Mamografi ve tomosentez mamografi Mamografi teknolojileri sayesinde meme kanseri erken dönemde teşhis edilebilmekte ve tedavi planlaması buna göre yapılabilmektedir.
Mamografi, günümüzde meme kanseri tanısı için halen altın standart olarak kabul edilir. Ancak memede kitlenin erken evrede fark edilmesi ve mamografi ihtiyacının saptanabilmesi için her kadının öncelikle ayda bir kez düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaya özen göstermesi gerekir.
Mamografi çekilmesinin yanı sıra uzman bir hekim tarafından meme muayenesinin de yapılması meme kanserinin erken teşhisi açısından önem taşımaktadır. Bazı meme kanserleri nadir de olsa mamografi ve ultrason ile teşhis edilememektedir, bu nedenle mamografinin yanında fizik muayenenin de yapılması önerilmektedir.
Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor.
Meme kanseri belirtileri
Erken tanıyla meme kanserlerinde yüzde 90'lara varan oranlarda iyileşme sağlanabiliyor. Bu noktada kanserin erken belirtilerinin atlanmaması önem taşıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
Göğüsteki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyüp bölünerek tümör adı verilen bir doku kütlesi oluşturmasıyla meydana gelen meme kanserinin yaygın görülen erken belirtisi meme kısmında yeni oluşan gözle görülür bir şişlik, kalınlaşma ve meme boyutundaki anormal değişimlerdir.
Yaş ilerledikçe meme kanseri riski artış göstermektedir. Meme kanseri, 30'lu yaşlarda 2 bin 212 kadında bir görülürken, bu oran 40'lı yaşlarda 233'te bir, 50'li yaşlarda 69'da bir, 60'lı yaşlara geldiğinde ise 38'de bire düşmektedir.
1. derece daha yavaş büyüyen bir kanserdir, 3. derece daha hızlı büyüyen bir kanserdir. Daha yüksek bir derece ise, kanserin daha hızlı büyüme ve göğsün veya vücudun diğer bölgelerine yayılma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Yapılan açıklamada, kan tahliliyle teşhisin, mamografi kadar güvenilir olduğu belirtildi.
Meme USG incelemesi sayesinde hastaların yoğun meme dokusundaki kanser odakları rahatlıkla belirlenebilmektedir.
Aile hikayesine göre değişir. Kalıtsal meme kanseri riski olan hastalarda, manyetik rezonans görüntüleme bir yıl, mamografi diğer yıl olmak üzere 25 gibi erken bir yaşta başlayabilir. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü ve yaklaşık olarak 8 kadında birinin, hayatının bir döneminde kapısını çalıyor.
Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halkasal hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. Tüm meme muayene edildikten sonra koltukaltına bakılır. Sol meme ve koltukaltı da benzer şekilde değerlendirilir.
Düzensiz sınırlı, büyüme eğilimi gösteren, sert kıvamlı ve hareketsiz olarak hissedilen kitleler meme kanseri açısından dikkat edilmesi gereken lezyonlardır. Meme tümörleri öncelikle kanser öncesi lezyonlar olarak erken dönemde fark edilebilir ve bu dönemde tedavi oldukça etkilidir.
Ailesinde veya akrabalarında meme kanseri gelişmiş olması; Uzun süreli doğum kontrol haplarının kullanılması; Menopoz sonrası dönemde uzun süreli ve yüksek dozlarda östrojen replasman tedavisi yapılması; Çocukluk veya gençlik çağında başka bir nedenle göğüs bölgesinin ışınlanmış olması.
Hiç çocuk doğurmayan kadınlarda da risk bu nedenle yükseliyor. Bütün bu bilgilere rağmen çok erken yaşta ilk çocuğunu doğuran ve daha sonra 7-8 çocuk yapan kadınlarda da meme kanseri görülebiliyor. Varlıklı, sosyoekonomik düzeyi yüksek olan kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha fazla.
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar. Kanserin meme dışında başka organlara sıçramasına metastaz yapma denir. Meme kanseri en çok kemik, akciğer ve karaciğere metastaz yapar.
Memenin üst ve dış taraflarında daha fazla hissedilir. Bazen koltuk altına doğru yayıldığı da olur. Ağrı ile birlikte memelerde hassasiyet de artabilir. Adet Düzeni ile İlgili Olmayan Ağrılar: Kırklı yaşlarda daha sık görülür.
Gece artan ağrıları önemseyin. Meme kanseri omurgaya sıçramış ise bel boyun ya da sırt ağrıları yaşanabilir. Ağrının geceleri artması önemli bir belirtidir. Kanser hücrelerinin omurga kemikleri tutması sonucu kemikte ve kemiğin içinden geçen sinirlerin etkilenmesi sonucu ağrı oluşur.
Genel olarak meme kanseri nedeniyle oluşan kitle ağrı yapmaz. Başlangıç aşamalarındaki meme kanserleri ağrısız kitlelerle ortaya çıkarlar. Nadir olarak kitlenin durumuna bağlı ağrı görüldüğü olabilir.
Meme kitlelerinin büyük çoğunluğu memede ele gelen kitle şeklinde saptanır ancak daha küçük boyutlu olup doktor muayenesi sırasında saptanamayacak kadar küçük olanlar ise memeye yönelik yapılan tetkikler ile (Meme usg-mamografi-MR) gibi daha küçük boyutlu olan kitlelerde saptanabilir.
Bu belirtiler şu şekildedir; adet dönemi öncesinde memede ağrı hissedilmesi ve bunun yanı sıra büyüme ve hassasiyet oluşmasıdır. Memede kitle oluşumu hastada hemen fark edilebilecek bir belirtinin oluşmaması sadece adet döngüsü içerisinde memede gözlemlenen değişiklik ve hissedilen kistik ağrılar ile açığa çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri