Mülemma TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Alaca renkli, renk renk. isim,edebiyat Dizelerinden her biri başka dille yazılmış şiir. mecaz Bulaşmış, sıvanmış
Sözlükte “renk renk, alacalı olan” anlamındaki mülemma' kelimesi terim olarak özelikle Fars ve Türk edebiyatlarında Türkçe, Arapça ve Farsça söylenmiş beyit ve mısraların oluşturduğu şiirler hakkında kullanılır. Böyle şiir yazmaya telmî' denilir.
Gazel, kaside ve terkibi bent gibi manzum eserlerde sıklıkla kullanılan mülaki kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Kelimenin ilk anlamı kavuşan ve özlem gideren kimsedir. Mülaki kelimesi cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır.
Mükâleme TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Karşılıklı konuşma.
mülayemet / mülâyemet
Lâtife etmek, şaka yapmak. Sevinç izhar etmek. Yumuşaklık. Uygunluk.
İlgili 37 soru bulundu
(ﻣﺘﻴﻤّﻦ) sıf. (Ar. teyemmun “uğur saymak”tan muteyemmen) [Ş. Sâmi'ye göre doğrusu müteyemmin'dir] Uğurlu, kutlu, mübârek: Köyün bütün âşıkları için bir ziyâretgâh-ı müteyemmen idi (Hüseyin C.
Mülazemet, bir yerde durmak, devamlılık sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Bir yerde uzun bir süre çalışan kişilere ise mülazım denir. Bu kelimenin yan anlamı ise teğmendir.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman müstahsil kelimesinin karşılığı olarak, 'Üretici' sözcüğü öne çıkmaktadır. Özellikle herhangi bir ürün veya hizmet noktasında üretici olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür.
Mütamadiyen kelimesinin anlamı ise ara vermeden ve düzenli olarak manasına gelmektedir. Günlük konuşma dili içerisinde mütamadiyen kelimesi sık olarak kullanılmamaktadır. Daha çok eski zamanlarda kullanılan bir kelime olduğu da bilinmektedir.
Müteveccih TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir yere gitmeye, bir şeyi yapmaya karar veren. Yönelik.
Mütenakız TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Çelişkili.
- Miskal, inci ölçmekte kullanılan bir ağırlık birimiydi.
Müterakki TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş İleri, ilerlemiş
Aynı vezin ve kafiyede olmak koşuluyla bir mısra veya beyit Arapça, bir mısra veya beyit Farsça olarak nazmedilen şiirlere verilen isim olan mülemma, X. yüzyılda Fars Edebiyatı'nda ortaya çıkmıştır.
Arapça, Farsça, Türkçe ile karışık söylenmiş gazellere mülemma gazel denir. İki şairin birlikte veya beyit beyit söyledikleri gazele müşterek gazel denir.
Duhul, bir şeye dahil olmak ve karışmak anlamına gelirken, müdahale sözcüğü bir olaya el atmak ve olayın sonucunu değiştirmek demektir. Bu kelime tıpta ve futbolda terim anlamında kullanılır.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Arapça kökenli bir sözcük olan müsteşrik, işrak kelimesinden türetilmiştir. İşrak, hem parlatmak ve ışıklandırmak hem de doğmak anlamına gelir. Müsteşrik ise, doğu ilimleriyle ilgilenen kişi demektir.
MÜTEHEYYİÇ – MÜTEHEYYİC
(ﻣﺘﻬﻴّﺞ) sıf. (Ar. teheyyuc “heyecanlanmak”tan muteheyyic) Heyecana gelmiş, heyecanlanmış, heyecanlı: O kadar müteheyyicim ki çayı görmeden paçayı sıvıyorum (Ömer Seyfeddin).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, intiha sözcüğünden türetilmiştir. İntiha sona ermek ve tamamlamak anlamına gelirken, mütenahi, biten ve tamamlanan demektir. Bu kelime tamlamalarda ve kalıp ifadelerde son ve sonuç anlamında kullanılır.
Mükerrem isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Saygıdeğer, sayılan, aziz.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hezimet sözcüğü, inhizam kelimesinden türetilmiştir. İnhizam hayal kırıklığına uğramak ve mağlup olmak anlamına gelirken hezimet de yenilmek, muradına erememek ve umudunu kaybetmek demektir. Bu kelimenin isim hali ise ''münhezim'' şeklinde yazılır.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri