Mucur veya mıcır, gevşek bir kaya parçaları topluluğudur. Çakıl, tortul ve aşındırıcı jeolojik süreçlerin bir sonucu olarak tüm dünyada doğal olarak oluşur. Ticari olarak da büyük miktarlarda kırmataş olarak üretilmektedir.
Mıcır, çakıl ve kum, inşaat sektöründe agrega olarak da adlandırılan belirli tane sınıflarına ayrılmış, kırma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan, organik olmayan malzemelerdir. Bu malzeme beton, hafif beton üretiminde, yol dolgusu ve kaplamasında, inşaat sıvasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Normal Mıcırlar
Özgül ağırlığı 2.4 gr/cm³ ile 2.8 gr/cm³ arasında değişen, en çok kullanılan, normal beton imalatı için üretilen malzemedir.
1 NUMARA MICIR: 0-5-12 mm boyutları arasında üretimi yapılan, iri agrega sınıfına giren malzemedir. Üretim Yöntemi: Taş ocağı işletmelerinde açık işletme yöntemi ile üretim yapılmaktadır.
Mıcır, 1 numara mıcır, 2 numara mıcır, 3 numara mıcır ve 4 numara mıcır olmak üzere boyutlara ayrılır. 1 numara mıcırlar 5-12 mm arası, 2 numara mıcırlar 12-22 mm arası, 3 numara mıcırlar 22-32 mm, 4 numaralı mıcırlar ise 32-38 mm arası boyutlarda olur.
İlgili 15 soru bulundu
Mıcır taşı kullanım alanları içerisinde beton yapımı ile asfaltta kullanma, dolgu yapma, mıcır drenajı sayesinde drenaj çalışmalarında, geçici yolları belirlemede ve servis yollarının çevresini düzenlemede, peyzaj işlerinde aynı zamanda sosyal park alanlarında kullanımı oldukça yaygındır.
Mıcır, beton üretimi, asfalt, drenaj çalışmaları, dolgu, çevre düzenlemeleri, sosyal park alanları, peyzaj düzenlemelerine kadar her yerde kullanılmaktadır.
Mıcır içinde drenaj için özel drenaj boruları döşenir. Drenaj borularının yeraltı sularını tahliye edebilmesi için eğimlerine dikkat edilir. Bu işlemi düzgün yapabilmek için mıcır kalınlığının 18 cm den daha az olmaması gerekir.
120 TL ile 140 TL arasında değişiklik gösteren bu fiyatlar ile 1 ton mıcır alabilirsiniz. Seçiminize en uygun mıcır taşını bulmak için detaylı bir araştırma yapmalısınız.
Kum da yaş olmasından ve ağır olmasından kaynaklanan fire miktarlarını Daykim Yapıda bu şekilde çözmüş olursunuz. 1 m3 =1500 Kg.
Betonu oluşturan malzemeler içerisinde en büyük orana (yaklaşık %75) sahip olan agrega (kum, çakıl, kırmataş), doğal kaynakları giderek tükenen ve standartlara uygun, temiz, kaliteli örneklerinin bulunması güç bir malzeme olarak, hazır beton sektöründeki stratejik önemini her geçen gün artırmaktadır [3].
Beton da kendi içerisinde kompozit bir malzemedir. İçerisinde 'agrega' (betonda kullanılan kum, çakıl, kırma taş gibi taneli, inorganik malzemelere verilen isim) dediğimiz taşlar yer alır. Betonun yüzde 70-80'ini bunlar oluşturur.
Çakıl taşı ya da çakıl deniz kıyılarında ve derelerde suyun aşındırması sonucu sivrilikleri kaybolmuş, yuvarlak biçimindeki ufak bir taş türüdür. Bahçe yollarında ve beton işlerde kullanılır. Çakıllar akarsuların boylarında, deniz ve göl kıyılarında birikmiş irili ufaklı taş parçacıklarıdır.
Çok zayıf taşıma drenci düşük zeminlerde, taşıma direncini yükseltmek amacıyla belirli özelliklerde çakıl veya kırma taş ile kolon oluşturma tekniği kullanılır. Taş kolonlar zemin içine taş malzemenin dik olarak yerleştirilmesi ve sıkıştırılması ile oluşturulur.
Plaj kumu inşaat için idealdir. Deniz kumu (veya okyanus kumu), okyanusa taşınan tortulardan ve okyanus kayalarının erozyonundan meydana gelir. Kum tabakasının kalınlığı değişmektedir. Bu kum türü inşaat için idealdir.
Geleneksel olarak açılan en az 50-60cm genişliğindeki bir hendek içerisine geotekstile sarılmış mıcır doldurmak yerine, kullanılan drenaj borusunun genişliğine göre açılan dar bir kanal içine (Şekil-2), altında drenaj borusu bulunan MacDrain® geokompoziti yerleştirilir.
1m3 çakıl yaklaşık kaç kilogram/ton gelir? ağırlığı 1500 kg/m3. bu değerler + - 100 kg oynayabilir.
Kamyonet ve Kamyonların Yük Kapasitesi
İki dingilli kamyon ya da kamyonet: 13.50 m ölçülere sahip olan araç, 11- 20 ton arası yük alabilmektedir. Üç dingilli kamyon: Ölçüsü 15 m olan aracın alacağı yük 21 ila 24 ton arasındadır. Kırkayak: 15 m ölçüye sahip olan araç, 32 ila 38 ton yük alabilmektedir.
1 m3 kum 1500 kg ağırlığındadır. Islak hali 1700 kg 'dır. 1 ton kum yaklaşık olarak 0,67 m3 olarak bilinir. 1 torba kum genellikle 40 TL – 80 TL aralığında değişiklik göstermektedir.
Çakıl kaplamadan zaman içerisinde alt zemine geçecek kuşlar ve çevresel etkilerden kaynaklı toz ve pisliklerden de yalıtımları etkin bir şekilde koruyacaktır. Drenaj levhaları, çatı yüzeyi için ideal bir koruma sunmanın yanında, etkin bir yüzey drenajı da sağlar.
Grobeton yerine sadece mıcır serilip üzerine temel yapılması yanlıştır. Grobetonun altına mıcır serilirse daha iyi olur. Hem grobeton için daha uygun zemin sağlanmış olur hem de alttaki mıcır filtre görevi görerek betonu toprak zeminden korumuş olur. Bu işleme blokaj işlemi denir.
Atahan nehir dere kumunun da inşaatlarda kullanılabileceğini ancak nehir kumlarının da kil içeriği bakımından problem yaratabileceğini ifade ediyor. Atahan "Kil topakları zafiyet yaratır. Kil çok ince malzeme. Bu malzeme betonda yapışmayı engelleyebilir.
Bypass malzemesi kullanıcının dolgu malzemeleri arasında en ekonomik çözüme ulaşmasını sağlamaktadır. 0-25 mm kalınlığı olan bir malzemedir. İnşaat ve dış dekor işleminde dolgu malzemesi olarak en fazla mıcırlar kullanılır. Bu malzemeler kullanım alanlarına göre farklılık gösterirler.
Bir tür mineral kütlesi olan mıcırın boyutları değişkenlik gösterir. 1 numara mıcır, 2 numara mıcır 3 ve 4 numara mıcır olarak sıralanır.
İnce agrega (kum veya kırma kum): 4 mm göz açıklıklı kare delikli elekten geçen agregadır. Tane çaplarına göre, 0/2 ince, 0/4 orta kum veya kırma kum olarak sınıflandırılabilir. Taşunu (filler): 0,25 mm göz açıklıklı kare delikli elekten geçen ince agregadır. Kırma taş tesislerinde yan ürün olarak elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri