Monosit yüksekliği yaşandığında vücudun virüse karşı mücadele ettiği görülür. Aynı zamanda vücutta beyaz kan hücrelerinin fazla olması kan bozuklukları, kanser, lupus gibi otoimmün hastalıklar, ilaç kullanımı ve daha fazlasına bağlı olarak ortaya çıkar. Monosit (MON) Nedir?
Monosit Yüksekliği Tehlikeli Mi? Monosit yüksekliği tek başına bir hastalık olmadı için, yükselmesine bağlı olan hastalıklar tespit edilmelidir. Bu sebepten dolayı monosit yüksekliği tek başına bir tehlike oluşturmuyor.
Monosit (MON) yüksekliği, tam kan sayımı (CBC) testi sırasında monositlerin normalden daha yüksek bir yüzde değeri olarak tespit edilmesi durumudur. Yetişkinlerde normal monosit yüzdesi genellikle %2 ila %10 arasındayken, yüksek monosit yüzdesi, genellikle %10'un üzerinde olması anlamına gelir.
Monosit yüksekliği tek başına: Monosit (MON) yüksekliği vücudun enfeksiyon, iltihap ve kanser gibi anormal sorunlarla mücadele ediyor olduğu anlamına gelebilir. İkinci bir ihtimalle, monositlerin bazı problemler yüzünden beklendiği gibi yüksek verimle veya tam fonksiyonlu çalışamadığı anlamına gelebilir.
Vücut direncinin artmasında veya azalmasında önemli rol oynayan monosit, %0-9 aralığında olması gerekir. Bu aralık, normal seviyedir. Monosit yüksekliğinin iki anlamı vardır: 1- Birinci anlam, monositlerin kanser hücreleriyle mücadele ettiği anlamına gelmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Monositoz olarak bilinen monosit yüksekliği, vücudun iltihaplanma, enfeksiyon, lupus gibi otoimmün bozukluklar, mononükleoz gibi bulaşıcı hastalıklar, kanser veya kan hastalıkları ile savaştığı anlamına gelir. Stres ve zorlu egzersizler, hamilelik de monosit yüksekliğine neden olabilir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Hemoglobin değerlerinin düşürülebilmesi için, tütün ürünlerinden uzak durmakta fayda vardır. Yapılan araştırmalarda tütün tüketimini sonlandıran kişilerde hemoglobin düzeyinin normale döndüğü gözlemlenmiştir. Bol su tüketimi de hemoglobin değerinin düşürülmesi için oldukça etkilidir.
Yapılan kan testlerinde, alyuvar da denilen kırmızı kan hücrelerinin normal değerlerin üstünde saptanmasına kan fazlalığı (polistemi) denir. Bu değerlerin kadınlar için Hemoglobin >16 g/dl veya Hemotokrit >48 % olması, erkekler için Hemoglobin >16,5 g/dl veya Hemotokrit >%48,5 olmasıdır.
Monosit yüksekliği, monositoz olarak adlandırılmaktadır. Monosit yüksekliği; vücudun enfeksiyon, iltihap ve kanser gibi anormal sorunlar ile mücadele ettiğine işaret edebilmektedir. Diğer bir ihtimal monositlerin bazı problemler yüzünden beklenilen düzeyde verimle ya da tam fonksiyonlu olarak çalışamadığıdır.
Erkeklerde 13,5 g/dL, Kadınlarda 12 g/dL, Çocuklarda 11 g/dL, Hamilelerde ise 10 g/dL'nin altındaki HGB değeri, hemoglobin düşüklüğü olarak değerlendirilir.
Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
Mid Yüksekliği Ne Anlama Gelir? MID değerlerinin yüksek çıkması monositoz olarak bilinmektedir. Vücutta monosit yüksekliğinin vücudun enfeksiyon, kanser, iltihap gibi anormal sorunlar ile mücadele ettiğini ifade etmekte olan bir kan değeri olarak ifade edilebilir.
WBC Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Kanda WBC yüksekliği vücutta bir enfeksiyon veya başka bir hastalık olduğu, bu hastalıktan dolayı vücudun savunulması için yoğun antikor üretildiği anlamına gelir.
“WBC tahlili nedir?” dendiğinde beyaz kan hücrelerin sayısının ölçülmesini sağlayan testtir. Buna lökosit testi de denir. WBC, toplam kan hacminin yüzde 1'ini oluşturur. Beyaz kan hücrelerinin nötrofil, lenfosit, monosit, eozinofil ve bazofil olmak üzere 5 tipi vardır.
Yüksek hemoglobin değeri; kaşıntı, baş ağrısı ve dönmesi, aşırı ter, ağrılı eklem şişmeleri, anormal derecede fazla kilo kaybı, gözlerde meydana gelen sararma, halsizlik hali gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Yüksek hemoglobin değeri, polisitemi belirtisi olabilir.
HGB yüksekliği, vücutta alyuvar fazlalığına, kanın normalden kalın olmasına neden olabilir. Kanın kalın olması, kalp krizi ve felç sorunlarına neden olabilir. HGB yüksekliği tedavi edilmediğinde, ölümcül olabilir ve ömür boyu bu risk yaşanır.
HbA1c, glike hemoglobin anlamına gelir. Glike hemoglobin, vücudunuzdaki glikoz (şeker) kırmızı kan hücrelerine yapıştığında oluşur. Vücudunuz şekeri gerektiği gibi kullanamaz, bu nedenle daha fazlası kan hücrelerine yapışır ve kanınızda birikir.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Kanser hastalarında tüm kan testleri normal olabilir. Ancak yaygın ve başka organlara yayılmış kanserlerde kanserin tipine bağlı olarak bazı tümör göstergeçleri yükselebilir. Lösemi gibi hematolojik kanserlerde, kandaki yansımaları daha yüksek oranda görürüz. Sadece kana bakarak tanı konabilir.
Tümör belirteçleri kan testleriyle belirlenebiliyor
Tümör belirteçleri, değişik kanserlerde farklı olabildiği gibi, bir kanserde birden fazla ve değişik miktarda görülebilmektedir. Bu belirteçler yapılacak olan kan, idrar ve tüm vücut sıvıları testi ile tespit edilebilmektedir.
MCH düşüklüğü gibi, yüksek MCH değerleri de sıklıkla belirti vermez. Ancak MCH yüksekliği sıklıkla B12 vitamini veya folik asit eksikliği ile meydana gelen megaloblastik anemilerle ilişkili olduğundan, neden olduğu klinik belirtiler de bu çerçevede ele alınabilir.
Kanda MCH değeri, 27-31 pikogram aralığında normal değer kabul edilir. Bu değerin altında olduğu durumlarda mch düşüklüğü, daha fazla olduğunda ise mch yüksekliği olarak kabul edilir. Bu iki durum da bazı hastalıkların sinyali olabilir. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Sağlıklı kişilerde kandaki MCV değeri 80 – 100 fl arasındadır. Buna göre, MCV değeri 80'nin altında hesaplananlarda mikrositoz (hücrelerin küçülmesi), MCV değeri 100'ün üstünde hesaplananlarda makrositoz (hücrelerin büyümesi) olduğu kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri