Mercimeklerin tohum renkleri gri, sarı, kırmızı, yeşil veya kahverengi olabilmektedir. 50'den fazla mercimek çeşidi bulunmaktadır. Türk mutfağında en çok tercih edilenler ise genellikle lezzetli olduğu için yeşil, sarı ve kırmızı mercimeklerdir.
Kırmızı iç mercimek; kırmızı, turuncu renktedir. Nişasta oranı en fazla olan mercimek türüdür. İyi yıkanmalıdır. Çorba yapımında kullanılır.
- Yeşil mercimeğin maliyeti kırmızı mercimekten daha fazladır. - Kırmızı mercimek pişirildiğinde sarı ve yumuşak olurken, yeşil mercimek kahverengimsi hale gelir ve pişince dayanıklılığını sürdürmektedir.
* Yeşil mercimek ve barbunyanın rengi koyulaşmışsa, kahverengileşmişse, eski mahsul olduğunu gösteriyor ve kesinlikle yenmemesi gerekiyor.
Kırmızı mercimek içerisinde pigmentler bulunmaktadır. Karoten bitkilere turuncu rengini sağlayan bu pigmentlerden dolayı kırmızı mercimeğin rengi turuncudur.
İlgili 22 soru bulundu
Lif açısından zengin olan yeşil mercimek diğer besinlere göre daha çok tokluk hissi verir. Antioksidan kaynağıdır. Antioksidan açısından zengin olan yeşil mercimek tüketimi antioksidanlar açısından zengin olan bir besindir. Özellikle yaşlanma karşıtı bir özelliğe sahip olan yeşil mercimek gen hasarını da önlemektedir.
Nerede bulunur? Ülkemizde Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Ege bölgelerinde yetiştirilen kırmızı mercimek, dünyada en çok Kanada ve Hindistan'da yetişir. Türkiye ile birlikte bu iki ülke dünyanın kırmızı mercimek ihtiyacının tamamına yakınını karşılar.
Mercimeklerin tohum renkleri gri, sarı, kırmızı, yeşil veya kahverengi olabilmektedir. 50'den fazla mercimek çeşidi bulunmaktadır. Türk mutfağında en çok tercih edilenler ise genellikle lezzetli olduğu için yeşil, sarı ve kırmızı mercimeklerdir.
Pek çok farklı mercimek çeşidi bulunur. Türk mutfağında en çok tercih edilenler ise yeşil, sarı ve kırmızı mercimek türleridir.
Kırmızı futbol mercimek, mercimeğin dışında yer alan kabuğun soyulup iç mercimeğin pamuk yağı ile yağlanması ile oluşan kırmızı mercimek türüdür. Türkiye'de ve Dünya'da yaygın olarak tüketilen mercimek türü olup, Duru Bulgur sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen mercimeği kullanmaktadır.
Bu çorbaya çok daha farklı bir lezzet katıyor. Mercimek çorbasının renginin sapsarı olmasını istiyorsanız patates miktarını artırıp havuç koymayabilirsiniz. Son aşamada blender yerine sadece tülbent kullanarak süzerseniz de rengi sarı olacaktır.
portakal meyvesi 1500'lerde ingiltere'ye getirilmeden önce bu renk kırmızı-sarı diye adlandırılıyordu. bu yüzdendir ki bu renk henüz adlandırılamadığından kırmızı mercimek denmesi karar kılınmış.
Ülkemizde kırmızı mercimek yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilirken, yeşil mercimek Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
Kırmızı mercimeğin yöresel özellikleri vardır. Bazı yörelerin ürünlerinde böceklenme olmakta, taneler erimemekte ve geç pişmektedir. Mercimek taneleri, sağlam, bütün, iyi kurutulmuş ve rutubeti en fazla % 14,5 olmalıdır. Yabancı madde, bozuk tane, kalbur altı tane oranı en çok % 0,5´tir.
Zerdaçal çok kaçırmayın tadı gitmesin ve asıl püf nokta bu baharat sarı mercimek de olsa bu rengi almaz rengi baharat zerdeçal veriyor ve suyu az gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz.
Islah yapılmazsa bu ürün zamanla kaybolacak. Ülkemizde kırmızı mercimek üretimi yıllık 500 bin tona kadar çıkıyor. Buna göre bir fiyat dengesi oluşuyor. Sarı mercimek bu yıl bin ton üretildi, bu yüzden fiyatı kırmızı mercimeğin neredeyse üç katı oldu.
Beluga mercimeği veya diğer bir adıyla siyah mercimek, ülkemizde yeni keşfedilen mercimek türlerinden birisi.
Tohum büyüklüğü farklı olan 50'den fazla mercimek çeşidi olsa da Türk mutfaklarında en fazla tercih edilenleri kırmızı, yeşil ve sarı mercimek çeşitleridir. Bu türlere yakın zamanlarda kahverengi mercimek ile siyah beluga mercimekleri de eklenmiştir.
Sarı mercimeğin Uşak'ın Eşme ilçesi, Manisa'nın Kula ilçesi ile Kütahya'nın Simav ilçesi üçgeninde kalan dağ köylerinde, meşe ormanları içindeki tarım arazilerinde yüzlerce yıldır tarım ilacı ve gübre kullanılmadan yetiştirildiğini belirten Sezer, üzerinde siyah kabuğu bulunan bu mercimek türünün koruma altına alınması ...
Kabuklu mercimek, mercimeğin hiçbir işlem görmemiş halidir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme için vazgeçilmez bir besin maddesi olan kırmızı mercimek en fazla demir ihtiva eden gıdalardandır. İçerdiği lifler sayesinde kandaki kolesterolü düşürür ve vücutta şeker emilimini yavaşlatır.
Kırmızı Mercimek Türkiye'de Nerede Yetişir? Kırmızı mercimek doğal olarak Türkiye'nin iklimine çok uygundur. Bu yüzden de bol bol üretilen kırmızı mercimek ithal de edilmektedir. Türkiye'nin özellikle Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmeye uygundur.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
burdaki olay mercimek tanelerin suda kaybolup vitaminlerinin ortaya çıkmasıdan kaynaklanmaktadır.
Sarı Mercimek: Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri