Putların önünde secde eden kişiler müşrik ve mülhid denir.
Mülhit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dinsiz, imansız.
Bunu Anadolu'daki ilk sosyalist eylem olarak ele alanlar olduğu gibi Şeyh'in isyanını mülhitlik (dinsizlik) olarak tanımlayanlar da vardır.
hatırı sayılır, itibarı olan, saygın, sözü geçer.
Kişilerin gücü yetebilen durumlarında kullanılan bir kelimedir.
İlgili 36 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Tekamül kelimesinin anlamı; gelişme, evrim, olgunlaşma anlamlarına gelmektedir. Değişik alanlarda farklı ve özelleşmiş manalarda kullanılan bir terim olarak açıklanabilir. Maneviyatla ilgilenen alanlarda maddi evrim veya biyolojik evrim manasında kullanılmaz.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Muteber kelimesinin TDK anlamı değerli, geçerli, güvenilir ve saygın kişilerdir. Aynı zamanda sözü geçer kişiler içinde kullanılmaktadır.
MÜEYYİT – MÜEYYİD
1. Sağlamlaştıran, kuvvetlendiren, takviye eden: “Müeyyit delil.” 2. Yardım eden, destekleyen.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
İlk anlam “zorunlu kişi” ve bir şeyler yapması gereken insanlar için kullanılan terimdir. İkinci anlam dini anlam ve "İslam dininin emirlerini yerine getirme zorunluluğu bulunan, sağlıklı ve olgun bir kişi" anlamına gelir.
mülhid / مُلْحِدْ
Dinden çıkan, dinsiz, kâfir, imânsız. Haşir ve âhirete inanmayan.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Münkir kelimesi, ''inkar' kelimesinden türetilmiştir. İnkar, hakikati reddetmek ve batıla inanmak anlamına gelirken münkir de inkar eden, gerçeği yalanlayan demektir. Allah'ın birliğini, gönderilen elçileri, Kuran'ı Kerimi ve hesap gününü inkar edenler için de aynı kelime kullanılır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman müstahsil kelimesinin karşılığı olarak, 'Üretici' sözcüğü öne çıkmaktadır. Özellikle herhangi bir ürün veya hizmet noktasında üretici olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında mütemadiyen kelimesi, 'Ara vermeden ve sürekli' şeklinde karşılık bulmaktadır. Mütemadiyen Ne Demek? Mütemadiyen TDK sözlüğüne göre sürekli ya da ara vermeden şeklinde tabir edilmektedir. Herhangi bir durumun devam ettiğini ve durmadığını anlatan bir kelime olarak öne çıkıyor.
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
Türk Dil Kurumu açısından mihver kelimesi, 'Eksen ve önemli,' sözcükleri üzerinden değerlendirilmektedir. Aynı zamanda bu kelime ile beraber eş anlamlı şekilde kullanılabileceğini ifade etmek mümkün.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir.
İnkılap, toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik ve iyileştirmelerdir.
İzafi kelimesi bilim dallarında terim olarak kullanılan bir kelimedir. Arapça kökenli bir kelime olmakla birlikte günlük hayatta çok fazla kullanılmamaktadır. Kelime anlamı olarak göreceli demektir.
Tedricen Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Aşamalı artırma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri