İLK ÇAĞ Yazının bulunmasıyla başlayıp (M.Ö. 4000-3500) Batı Roma İmparatorluğunun yıkılışına kadar sürer. En uzun süren çağ olarak bilinir.
Tunç Çağı üç bölüme ayrılır: Erken Tunç Çağı (MÖ 3000 - MÖ 2000) Orta Tunç Çağı (MÖ 2000 - MÖ 1750) Geç Tunç Çağı (MÖ 1750 - MÖ 1200)
Erken Kalkolitik Çağ MÖ 5500-4500, Geç Kalkolitik Çağ ise MÖ 4500-3500 tarihleri arasında görülür.
Bakır Taş Çağı, MÖ 5000-3000 yılları arasını kapsayan tarih öncesi dönemdir.
İlgili 34 soru bulundu
Dünya çapındaki genel kabule göre tarihi çağlar dörde ayrılır: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve şu an içinde bulunduğumuz Yakın Çağ.
Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ (Yeni Taş Çağı), tarihöncesi çağlardan biridir. Bu dönemde (MÖ 8000-5500) önceki devirlere göre daha sert ve daha düzgün taş aletler yapılmıştır.
Erhanedan II: (M.Ö.2750-2650) Messilim Çağı, Erhanedan III: (M.Ö.2650-2350) a) Ur Kral mezarları dönemi, Kalam Sülalesi, b) I.Ur ve Girsu sülaleleri devri.
Eski Tunç Çağı Anadolu'da genel olarak üç ana evreye ayrılmaktadır. Eski Tunç I evresinde (yaklaşık M.Ö. 3200/3000- 2700) birçok bölgede Geç Kalkolitik Çağ'ın geleneklerini sürdüren kültürel bir gelişim söz konusudur.
Neolitik ( Yeni Taş/ Cilalı Taş) Çağı olarak adlandırılan bu çağ yaklaşık M.Ö. 10.000- 6000 tarihleri arasındaki bir zaman dilimini kapsar.
Paleolitik Çağ, M.Ö. 12000 yılında sona erdi. Daha sonra sırasıyla Orta Taş Çağı, Cilalı Taş Devri ve Bakır Taş Çağı başladı.
Günümüz çağına yakınçağ denmektedir. Yani şu anda yaşayan tüm insanlar yakınçağ içerisinde yer alıyorlar. Bu çağa 1789 yılında Fransız Devrimi ile beraber geçildi ve hala geçerliliğini koruyor.
2023 (MMXXIII) pazar günü başlayan bir yıldır. Gregoryen takvimindeki Milat ("Common Era", CE) ve Rab'bin Yılı'nın ("Anno Domini", AD) 3. milenyumunun 23. yılı ve 21. yüzyılının, 2020'lerinin 4. yılı. Yüzyıllar: 20. yüzyıl.
Demir Çağı, Anadolu'da yazının yeniden kullanılması ile Phryg Krallığı'nda ve Kilikia'da M.Ö. 730/720, geri kalan Orta ve Batı Anadolu'da ise M.Ö. 650 yıllarına kadar sürmüştür.
Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur.
Yazıdan önceki döneme Tarih Öncesi Çağlar denir. Tarih Öncesi Çağlar sırasıyla; Paleolitik, Mezolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Demir Çağları'dır. Paleolitik Dönem'de insanlar avcı ve toplayıcıdır. Neolitik Dönemde insanlar önce yerleşik hayata geçmiş ve ardından tarımsal faaliyetlere başlamışlardır.
Kalkolitik Çağ, özellikle bakır madeninin; alet, silah, araç-gereç yapımında gitgide çoğalan oranda kullanılması ile tanımlanabilir. Yaklaşık MÖ 5900-3200 yılları arasını kapsayan bu devirde ayrıca, sabanın kullanılmasıyla tarımsal ürünlerde eskiye oranla üretim artmış, evcil hayvan sayısı çoğalmıştır.
Ayrıca Eskiyapar ve Alacahöyük kazılarındaki buluntular bu döneme ait yerleşmelere işaret etmektedir. Bir sonraki, Frig Çağı olarak da adlandırılan döneme ait (MÖ 900–500) elimizde daha fazla bilgi vardır.
Orta Taş Devri olarak da bilinen Mezolitik Çağ, Paleolitik ve Neolitik dönemler arasında insanoğlunun teknolojik gelişiminin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönem yaklaşık 10.000 yıl önce, Pleistosen çağının buzullarının geri çekilmeye başlamasıyla başlamıştır.
Epi-paleolitik dönem, Yakındoğu'da Paleolitik Çağ'dan Neolitik Çağ'a geçiş süreci olarak tanımlandırılabilir. Yakındoğu coğrafyasında, dünyadaki son buzul aşaması olan Würm'ün maksimum düzey buzul koşulları sırasında başlamış ve bu buzul aşamasının bitimiyle son bulmuştur.
Tarihi çağların başlangıcı ilk çağ olarak bilinmektedir. İlk çağdan sonra sırasıyla diğer çağlar gelmiştir. İçinde bulunduğumuz ve en son çağ ise yakın çağdır. Çağlara baktığımız zaman çok sayıda olayın yaşandığını görebiliriz. Asıl önemli olansa çağların başlangıcına ve bitişine neden olan büyük olaylardır.
Antik Çağ, antik tarih ya da İlk Çağ, insanlık tarihinin başlangıcından erken dönem Orta Çağ'a (geç antik çağ'a) kadar uzanan zaman dilimindeki belirgin kültürel ve siyasi olayları konu alır.
MÖ. 3200 yılında yazının bulunmasıyla başlayıp, MS.375 Kavimler Göçü ile sona ermektedir. İlk Çağ ya da Antik Çağ; yazının bulunması sebebiyle yazılı tarihin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Yine bu dönemde yazı, dünyanın önemli bir bölümüne yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri