anadolunun denize kıyısı bulunmayan fakat kıyıya en yakın ilidir. 27 08' ve 29 05' doğu boylamları ile 38 04' ve 39 58' kuzey enlemleri arasında yer alır. Doğudan Uşak ve Kütahya, Batıdan İzmir, kuzeyden Balıkesir, güneyden Aydın, güneydoğudan Denizli illeri ile çevrilidir. Yüzölçümü 13.810 km2 dir.
Manisa'nın da su samurlarının yaşam alanı içerisinde yer almadığına dikkati çeken Bayil, "Manisa'da ilk kez su samuru görülmesi, biyolojik zenginliğimiz için tarihi bir olay.
Manisa tatilinizde keşfedebileceğiniz doğal güzellikler arasında; Kurşunlu Kaplıcaları, Spil Dağı Milli Parkı, Urganlı Kaplıcaları, Divlit Yanardağı, Adala Kanyonu, Gökköy, Kuladokya Peri Bacaları, Manisa Akpınar Mesire Alanı, Manisa Ilıcak Kaplıcası ve Zeytinliova yer almaktadır.
Bu yöntem genellikle Kırkağaç kavununda uygulanır. Kavunun dışı tırtıklı ve çizgileri düzgünse bu kavunun lezzetli olduğunu gösterir. Kavun alacağınız zaman dibini mutlaka koklayın. Eğer hoş bir kokusu varsa, bu kavunun tatlı olduğuna işaret etmektedir.
Meyvenin içindeki boşluk; kahverengi oval çekirdeklerle dolu. Kendine has, mayhoş! Diğer kavunlara göre şeker oranı daha az olan kırkağaç kavunun insanın içini baymayan mayhoş bir tadı, bulunduğu ortamın havasını güzelleştirecek enfes bir kokusu var.
Sarı ve yuvarlak olan galia kavunlar tatlı ve sulu olmasıyla tanınırken meşhur Kırkağaç kavunu yazın daha ilerleyen zamanlarında yüzünü gösteriyor. Kırkağaç kavunu galia kavuna göre daha az şekerli ancak aroması çok daha yoğun.
Manisa'da gezilecek yerler arasında; Aigai (Aiolis) Antik Kenti, Manisa Müzesi, Yeni Han, Manisa Muradiye Camii, Manisa Kalesi, Adala Kanyonu, Sidas Antik Kenti, Bintepe Tümülüsleri, Gökköy, Manisa Ulu Camii ve Medresesi, Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi, Philadelphia Siesean Kilisesi, Manisa İvaz Paşa Camii, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri