(ﻣﺪﺍﺩ) i. (Ar. midād) Yazı mürekkebi: Müşk-i hattından okuruz ilmi / Özgeler kâğıd u midâd okuya (Kadı Burhâneddin).
(یَ یا یِ) [ ع . داعیة ] (اِ.) سبب ، موجب .
Defaat Kelimesi Ne Anlama Gelmektedir? Kelime Osmanlıca kökenli bir kelime olup halk arasında kullanılan bir kelimedir. Defalarca anlamına gelen yani bir işin art arda yapıldığını anlatan bir kelimedir. Defaat kelimesindeki 'de' kelimesi art arda anlamındadır.
özellikle kanunlarımızda çok sık rastlanan osmanlıca değişik anlamına gelen kelime. cümle içinde kullanırsak:danıştayca verilmiş müteaddit kararlarda bunu gözlemlemek mümkündür. birden fazla kez anlamına gelir.
- معتاد شدن؛ عادت کردن. خوی کردن. (ناظم الاطباء). (مُ) [ ع . ] (اِفا.) کسی که به کاری یا چیزی عادت کرده باشد.
İlgili 19 soru bulundu
Veçhile kelimesi genel olarak bu yüzden ve bu yönden manalarına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda veçhile kelimesi böylece anlamına gelecek şekilde de kullanılmaktadır. Üstelik veçhile kelimesinin şekilde ve bakımdan gibi anlamlara sahip olduğunu söylemekte mümkündür.
(ﺑﺤﻴﺮﻩ) i. (Ar. baḥr “deniz”den buḥayre) Kapalı ve küçük deniz, göl, her tarafı kara ile çevrilmiş su birikintisi: Adım başında derin bir buhayre dalgalanır (Mehmet Âkif).
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
Tutulmuş, yakalanmış, bağlanmış. 2. Kötü bir alışkanlığa sahip olmak.
متمرد Arapça ve farsça anlamları
پیشی گیرنده. (منتهی الارب). ستنبه.
AHİBBÂ – EHİBBÂ
(ﺁﺣﺒّﺎﺀ) i. (Ar. ḥabіb “dost”un çoğul şekli eḥibbā') Dostlar, ahbaplar, tanıdıklar, bildikler: Sizlere ömür, geçenlerde vefat etti, ahibbâdan biri vardı (Ahmet Râsim). Kim varsa akrabâ ve ahibbâ birer birer / Yıllar mesâfesince yanımdan çekildiler (Fâruk N.
همسفر Arapça ve farsça anlamları
yoldaş(izah: yolu bir olan. səfərdaş.)
"Afitap" kelimesi, esasen Farsça kökenli bir sözcük olup, Türkçede "güneş" anlamında kullanılmıştır. Ayrıca, afitap kelimesi bazen bir kadının ismi olarak veya bir kadının güzelliğini tanımlamak için de kullanılabilmekte olan edebi bir tabirdir. Örnek cümle: "Afitap gibi parlıyordu gözleri, etrafına ışık saçıyordu."
(ﺍﻳﺎﺩﻯ) i. (Ar. yed “el”in çoğulu eydі'nin çoğul şekli eyādі) Eller: Eyâdî-i keremin berr ü bahre şâmil ola (Bâkî). Allah'ın bu adl-i müteseyyifini idâre eden eyâdî-i azmin Osmanlı elleri olduğunu görmek ve işitmek kadar bir Osmanlı kalbini lebrîz-i mefharet edecek bir şey yoktur (Süleyman Nazif).
Ferit Devellioğlu'nun Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügatinde “ısdar (راﺪﺻا)” “sudur ettirme, ettirilme, çıkarma, çıkarılma” olarak tanımlanmıştır3. Görüldüğü gibi ısdar, kelime anlamıyla, “çıkarma”, özelde de ferman, kanun çıkarma anlamına gelmektedir.
( ~. دِ) (ص مف .) 1 - عاشق ، دلباخته . 2 - علاقه مند، مشتاق .
MÜTEKÂSİF. (ﻣﺘﻜﺎﺛﻒ) sıf. (Ar. tekāѕuf “yoğunlaşmak”tan mutekāѕif) Kesif duruma gelmiş, yoğunlaşmış, yoğun: Şimdi büsbütün karanlık olmuş idi, iki arkadaş yekdiğerini birer zıll-i mütekâsif şeklinde görüyorlardı (Hâlit Z.
MÜZİÇ – MÜZ'İC
(ﻣﺰﻋﺞ) sıf. (Ar. iz'āc “rahatsız etmek”ten muz'ic) Rahatsızlık veren, huzursuz eden, sıkıcı, bunaltıcı, bıktırıcı: … Fehm ü dâniş, akl ü istihrâc hep muzlim / Bütün rûhumda müz'ic bir cemâdiyyet olur nâim (Tevfik Fikret).
Muhami Ne Demek? Arapça kökenli bir sözcük olan muhami; koruyan, himaye eden anlamına gelmektedir. Tanzimat reformları ile avukatlık kurumu gelişmeye başlamış ve günümüzdeki avukat kelimesini karşılamak üzere muhami kelimesi kullanılmaya başlanmıştır.
Müşrif Ortaçağ'da “nâzır, mütevelli, kayyım” anlamında cami, hastahane, sultan hazinesi, vakıf, kütüphane gibi kurumların yönetim ve denetimine bakan kimseler için de kullanılmıştır.
Türkçeye de gömülü ve defnedilen olarak geçmiştir. Osmanlıca da yer alan medfun kelimesinin aynı zamanda Arapça kökenli olduğu da bilinmektedir. Arapçada dfn kökeninden gelen medfun, defin etmek ve gömmek anlamlarına gelmektedir.
Sözlükte “bir şeyin yerine başkasını getirmek, değiştirmek” mânasındaki tahrîf masdarından türeyen muharref kelimesi terim olarak “sened veya metninde hareke, harf yahut yazı değişikliği yapılarak nakledilen hadis” demektir. Hadis üzerinde böyle bir değişikliğin yapılmasına “tahrif” denir.
(ﺑﻌﺪﻩ) zf. (Ar. ba'de “sonra” ve -hū “o” zamiriyle ba'dehū) Ondan sonra, daha sonra: Bir adam aç kalıp da birinin ekmeğini yese bâdehu kıymetini vermesi lâzım gelir (Cevdet Paşa).
(ﺑﻬﻴﻤﻪ) i. (Ar. behіme) Dört ayaklı hayvan: Eh, onun gibi başsız vücut behîmeden beter (Ahmed Vefik Paşa).
Fevt olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
1) yitmek; 2) ölmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri