Kuymak, Samsun'dan Ardahan'a yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurumun Oltu ve İspir ilçerinde yaygın olan, Karadeniz Bölgesi'ne ait bir yemek. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Merhaba! Mısır unu, Trabzon peyniri ve tereyağı ile yapılan mıhlama yemeği Karadeniz yöremize aittir.
Karadeniz Bölgesi'nin özel yemekleri olan muhlama ve kuymak Trabzon ve Rize illerine ait yemeklerdir. Diğer illerde de bilinse de genellikle bu iki ilde daha çok yapılan yemeklerdir. Günün her öğününde yenilebilen muhlama ve kuymak yemekleri genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilen lezzetlerdir.
diye soranların sayısı da oldukça fazla. O zaman buradan son noktayı koyacak bir açıklama yaparak “Mıhlama” olduğunu söyleyelim. Rize de Mıhlama, Trabzon da ise Kuymak'tır. Bazı söylemler de peyniri fazla olduğunda mıhlama, mısır unu fazla olduğunda kuymaktır denir.
İlgili 23 soru bulundu
Trabzon'da kuymak, Rize'de ise mıhlama daha çok tercih edildiği söyleniyor. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır.
Muhlama (mıhlama): Tarif daha çok Rize tarafında bu ismi alır. Peynir ile bol yayla tereyağı ile yapılır. Kuymak : Daha çok Trabzon ve doğu ilçelerinde Rize nin batı ilçelerinde yapılır ve bu adı alır.
İsmi üzerine birçok tartışma yaşansa da, adı tadının önüne asla geçemeyecek bir tarif kuymak. Aynı zamanda muhlama ya da mıhlama ismi ile de bilinen bu tarif Karadeniz bölgesinden Türk mutfağına armağan edilen müthiş bir lezzet.
İkisi de Karadeniz bölgesi yöresine ait bir yiyecektir. Trabzon'da kuymak, Rize'de mıhlama daha fazla tercih edilir. En önemli fark Kuymakta önem arz eden malzeme mısır unu iken, Mıhlamada en önemli malzeme peynirdir. Her iki yiyecekte mısır unu, peynir ve tereyağ dan yapılır.
Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Kuymağın tadının yumuşamaması için su yerine süt koymanızı öneririz. Eğer orijinal kuymak peyniriniz bulunmuyorsa kaşar ya da eriyebilen diğer peynir türlerinden birisini tercih edebilirsiniz. Kuymak tarifi için bakır tavayı tercih edecekseniz tavayı önceden kızdırmayı unutmayın.
yanına hafif soslu bir makarna veya benzeri bir yemek almak, yemek sonrası tatlı yerine çay içmek tavsiye edilir...
Kuymak, turşu kavurması, yumurtalı minzi, kaygana… Trabzon'da hepsi aynı kahvaltı sofrasında bir araya geliyor. Bir de Sürmene pidesi var.
Mısır unu, tereyağı ve peynirin birlikteliğinden doğan kuymak, kimi bölgelerde muhlama, mıhlama olarak da bilinir. Karadeniz'in köylerindeki su değirmenlerinde özel olarak öğütülen ince mısır ununa ek olarak, tel peynir, Trabzon kolot peyniri, minci peyniri veya imansız peynirine ek olarak tereyağı ile hazırlanıyor.
Kuymak (Türkiye)
Rendelenmiş peynir, sıcak mısır ununa karıştırılır ve daha sonra tabak tipik olarak tereyağı veya kaymak ile zenginleştirilir. Kuymak, çoğunlukla kahvaltıda tüketilir ve Karadeniz'i çevreleyen bölgeye özgüdür. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir.
Öncelikle ben kuymak peyniri bulamadığımız için sadece kaşar peyniri kullandım, ben bunu arada kaymak çeşitleriyle de yapıyorum. Tereyağımızı tavamıza alalım ve eriyince mısır ununu ekleyelim, kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra damak zevkinize göre tuzumuzu ekleyelim.
Kuymak mısır unu ile yapılır, muhlama ise beyaz unuyla yapılır.
#peynirini kattıktan sonra biraz eritip mutlaka kısık ateşte kendi haline bırakın,arada karıştırın dibi tutmasın ama çokta müdahale etmeyin.Eğer çok karıştırırsanız peynir içinde kaybolacaktır,dolayısı ile yerken uzayan o meşhur görüntü kaybolacaktır.
Kaynayan suda şişen mısır ununa tel tel ayırdığınız Trabzon peynirini katıp hafifçe karıştırın. Kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz kuymağı, tereyağı üzerine çıkıp renk aldığında ocaktan alın. Bekletmeden sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Kuymak (Herle-Haside-Haşıl) - Malatya
Yarım su bardağı pekmez, 3-4 kaşık tereyağı. Kuşgana içerisine az miktarda su koyulur. Üzerine un katılır ve ağaç kaşıkla iyice çırpılarak, cıvık kıvama getirilir. Bu işlem yapılırken hamurun içinde pütür kalmamasına (yöre deyimiyle “giliç”) dikkat edilir.
Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundadır. 1877 yılında merkez sancağa bağlı nahiye olmuştur. 1877-1878 Osmanlı Rus savaşının ardından Lazistan sancağı kurulunca Rize hem kaza, hem de bu sancağın merkezi oldu.
Trabzon Rize arası mesafenin kaç km olduğu özel araçla, otobüsle ve uçakla değişkenlik gösterecektir. Bu durumda her iki şehir arası mesafe özel araçla 61,7 kilometredir. Otobüsle ise toplam mesafe hemen hemen yakın olmakla birlikte ortalama 75 kilometre olarak hesaplanmıştır.
Kuymak hangi bölgeye aittir?: Kuymak Samsun, Artvin, Trabzon, Rize, Ordu, Giresun gibi illerde yani Karadeniz bölgesinde yapılan ve şuan lezzeti ile ülkemizin her yerine nam salmış bir yiyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri