Kelime Anlamı: Mucibince kelimesi, nedeniyle, sebebiyle veya sonucu olarak anlamına gelir. Bir olayın veya durumun nedenini veya sonucunu belirtmek için kullanılır.
Sözlükte “kesmek; birinin susmasını sağlamak” anlamındaki cevb kökünün “if'âl” kalıbından (icâbet) sıfat olan mücîb “dua ve dileklere olumlu cevap veren” mânasına gelir (İbnü'l-Esîr, en-Nihâye, “cvb” md.; Kāmus Tercümesi, I, 98-99).
Mucibince TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf Gereğince.
Mücrim sözcüğü Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre; "suçlu, suç işleyen" anlamına gelmektedir.
MÜMBİT – MÜNBİT
(ﻣﻨﺒﺖ) sıf. (Ar. inbāt “bitirmek, yetiştirmek”ten munbit) Bol ürün veren, verimli, bereketli: Yerinde söylenen her güzel mısrâ / Münbit bir iklimde temiz bir menba' (Ali M. Arolat).
İlgili 35 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"mütemadiyen"dir. MÜTEMEDİYEN NE DEMEK? Mütemadiyen sözcüğü Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre; "ara vermeden, sürekli olarak" anlamına gelmektedir.
Müsned kelimesi İslam literatüründe terim anlamında kullanılır. Ravi zincirinde kopukluk olmayan, ilk ve son aktaranı belli olan hadislere müsned denir. Müsnedler genellikle kronolojik ya da alfabetik sıraya göre yazılır.
(ﻣﺘﺤﻤّﻞ) sıf. (Ar. teḥammul “dayanmak, katlanmak”tan muteḥammil) Tahammül eden, katlanan, dayanan, dayanıklı: Hicrânına Rûhî mütehammildir anınçün / Kim görmeğe gayr ile seni tâb getirmez (Rûhî-i Bağdâdî).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mücazat kelimesi, ceza sözcüğünden türetilmiştir. Ceza, işlenen bir suçun ya da yapılan bir hatanın karşılığını vermek anlamına gelir. Genellikle hukukta kullanılan mücazat sözcüğü ise cezalandırma demektir.
Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir. Halk arasında müstantik kelimesinin yerine sorgucu sözcüğü kullanılır.
i. (Ar. esbāb “sebepler” ve mūcibe “gerektirici şey” ile esbāb-ı mūcibe) Gerektirici sebep, gerekçe: Halîfe tarafından esbâbımûcibesi sorulmuş.
Esbab denildiği zaman sebeb ve sebebler anlamına geldiğini söylemek mümkün olmaktadır. Esbab kelimesi oldukça fazla kullanılmakta olan kelimelerden birisi olarak bilinmektedir. Esbab denildiği zaman bir şeye sebep olmak anlamı ortaya çıkmaktadır.
padişah fermanlarının en sonunda yazılan söz öbeği. "gereğince yapıla" anlamına gelir. burada "gereğince" derken iki şey kast edilir: 1- hükmün gereği yapıla. "mucibince amel oluna" diye okunduğu takdirde "gerektirilen şekilde yapılsın" anlamına gelecek olan söz öbeği.
Vahap isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Bağışlayan, ihsan eden.
El-Mucib, Allah'ın güzel isimlerindendir. Kendisine yönelip, dua eden arzu ve istekte bulunan kullarına cevap veren O'dur. Kullarının dualarına cevap veren kullarının dualarını kabul eden yüce Allah'tır.
Ittıla, sözlük anlamı olarak öğrenme, bilgilenme, malumatı bulunma[16] ya da vukuf, haberdarlık ve bilme[17] anlamlarına gelmektedir. İdari yargılama usulü ve vergi yargılama usulünde dava açma süresinin başlayabilmesi için kural olarak işlemin tebliğ edilmesi gerekmektedir.
Kelime Anlamı: Münakaşa kelimesi, iki veya daha fazla kişi arasında tartışma, çatışma veya sözlü anlaşmazlık anlamına gelir.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
(ﻣﺤﺠﻮﺯ) sıf. (Ar. ḥacz'den maḥcūz) Mahkeme karârıyle haciz konmuş, haczedilmiş, hacizli.
Bir yere doğru gitmek üzere niyetlenerek veya yola çıkarak: “Samsun'a müteveccihen yola koyuldu.”
mükerrem teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) Hürmet ve tâzim edilen. İkram olunmuş. Muhterem.
Bu kelime, başka bir şeye veya kişiye bağlı olmayan, kendi kendine yeten veya bağımsız olan bir durumu tanımlar. "Müstakil" aynı zamanda bir binanın ayrı bir ev veya daire olarak kullanılabilen bölümlerini ifade etmek için de kullanılır. Örnek Cümle: Bu ev, bahçesiyle birlikte müstakil bir konut olarak tasarlanmıştır.
Sözlükte “dayanmak, yaslanmak” anlamındaki sünûd kökünün “if'âl” kalıbından türeyen müsned kelimesi “isnad edilmiş, söyleyene dayandırılmış söz” demektir. Hadis terimi olarak “senedi son râvisinden ilk râvisine (genellikle Resûl-i Ekrem'e) kadar muttasıl olan hadis” demektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Muttasıl kelimesi, ''ittisal'' kökünden türetilmiştir. İttisal, arasında hiç mesafe bulunmayan ve bitişik anlamına gelirken muttasıl da ara vermeden, sürekli demektir. Bu kelime cümle içerisinde zarf görevinde kullanılır.
Muhannet kelimesi namert, korkak, ödlek gibi manalara geldiği gibi iki büklüm yapmak, gevşetmek gibi manalara da gelmektedir. Ayrıca nankör, korkak, olmadık şeylere korkan, en ufak şeyden ödü patlayan kişilere muhannet denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri