Başlıca yetiştirilen ürünler, zeytin, kayısı (sofralık), erik, üzüm, incir, kavun, antepfıstığı ve biber. Mersin zeytin üretiminin yüzde 56'sı, Türkiye üretiminin ise yüzde 5.6'sının yapıldığı Mut'taki zeytinciliğin tarihi oldukça eskiye dayanıyor.
Mut merkezinde ve köylerinde üretilen yaş sofralık kayısı “Mut Kayısısı” ismiyle tescil olunmuştur. Böylece piyasaya Mut Kayısısı adı ile sunulan kayısıların satışının önüne geçilmesi doğrultusunda da önemli bir adım atılmıştır.
Keçi ve koyun (kuzu) eti daha çok tüketilir, ilçede ve yaylalarında et kesimi ve tüketimi fazladır, özellikle Sertavul Yaylası'nda yaz-kış et kesimi ve tüketimi vardır. Kahvaltıda bazlama içine çökelek, peynir, soğanlı kavurma, sivribiber ve domates konup 'sıkmaç' yapılarak yenir.
MUT KALESİ
Bugünkü hali Karamanoğulları devri karakterini gösterir.
Mut, 2860 km2'lik yüzölçümü ile ilin alanca üçüncü büyük ilçesidir. Denizden yüksekliği 300 metredir. Toros Dağları eteğinde kurulan ve Mersin'in denize kıyısı olmayan ilçelerinden biridir.
İlgili 19 soru bulundu
Doğusunda Silifke, Batısında Erdemli, Kuzeyinde Karaman ve Güneyinde Gülnar topraklarıyla çevrili Mersin-Karaman Devlet karayolu (D-715) üzerinde ve 250-300 rakımda yerleşimi bulunmaktadır.
1466 Tarihinde Fatih Sultan Mehmet Bey tarafından Osmanlı ülkesine katılan Mut kazası, 1500 – 1555 yılları arasında Sarıkavak, Mut ve Silifke nahiyelerinden oluşmuş, 1555 yılında Silifke'nin ayrı kaza olması nedeniyle küçülmüştür. 1868 yılında ilçe olan Mut'a 1869 yılında belediye kurulmuştur.
(Atlay Neşri.s,69-70) Evliya Çelebiye göre Karamanoğlu Yakup Bey Mut kalesini Rumların elinden almak için kaleye yaptığı hücumda askerlerinin tamamın şehit olması üzerine buraya DARÜ'L-MEVT denilmiş, o da zamanla halk tarafından MUT olarak adlandırılmıştır.
Mut'da 120 yerleşim .
Hambeles Olarak da Bilinir: Murt Meyvesi
Mayhoş bir tadı olan bu meyve Hambeles olarak da bilinir. Türkiye'de yetişen murt meyvesi temizlikten, cilt bakımına değin geniş bir fayda listesi sunar. Kendisi küçük fakat faydası büyük olan Hambeles, salata ve yemeklere katılarak da tüketilmektedir.
Tantuni, Silifke yoğurdu, Yüksük çorbası, Batırık, Kerebiç ve Cezerye gibi lezzetler, Mersin ili ile özdeşleşmiş, oldukça önemli gastronomik ürünlerdir.
Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali (MUT FEST 2023) Cuma günü başlıyor. Mut'ta gerçekleştirilecek olan geleneksel Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali'nin 61'incisi, bu yıl 2 ve 4 Haziran tarihleri arasında yapılacak.
Mersin'in ve ilçelerinin yöresel özelliklerini yansıtan çeşitli hediyelik eşya ve tatlı çeşitleri alınabilir. El sanatlarına ait güzel örnekleri halılarda, kilim çeşitlerinde, Mezitli Bezinde, muz lifinden yapılmış çeşitli hediyelik eşyalarda, rengarenk iğne oyaları ve yazmalarda görmek mümkündür.
Etimoloji. Sözlükte "kendisinden faydalanılan şey" anlamına gelen müt'a, bir fıkıh terimi olarak, boşanma veya evliliğin feshinden sonra kocanın, kadına verdiği elbise ve benzeri hediyeye denir.
yaşamlarını sürdürmektedirler. Mut Yörükleri, kendi göçebe kültürlerini şe- hir veya köy yaşamına uyarlayarak kısmen de olsa devam ettirmektedirler. Mut'un sosyo-ekonomik hayatında Sarıkeçi- li aşiretinin vazgeçilmez bir yeri vardır.
Büyük çoğunluğu Tahtacı diye bilinen Alevi vatandaşlardan oluşan köylüler, Kumaçukuru Köyü'nün kuzeydoğusunda kalan Gerit adı verilen bölgeye yerleşmişler, zamanla Kumaçukuru Köyü'nde 100 hane olmuşlardır (Gerit, köyün yaylasıdır).
Maut ve Mout olarak da bilinen Mut, Eski Mısır'da tapılan bir ana tanrıçaydı. Adı, eski Mısır dilinde kelimenin tam anlamıyla anne anlamına geliyor. Mut'un binlerce yıllık eski Mısır kültürü boyunca değişen ve gelişen birçok farklı yönü ve niteliği vardı.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Mut M.Ö. 2000 yıllarında ilk yerleşimlerin başladığı tahmin edilen bir ilçedir. Dağlık ve ovalık Kilikya olarak iki bölüme ayrılan Kilikya'nın Dağlık bölümünde, tarihte çok önemli olaylara sahne olmuş Sertavul geçidinin hemen güney ağzında kurulmuştur.
Çalışma alanı olan Mut ilçesi, Akdeniz bölgesinde, Mersin iline bağlı olup, il merkezine 165 kilometre uzaklıkta ve Karaman yolu üzerinde bulunmak- tadır. Konumu itibariyle Akdeniz bölgesi ile İç Anadolu Bölgesini birbirine bağlayan geçitlerden biri olan Sertavul Geçidinin (1650 m) devamında yer almaktadır.
Mersin, 2022 yılı sonu ADNKS sonuçlarına göre 1.916,432 nüfus ile Türkiye'nin 11. büyük ilidir.
Adrassos, Mersin İli Mut ilçesi sınırları içinde, Tekeli Kasabası'nın 8 km. kuzeybatısında, Yalnızca bağ Köyü'ndeki Adras Dağı'nın yakınlarında, bugün Balabolu1 olarak adlandırılan mevkideki antik yerleşim ve nekropoldür2.
Sertavul Geçidi, İç Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan önemli geçitlerden biridir. Toros dağlarında ve D 715 no.lu kara yolu üzerindedir. 1.650 rakımlı geçit kışları zor geçit verse de en yakın bağlantı geçitlerinden biridir. Zirvenin kuzeyi Karaman ve güneyi de Mersin iline ait Mut ilçesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri