Ailesel meme kanseri riski altında olanlar 32-34 yaşlarından sonra mamografi ile takip edilmelidir. Ailesinde meme kanseri olmayan ve meme kanseri geni taşımayan kişiler ise 35-40 yaş arasında bir kez mamografi ve ultrasonografi yaptırmalıdır. Bu, “Temel mamografi” olarak adlandırılır.
Kırk yaşından önce mamografi çekilmez görüşü yanlıştır:
Tüm kadınların 40 yaşından önce de mamografi çekilebileceğini bilmesi gerekmektedir.
Çalışmalar, meme kanserinin ağırlıklı olarak 50-60 yaşları arasında ortaya çıktığı gösterse de, Türkiye'de 50 yaş altı genç nüfusta görülme sıklığı giderek fazlalaşmaktadır. Bu nedenle ABD ve Avrupa'da 50 yaş ile başlayan mamografi taramalarına Türkiye'de 40 yaşında başlanmaktadır.
Kadınların belli aralıklarla memelerini kontrol etmeleri, meme kanserini ileri aşamalara ulaşmadan fark etmenin ve kolay tedaviye başlangıcın ilk adımını oluşturuyor. Her kadın kendini ayda bir kez muayene etmeli. Bu muayene, adet başlangıcından 5-7 gün sonra yani hormon etkisinin en az olduğu dönemde yapılmalı.
Meme kitlelerinin büyük çoğunluğu memede ele gelen kitle şeklinde saptanır ancak daha küçük boyutlu olup doktor muayenesi sırasında saptanamayacak kadar küçük olanlar ise memeye yönelik yapılan tetkikler ile (Meme usg-mamografi-MR) gibi daha küçük boyutlu olan kitlelerde saptanabilir.
İlgili 17 soru bulundu
20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar. Dolayısıyla 40 yaşından itibaren tüm kadınların yılda bir kez meme muayenesi yaptırmaları, tercihen meme cerrahına başvurmaları önerilir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Bunun yanı sıra uzmanlar, 40 yaş ve üstü kadınların, yılda bir mutlaka mamografi çekimi yaptırmasını önermektedir. Ayrıca kişisel olarak şüphe duyuluyor ya da ailede meme kanseri öyküsü bulunuyorsa; doktor, daha erken ve daha sık aralıklarda tarama yaptırılması gerektiğini söyleyebilir.
Her memede 15-20 adet lob denilen bölüm vardır. Biçim olarak her bir lob bir üzüm salkımına benzetilebilir. Lob, lobül ve süt kesecikleri ince süt kanalları ile birbirine bağlanmaktadır. Bu kanallar meme başına doğru birleşerek gelirler ve memenin tam ortasında areola denilen koyu renkli bölgede meme başına açılırlar.
Memede ele gelen kitle varlığında, gidilmesi gereken doktor genel cerrahi uzmanı, daha ideali meme cerrahisi ile özel olarak uğraşan genel cerrahi uzmanlarıdır. Meme kitlesinin tanı ve tedavisini meme cerrahı veya genel cerrahi uzmanı yönetmelidir.
Gençlerde meme kanseri çok sık olarak görülmez. Tüm dünyada binlerce tanı almış meme kanserli hastaların %0.1'den azı 20 yaş altında olarak belirlenmiştir. Farkındalık, tanı ve kayıt sistemlerinin artmasına bağlı olarak az gelişmiş ülkelerde, genç kadınlarda meme kanseri oranında artış vardır.
Memelerdeki ana büyüme 5-15 yaş arasındadır. Hücre çoğalmasıyla büyürler. Bu dönemde meme dokusunun gıda ya da radyasyon gibi kanserojen unsurla birleşmesi çok tehlikeli. 15-20 yaşta risk daha artar. 20-25'de düşmeye başlar. 30 yaşından sonra iyice düşer.
Örneğin Avrupa'da meme kanseri tanısı alan kadınların yaklaşık yüzde 5'i 40 yaşın altında iken, ülkemizde bu oran yüzde 16 olarak bildiriliyor. Diğer bir deyişle Batı'da her 20 meme kanseri hastasından biri genç yaşta iken, ülkemizde her 6-7 meme kanseri hastasından birinin genç yaşta olduğu görülüyor.
Her kadın; 35-40 yaşlarında ilk mamografisini çektirmelidir. 40-50 yaşları arasında her iki yılda bir kez çekilmelidir. 50 yaş ve üzerinde her yıl bir kez çekilmelidir.
Tanı ve tarama olmak üzere iki farklı amaçla kullanılan ve düşük doz ışın ile oldukça yüksek kalitede görüntüler elde edilmesini sağlayan mamografi için herhangi bir yaş sınırı bulunmamakta; uzmanlarca belli aralıklarla takiplerin yapılması şiddetle tavsiye edilmektedir.
Eğer ailede meme kanseri hikayesi varsa; ailede en küçük yaşta meme kanseri tanısı alan kişiden 10 yıl önce mamografi çekimine başlanmalı ve düzenli olarak yılda bir kez çektirilmelidir. Mamografi çekimi, 25 yaşından küçük kişilere önerilmez.
Memede kitle, normal meme dokusundan genellikle kenarları ayrılabilen “solid” yani katı, sert, elastik vb. kıvamda içinde doku içeren yapıların, sertliklerin tümüne verilen genel isimdir. Meme kitleleri iyi huylu veya kötü huylu (kanser) olabilirler.
Yani göğüsünüzün kaplamış olduğu hacmin ölçüsüdür. Estetik yaptıracak olan kadın hastalarımızın ameliyattan beklentileri çok önemlidir.Bazı hastalar daha doğal ve küçük meme isterken bazıları daha büyük tercih edebiliyor. Aslında memede ideal olan ölçü B cup dediğimizdir.
Meme dokusu, yağ hücreleri, kanallar ve lobüllerden (süt bezleri) oluştuğu için en yaygın meme büyümesi nedeni aşırı kilo almadır. Kilo alıp verilse bile büyümesi kalıcılaşabilir.
1) Erken Evre Meme Kanserleri. Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir.
Örneğin, erken yaşlarda (20'ler ve 30'lar) ve risk faktörleri düşük olan kadınlar için mamografi taraması önerilmez. Ayrıca, mamografi taramasının etkinliği düşük olan ve ciddi yan etkilere neden olabilecek durumlarda da bu tarama yapılmaz.
Kanser Randevu Sistemi aile hekimlerinin kullanımına açıldı
Türkiye'de meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor.
Meme derisinde kızarıklık, olağan dışı ağrı, Meme başında gelişen yara veya egzama benzeri durumlar, Her iki meme arasında boyut farkı gelişmesi ve asimetri oluşması, Koltuk altında ele gelen bezelerin ortaya çıkması meme kanserinin belirtileri arasında gösterilir.
Ayrıca adet bitimini takip eden hafta, hormonal nedenlerle memelerin şişliği en alt düzeydedir ve bu sırada daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Bu sebeplerden dolayı herhangi özel bir durum olmadıkça, mamografi çekiminin, adet bitimini takip eden haftada yapılması önerilmektedir.
Tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin, ikinci sırada yer aldığını aktaran Altınyollar, şunları kaydetti: '70 milyonu aşan ülkemizde, 100 bin kadından 22'si meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında yaklaşık 10 kişi olarak belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri