Menü planlaması, bir yiyecek-içecek işletmesinde ya da otel işletmesinde mutfakta hangi yiyecek ve içeceklerin üretilip pazarlanacağına yönelik eylemleri içeren bir süreci ifade etmektedir.
İyi bir menü planlama, tüketiciyi tatmin eder; çalışan personelin motivasyonunu artırır; servisin düzenli yürümesini sağlar; maliyet kontrolünü kolaylaştırır; personel araç, gereç ve yiyecek gereksinimlerini belirler ve yönetimi başarılı kılar (Beyhan ve diğ., 1995; Kutlay ve diğ., 1997).
Bu dersin amacı; farklı beslenme tercihlerine uygun menü planlaması yapmayı öğretmektir. Bu ders kapsamında öğrencilerin farklı beslenme tercihlerini öğrenmesi amaçlanmaktadır.
Menü Türleri
Fiyat ölçütüne göre; tabldot, alakart, dönüşümlü, günün menüsü, fix menü şeklinde sınıflandırılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Yemek listesi. Bir öğünde servis edilmesi düşünülen yemeklerin listesini anlatmak için kullanılır. Menüler, fiks, alakart, tabldot veya seçmeli olabilir.
Hangi yiyecek içecek malzemelerinin alınacağını, malzemelerin hazırlanması için hangi araç ve gereçlere ihtiyaç duyulacağını, maliyet ve denetim işlemlerini neler olacağını belirleyen bir yönetim aracıdır.
Mönü (Menü)
Mönü Fransızca kökenli bir kelimedir. Bir yiyecek satış ünitesinde verilen yiyecek ve içeceklerin adlarını, açıklamalarını, fiyatlarını veren, konuğa karar vermede rehberlik yapan listedir.
Menü tasarımı, baskıda kullanılacak kartın kapağı, boyutu, rengi, yazı sitili, içeriği gibi özellikleri içerisin- de barındıran ve bu özelliklerin yerleştirilme esasına kadar uzanan süreci ifade etmektedir (Altınel, 2009: 146; Fikri & Ramadhan, 2011: 140-149).
Menü, maliyetleri ve diğer faaliyetle ri çeşitli biçimlerde etkileyebi lir. Satınalma, depolama, depo dan çıkarma, hazırlama ve üretim, ödemeler, servis, fiyat ve tutundurma gibi tüm faaliyet ler menüye oldukça bağlıdır.
İçeriğiyle beraber iyi hazırlanmış bir menü işletmenin karlılığını, satış rakamlarını oldukça artırır ve servis personelinin iş yükünü azaltarak karışıklıklara yol açılmasını engeller. Modern ve konseptinize uygun bir menüye sahip olmanız işletmenizin tercih edilmesinde en önemli faktörlerden biridir.
Kelimenin doğru yazılışı menü olarak bilinmektedir. Ancak kelimenin yazımında sıklıkla mönü şeklinde bir hata yapılmaktadır.
Başarılı bir yönetici ya da işletmeci, sürekli artan rekabeti karşılamak için menüye koyacağı yiyeceklerin ayrıntıları üzerinde düşünmeden karar vermemelidir. Menü yorgunluğu (monotonluğu); birçok işyerinin başarısızlığına ve kapanmasına yol açabilmektedir.
Adobe InDesign'ın bu yararlı özelliklerle mekanda yemek yiyen veya paket sipariş eden müşterilere hizmet sunan lokantanız için menü tasarımını nasıl verimli ve kolay hale getirdiğini görün.
Menü kartları bir yiyecek ve içecek işletmesinde servis edilen yiyeceklerin klasik menülerdeki sıraya göre sistemli bir şekilde yer aldığı kartlardır. Bunun dışında başka işletmelerin herhangi bir bölümünde veya günün herhangi bir öğününde servis edilen menüleri içeren menü kartları da bulunmaktadır.
Klasik menüler, çorba, ana yemek, pilav, salata ve tatlıdan oluşur. Her bir kalem genellikle birkaç alternatiflidir ve genel anlayış olarak ev yemeği tipindedir. Modern menüler ise başlangıç tabağı, ara sıcak, ana yemek, tatlı ve meyve sıralamasından oluşur.
4 kap yemek hizmeti; yemek firmaları tarafından verilen ve 4 farklı çeşitten oluşan yemek hizmetidir. Bu hizmeti alarak gün içerisinde talep ettiğiniz vakitte 4 çeşit yemek yemek fırsatına sahip olursunuz.
Alakart (Fransızca: à la carte) restoranlarda, menünün sunulduğu tabldot yerine bir restoranda bir menüden istenilen her şeyi özgürce sipariş etme yöntemidir.
Genellikle web sitelerinde sayfanın üst kısmında yer alan bağlantılara üst menü yada birincil menü olarak adlandırılmaktadır.
Menü analizi bir tanımda, “yiyecek-içecek birimlerinde güçlü bir pazarlama ve kontrol aracı olan menünün, satışlar ve maliyetler açısından sistematik olarak değerlendirilmesidir” şeklinde tanımlanmaktadır.
Menü mühendisliği, ortalamaya dayalı olarak işletmelerin brüt kârını arttırmak için menü ögelerinin bireysel katkı payını maksimuma ulaştırmayı hedef edinen bir analiz tekniğidir (Beran, 1995: 126).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri