"Lügat-ı Naci" adıyla bir sözlük ile "Heder" ve "Musa Bin Ebi'l-Gazan" adında oyunlar kaleme alan Muallim Naci'nin başlıca eserleri arasında şiir türünde, "Ateşpare", "Şerare", "Füruzan", "Sümbüle", "Yadigar-ı Naci", eleştiri türünde "Muallim", "Demdeme I", Demdeme II", Demdeme III" ve "Yazmış Bulundum", anı türünde " ...
Muallim Naci ( d. 1849 İstanbul – ö. 12 Nisan 1893 ) eski nazmın tekniğini iyi derecede bilen; eleştiri, lügat, edebiyat tarihi çalışmaları yapan ve günümüze kadar 19 adet eseri bulunan şair, yazar ve öğretmendir. Yazarın asıl adı Ömer'dir.
Muallim Naci'nin edebiyat teorisi alanında vermiş olduğu eserleri de vardır. Bunların en dikkate değer olanı edebiyat terimlerini açıklayan Istılahat-ı Edebiye'dir. En çok ses getireni ise Recaizade Mahmut Ekrem'in eleştirilerine cevap olarak yazdığı Demdeme'dir.
Terkib-i Bend-i Muallim Naci. Ateşpare (1883) Şerâre (1884) Fürûzan (1885)
İlgili 25 soru bulundu
Muallim Naci'nin Saadet gazetesinde 26 Haziran 1887'de tefrikasına başladığı romanı “Mehmed Muzaffer Mecmuası”, Türk edebiyatında kendisinden pek bahsedilmemiş, ilk Türk romanları söz konusu edildiğinde pek dile getirilmemiş bir eser.
Eski şiir anlayışının (Divan şiiri) takipçisi olarak bilinen Muallim Naci'nin Demdeme adlı eseri, bu esere misilleme olarak yazılmış bir şiirdir.
İlk şiir çevirisi: Şinasi / Müntehabat-ı Eş'ar (1870) İlk şiir antolojisi: Ziya Paşa /Harabat (1874) İlk makale: Şinasi /Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi (1860)
ATEŞPÂRE (MUALLİM NACİ)
Muallim Naci'nin şair kimliğinin edebî çevrelerde geniş yankı bulmasını sağlayan şiir kitabı. Muallim Naci'ye şiir alanındaki ilk şöhretini sağlayan Âteş-pâre'nin içerisinde tamamı aruz vezniyle yazılmış 53 şiir yer almaktadır.
Hariciye mesleğini seçen ve 1876'da Paris Büyükelçiliği İkinci Kâtibi olarak Fransa'da görevlendirilen Abdülhak Hamit, eşini ve çocuğunu Edirne'de ağabeyinin evinde bırakıp görev yerine gitti. 2 yıl süre ile Paris'in eğlence dünyasında yaşadıklarını “Divaneliklerim yahut Belde” adıyla kitaplaştırdı.
Recaizade Mahmut Ekrem'in dram türünde yazmış olduğu eseri. Vuslat Yâhut Süreksiz Sevinç, Tevfik Efendi konağında küçük yaşta alınan Vuslat ile evin oğlu Muhsin Bey arasındaki aşk hikâyesini konu alır.
Fakat Muallim Naci, 2 Muhaberat ve Muhaverat, Müellifleri Ahmet Midhat-Muallim Naci, İstanbul: 1311, s. 8.
- Tanzimatın ikinci döneminde eserler veren Muallim Naci, bu dönemde Divan edebiyatının tek savunucusu olmuştur. Birinci dönem Tanzimat dönemi edebiyatı sanatçıları; - Şinasi: Edebiyatımıza birçok yeniliğin yerleşmesini sağlamıştır.
Tevfik Fikret, Servet-i Fünun dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, 7 Şubat 1896'da Servet-i Fünun dergisinde edebi hareketin gerçekleşmesiyle başlar.
NAĞME-İ SEHER (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizâde Mahmut Ekrem'in ilk şiir kitabı.
Şiirler: Nağme-i Seher - Yadigar-ı Şebab - Zemzeme'ler - Nefrin - Dağınık şiirler - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3: Nağme-i Seher - ... - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3.
Ziya Paşa, ünlü “Şiir ve İnşâ” makalesini burada, Hürriyet'in, 7 Eylül 1868 tarihli 11. sayısında yayınlar. “Şiir ve İnşâ” makalesine, niçin böyle bir konuyu ele aldığını açıklayarak başlayan Ziya Paşa, o günün şartlarında eğitim görmenin nazım ve nesirde güzel yazmayı öğrenmekle aynı anlama geldiğini belirtir.
Köylü kızların şarkısı isimli şiir Türk edebiyatı tarihindeki ilk köy şiiri örneğidir. Muallim Naci, aruz veznini Türkçeye kusursuzca uygulamak için çalışmış bir Tanzimat dönemi şairidir.
Takip, Tanzimat Döneminin en üretken ve yenilikçi yazarlarından biri olan Namık Kemal tarafından yazılmıştır. 21 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ'da doğan Namık Kemal, küçük yaşta edebiyata ilgi duydu.
La Fontaine çevirileri, Türk edebiyatında Şinasi ve Ziya Paşa ile başlamıştır. Fakat bu çeviriler tam değildir. La Fontaine fabl ve masallarının tam çevirisi, Sebahattin Eyüpoğlu tarafından yapılmıştır.
İlk Türk Roman Yazarı Nedir? İlk Türk roman yazarı Tanzimat Edebiyatı temsilcilerinden biri olan Şemsettin Sami'dir.
Osmanlıcadan Türkçeye yapılmış olan ilk çeviri eser ise, Tercüme-i Telemak'tır. Bu eser, edebiyatımızda ilk çeviri roman olduğu için oldukça önemli olan bu eser, Yusuf Kamil Paşa tarafından Fenelon'un kaleme aldığı Les Aventures de Telemaque (Telemak'ın Maceraları) isimli kitaptan çevrilmiştir.
Bu çalışmaya konu olan, Fransız yazar Chateaubriand'ın Atala adlı romanı, ilk defa Recaizade Mahmut Ekrem tarafından 1872 yılında Osmanlı Türkçesine çevrilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri