Bunun için ince barsaktan ihtiyaca göre yaklaşık 15-30 cm damarlarıyla birlikte bir parça alınır ve mesanenin üst kısmına alınan barsak açılarak dikilir. Yani geniş bir yama yapılır. İleriki zamanlarda bu yerleştirilen barsak mesaneye uyum sağlar. Yaklaşık 3-5 saat süren bir operasyondur.
Nedeni belli olan ya da bilinmeyen bir etkenden dolayı meydana gelmiş kronik sistit olgularında ya da idrar kesesinin çalışmamasına bağlı idrar depolayamama veya uzun sonda takılması neticesinde mesane kapasitesine ciddi azalma söz konusu olabilir.
Aşırı aktif mesane sendromunun tedavisinde ilk uygulanan yöntem hastanın hayat tarzında yapılan değişikliklerdir. Sıvı alımının dengelenmesi, alkol ve kafein tüketiminin azaltılması, kilo kontrolü, pelvik taban kaslarını güçlendirici egzersizler vb. değişiklikler yapılabilir.
Augmentasyon sistoplastisi genel anestezi altında yapılır. Ameliyatla ince barsaktan alınan bir parça mesaneye yama yapılarak mesane hacmi genişletilir.
Mesanenin fonksiyonu idrar depolamaktır. Böbrekler kandaki atılması gereken maddeleri ve suyu atmak üzere normalde günde 1,5-2 lt ye yakın idrar oluştururlar. Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar.
İlgili 42 soru bulundu
Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
İdrar, idrar kesenizde damla damla birikir. İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir. Ancak zaten bu kadar sürede idrar keseniz dolacak ve çişinizi yapmak zorunda kalacaksınızdır. İdrar kesenizin altında idrar yolu yer alır.
Üretral darlık nedeniyle idrarın mesane içerisinde kalmasının yaratabileceği acil durumlarda, idrar sondası veya mesanenin cilt üzerindeki izdüşümü üzerinden bir kateter yerleştirilmesi (suprapubik kateter) işlemleri ile mesane boşaltılarak acil durum giderilir ve hasta rahatlatılır.
Hastanın rahatlatılmasından sonra, mevcut darlık probleminin giderilmesi için cerrahi müdahale şarttır. Üretrotomi olarak bilinen endoskopik cerrahi işlemde dar olan üretranın genişletilmesi amaçlanır. Üretrotominin uygun veya başarılı olmadığı durumlarda üretroplasti olarak bilinen açık ameliyat yöntemi uygulanır.
Mesanede kalan idrar, böbreklere geri kaçabilir. Böbreklere geri kaçan idrar böbreklerde kalıcı hasar meydana getirebilir. Bu hasar da zamanla böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Sağlıklı bir mesane idrarı belli bir miktara kadar depolayabilir. Bunun sonucu olarak da kişi sürekli idrara çıkma dürtüsü hissetmez. Aşırı aktif mesanede ise mesanenin az bir doluluğu bile kişide tuvalete gitme isteği oluşturur. Bu ihtiyaç bir anda gelir ve gün içinde sürekli tekrarlar.
Aşırı aktif mesane(AAM) olan olguların %36sında sıkışma inkontinansı görülmektedir ve bu en can sıkıcı bulgudur. Cinsel disfonksiyon birçok kadının yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte ve erkeklerdeki cinsel disfonksiyondan daha sık görülmektedir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
En temel sistosel (mesane sarkamsı) belirtileri vajen içinde bir şişkinliğin hissedilmesi ya da elle kontrolde şişkinlik olmasıdır. İleri vakalarda vajen dışına organın çıkması şeklinde olur. Özellikle öksürük, aksırık, ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda klinik daha belirgin hale gelir.
Nörojenik Alt Üriner Sistem Disfonksiyonu (NAÜSD) olarak da bilinen nörojenik mesane, beyin, omurilik veya sinir problemleri nedeniyle mesanenin kontrolünden yoksun hale gelmesi durumudur. Kabaca nörojenik mesane, sinir sistemi ile ilgili problemlerin mesaneyi ve idrara çıkmayı etkilediği bir durumdur.
Yaklaşık idrar kapasitesi 600-800 ml kadardır. Ancak 1500 ml'e kadar idrar biriktirilebilir. Mesane içindeki idrar miktarı 150 ml'ye ulaştığında idrara çıkma hissi uyanır. İdrar kesesi, pelvis denilen leğen kemiği bölgesindedir ve hem erkekte hem de kadında bulunmaktadır.
Bunun için ince barsaktan ihtiyaca göre yaklaşık 15-30 cm damarlarıyla birlikte bir parça alınır ve mesanenin üst kısmına alınan barsak açılarak dikilir. Yani geniş bir yama yapılır. İleriki zamanlarda bu yerleştirilen barsak mesaneye uyum sağlar. Yaklaşık 3-5 saat süren bir operasyondur.
Bir tıkanıklık, zayıf bir mesane kası, nörolojik bir problem veya ilaçların yan etkisi olabilir. Semptomlar rahatsız edici olabilir, çünkü insanlar idrar yapmaya başladıklarında idrara çıkmada zorluk çekebilirler ve ayrıca mesanelerini tamamen boşaltabilirler.
Kereviz, salatalık, kabak, enginar, kuşkonmaz, marul, domates, rezene, pancar, havuç, soğan, sarımsak, patlıcan da idrar söktürücü özelliği olan sebzelerdir.
Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Mesane artık kontrol edilemediğinde ve istemsiz idrar çıkışı görüldüğünde buna mesane zayıflığı denir. Bu, yaşlı insanlarda daha yaygındır, ancak kimse bunun hakkında pek konuşmaz. Sorunu doktora bildiren herkesin başarılı bir tedavi şansı vardır.
Üretra darlığı sorunu idrar akımında yavaşlama, idrar yaparken ağrı, idrarın çatallanması ve saçılması, idrar yaptıktan sonra damlama ile ortaya çıkabilir. İdrar kanalındaki bu darlıkların en sık nedeni geçirilmiş enfeksiyonlardır.
Enfeksiyon nedeniyle dokuların iltihaplanması ve tahriş olması sonucunda sürekli idrar yapma hissi ortaya çıkar. Belirli içecekler: Kahve, çay gibi idrar söktürücü özelliğe sahip kafein yönünden zengin içecekleri fazla tüketilmesi, idrar miktarını ve sıklığını artırır.
Patoloji. Yetişkin bir kişi 24 saat içerisinde ortalama olarak vücut ağırlığının kilogramı başına 20 mL idrar atar.
Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri