Arapçada teshir kelimesi büyülemek ve birini hileyle aldatmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhassar ise birinin cazibesine kapılmış kişi anlamına gelir. Genellikle birisi hakkındaki gerçekleri göremeyip boş hayallere kapılan ve birine körü körüne bağlanan kişiler için bu sözcük kullanılır.
Muhassas TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Birine ayrılmış, tahsis olunmuş
Türk Dil kurumuna göre muharrer kelimesi yazılmış, yazılı ve yazıya geçirilmiş anlamına gelen bir kelimedir.
Tahsis edilmiş; özel olarak donatılmış.
(Muhaddere) Kapalı, örtülü.
İlgili 37 soru bulundu
Muhami Ne Demek? Arapça kökenli bir sözcük olan muhami; koruyan, himaye eden anlamına gelmektedir.
Allah'ın isimlerinden biri olan El-Muahhir isminin anlamı istediğini geri bırakan, geciktiren, istediğini geri alan manasına gelmektedir.
muχtıra: ihtar pusulası, müzekkere.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir.
Müşîr (Osmanlıca: مشير), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Türkiye'nin ilk yıllarında kullanılan, günümüzdeki en yüksek askerî rütbe olan mareşale denk olan rütbe.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır. Türkçeye "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamındaki Arapça sözcükten geçmiştir.
(ﻣﺤﺮّﺭﺍﺕ) i. (Ar. muḥarrer “yazılmış şey” ve çoğul eki -āt ile muḥarrerāt) Yazılmış, yazıya geçirilmiş şeyler. ѻ Muharrerât-ı husûsiyye: Akrabâ ve dostlar arasında karşılıklı olarak yazılan mektuplar, notlar vb. Muharrerât-ı resmiyye: Resmî yazılar.
Sözlükte "hazır bulunulan yer, huzur" anlamına gelen mahzar (mahdar) kelimesi, fıkıh literatüründe "taraflar ve şahitlerinin hâkim huzurunda dava ile ilgili olarak sundukları bilgi ve delillerin, ikrar, yemin veya inkârın kaydedildiği belge ve defter" mânasında kullanılmıştır.
muhakemat / muhâkemat / محاكمات
Akıl yürütmeler, değerlendirmeler.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
münafık / münâfık / منافق / مُنَافِقْ İki yüzlü, araya nifak sokan. Fitnekâr. Ahdini bozan, yalan söyleyen, hıyanet eden.
(Tekili: Mülahaza) Mülahazalar. Düşünceler. Akıldan geçenler.
Müntehi olmak: Sona ermek, son bulmak.
MUHTEFÎ (ﻣﺨﺘﻔﻰ) sıf. (Ar. iḫtifā' “gizli olmak”tan muḫtefі) Gizlenen, saklanan, gizlenmiş, gizli: O şeb-çerâğ-ı necâbet ki hacletinden olur / Verâ-yı dâmen-i Îsî'de muhtefî hurşid (Nâilî).
Muhtesip,merkeze bağlı eyaletlerde halk ile hükümdar arasındaki münasebeti tesis eden insandı. O, güvenliği ve bilhassa bir hükümdarın ölümünde asayiş ve düzeni sağlamak durumundaydı.
Tahrir, yazıya geçirmek, kaleme almak anlamına gelirken muharrir de yazar demektir. Kelimenin çoğulu muharriran şeklinde yazılır. Osmanlı döneminde katiplik mesleğini ifa eden kişilere de muharrir denirdi.
Allah'ın 99 isminden biri olan El-Muahhrir, istediğini geride bırakan, unutturan, gözden düşüren demektir. Bu esma aynı zamanda dilediğini başka zamana erteleyen, cezalandırmak için acele etmeyen, sonraya bırakan anlamına gelir. El- Muahhir esmasının Türkçe anlamı ve Ya Muahhir zikrinin faziletleri nelerdir?
müzahir - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓhr kökünden gelen muẓāhir مظاهر “biri lehine tavır koyan, yardım eden, sponsor” sözcüğünden alıntıdır.
Osmanlı Devleti'nde “avukat” yerine “dava vekili” kavramı kullanılmıştır. Avukat kelimesi, Türk hukuk diline ilk kez 1926 tarihli 708 sayılı Kanunla girmiştir. Klasik dönem Osmanlı hukukunda örgütlenmiş bir avukatlık kurumu bulunmamasına rağmen, vekillik müessesesi yerleşmiştir.
Osmanlıca'da yazılışı: muhakkikîn. Hakikati bulup meydana çıkaranlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri