MR görüntülemede bunlara dikkat! Manyetik rezonans görüntüleme sırasında kişinin hareket etmemesi gerekir: MR görüntüleri değerlendirilirken, meme içinde verilen kontrast madde ile boyanan bir alan olup olmadığına bakılır. Eğer varsa, bu alanın iyi huylu olup olmadığını anlamak için şekil incelenir.
Meme MR'ı meme kanserini yakalamakta en hassas yöntem olarak kabul edilmektedir. Meme MR ' sıklıkla mamografide veya ultrasonografide şüpheli bir bulgu tespit edildiğinde bu bulguların detaylandırılması veya tespit edilen bir kanserin yaygınlığının saptanması için kullanılmaktadır.
Meme MR; Meme coilleri(sargıları) eşliğinde memede herhangi bir kitle veya kanser varlığının tespiti için uygulanan bir görüntüleme yöntemidir. Memede kitle ve kanser varlığını teşhis etmeyi kolaylaştırmak adına kontrast madde verilmektedir ve ilaç eşliğinde çekilmektedir.
Ultrason tümör özelliğine sahip bir kitle ile sıvı içerikli bir kistin ayrımını yapar. İleri tetkik için memeye yönelik manyetik rezonans (MR) görüntülemesi de istenebilir. Mamografi ve/veya ultrason ile tespit edilen kitlelerde kesin tanı biyopsi ile konulur.
Meme kanseri teşhisinde değerlendirilen, memede ele gelen kitle, memede şişme ve kalınlaşma, meme ucunun kabuk bağlaması, meme derisinde kızarıklık, göğüslerin üzerindeki damarlarda büyüme, koltuk altında şişlik ve meme ucunun içe dönmesi en yaygın meme kanseri belirtileridir.
İlgili 33 soru bulundu
Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez.
Meme kanserinin erken dönem belirtilerinin başında meme dokusu içerisinde kitle hissedilmesidir. Bu durum ise her adet dönemi sonrasında kendi kendine uygulanacak olan elle muayene sürecinde belli olmaktadır. Her kitle meme kanseri habercisi değildir ancak her kitle mutlaka kontrol alında tutulmalıdır.
Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Meme dersini çekmişse, Şekil bozukluğu ve kızarıklık oluşturmuş ise, Radyolojik olarak yapılan mamografi incelemesinde şüpheli lezyon olarak tarifleniyor ise, Memeye yapılan ultrason sonucunda şüpheli lezyon olarak değerlendirilip, biyopsi öneriliyor ise.
Biyopsi kanseri yayar düşüncesi
Biyopsi ile hastalığın yayılacağına dair bilimsel veriler yoktur. Ancak toplumda bu tarz söylentilerin bulunduğu ve bazı hastaların sırf bu nedenle biyopsi yaptırmak istemedikleri bilinmektedir. Bu korku oldukça yersizdir. Çünkü biyopsi kanserin yayılmasına neden olmaz.
Meme kanserinin erken teşhisinde MR görüntüleme yöntemi büyük bir önem taşır. Radyasyon içermeyen bir teknik olan MR, özellikle yumuşak dokuların görüntülemesinde yararlıdır.
Kan damarları, organlar, dokular, omurilik, beyin, yumuşak dokular daha net görülür. Beyin hasarı, kanser, felç riski, omurilik yaralanmaları, kalp sorunları, kemik sorunları, tümörler ilaçlı MR ile görüntülenebilir.
Radyoloji literatüründe radyolojik hataların sıklığı ile ilgili çok sayıda veri bulunmaktadır. Retrospektif olarak ortaya çıkan anlamlı bir patolo- jide hata ya da kaçırma oranı ortalama % 30 dur.
Ancak meme kanserinin tespitinde MR tek başına yeterli görülmüyor. Mamografide değerlendirilmesi güç olan yoğun memeler, tedavi görmüş memeler, silikon protezli memeler incelenebiliyor. MR'la özellikle yüksek riskli kadınlarda taramada, mamografi ve ultrasonografiye göre ayrıntılı sonuçlar alınabiliyor.
Sıklıkla meme kanallarında veya süt bezlerinde görülen bu kontrolsüz çoğalma sonucunda memede kitle ve benzeri yapılar meydana gelir. Daha sonra hızlı şekilde çoğalmaya devam eden kanser hücreleri genellikle kendi çevrelerinde yer alan dokulara tutunarak belirli bir alanda büyüme gösterir.
Bazen hücreler doğrudan kan dolaşımı içine de girebilirler ve kan yolu ile uzak organlara giderler. Tümör hücrelerinin bu şekilde diğer organlara sıçramasına metastaz denir. Meme kanseri hücreleri daha çok akciğer, kemik, beyin ve karaciğer gibi organlara gider ve orada çoğalırlar.
Yaygın kanser türlerinden biri olan cilt kanserine işaret eden kötü huylu lezyonlarda vardır. İyileşmeyen yaralar ve mevcut bir lezyonun büyümesi, şekil değiştirmesi kötü huylu lezyonlara örnektir.
Memede lezyon kanser midir? Memede bulunan lezyon kesinlikle dikkate alınması gereken bir durumdur ancak her lezyonun kanser anlamına gelmediğini belirtmek önemlidir. Meme dokusunda çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilen lezyonlar genellikle meme ultrasonu veya mamografi gibi görüntüleme teknikleriyle tespit edilir.
Kadınlarda menopoz öncesi %30-40 oranında görülen kistler oldukça yaygın saptanan lezyonlardır. Meme kisti, meme kanallarının tıkanması ile tıkanan kanallarının içinin sıvı ile dolmasıyla kistler oluşur. Bu yapının kansere dönüşüm riski olmaması nedeniyle, fibrokistik hastalık olarak da adlandırılır.
Meme Kanseri Evre 1: Tümör boyutu 2 cm' den küçüktür. Meme Kanseri Evre 2: Tümör boyutu 2-5 cm arasındadır ve/veya lenf bezlerine kanser hücreleri sıçramıştır / yayılmıştır. Meme Kanseri Evre 3: Tümör boyutu 5 cm' den büyüktür ve/veya Meme Kanser hücreleri lenf bezlerine sıçramıştır / yayılmıştır.
Ergenlik döneminde ve genç kadınlarda daha sık görülür. Aynı memede birden çok veya her iki memede aynı anda fibroadenomlar olabilir. Muayenede sınırları düzgün, hareketli, sertçe kitleler olarak ele gelir. Genellikle 2-3 cm. çapındadırlar; nadiren çok büyük çaplara ulaşarak memede asimetriye neden olabilir.
Hastanın eline gelen kitle düzgün pürüzsüz yüzeyli ve meme dokusu içinde misket gibi hareketli ise iyi huylu olma olasılığı yüksektir. Bunun aksine yüzeyi düzensiz yapıda ve hareketsiz ise kanser olma olasılığı daha yüksektir.
Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar. Kanserin meme dışında başka organlara sıçramasına metastaz yapma denir. Meme kanseri en çok kemik, akciğer ve karaciğere metastaz yapar.
Meme kanseri sanılanın aksine ilk evrelerde oldukça sinsi ilerler. Belli bir noktadan sonra ise vücut, hastalığa karşı alarm vermeye başlar. Bunların başında ise memede ele gelen şişliklerdir. Bu şişlikler memede olabileceği gibi kol altı bölgesinde de meydana gelebilir.
Mamografi memenin esas görüntüleme yöntemidir. Ultrason ise mamografide gözlenen şüpheli oluşumların daha detaylı incelenmesi için kullanılır. Ayrıca mamografide gözlenen bazı kanser bulguları (mikrokalsifikasyonlar) ultrasonografide gözlenmeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri