müsamaha / müsâmaha / مسامحه Hoş görü, tolerans, görmemezlikten gelme, göz yumma.
musafaha / musâfaha / مصافحه
Muhabbetini, arkadaşlığını, sevgisini izhar etmek.
musattah / مسطح
Düz ve yassı hâle konulmuş olan. Satıhlandırılmış. Düzleştirilmiş.
müşahhas / مشخص / مُشَخَّصْ
Şahıs haline girmiş, şahsiyeti belli olmuş. Şahıslanmış, teşhis edilmiş.
musalaha / musâlâha
Barışma, uzlaşma, barış, güvenlik.
İlgili 25 soru bulundu
Musâhip sözcüğü Osmanlı'da padişahın yakın dostu ve yardımcısı olan kimse için nedim kavramına benzer şekilde de kullanılmıştır. Örneğin bilgisi ve nükteli konuşmasıyla padişah IV. Murat'ın gözüne giren Evliya Çelebi, dört sene sarayda yaşayarak padişahın musâhipliğini yapmıştır.
Sözlükte “biriktirmek, toplamak, tutmak” anlamındaki sary (bazı dilcilere göre “bağlamak” anlamındaki sarr) kökünden türetilen musarrât, sütü bol gözüksün diye satımdan önce birkaç gün sağılmamış süt hayvanını ifade eder.
1. Doğru ve gerçek olduğunda kimsenin şüphesi kalmamış, doğrulanmış, onaylanmış, tasdik edilmiş, onaylı: Bir dahi eydem haber ol kişiden / Kim musaddak tuta anı işiten (Âşık Paşa).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
mahaza / mâhâzâ
Bununla beraber, bununla birlikte.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
musahhah / مصحح
Tashih edilmiş, düzeltilmiş.
Darmadağın olmuş, perişan, yok olmuş.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
Musafaha etmek kelimesinin TDK Anlamı kucaklaşmak ve selamlaşmak anlamına gelir. İslam kardeşliğini en iyi şekilde yaşamak ve temsil etmek için musafahalaşmak çok yaygın bir şekilde kullanılır. Özellikle de eski dönemlerde çok yapılan bir selamlaşma şekildir.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
mülahhas / mülâhhas
Hülâsası, özü çıkarılmış. Telhis edilmiş.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir. Dil bilgisinde ise isim ya da fiil soylu bir kelimeden türetilmiş olan sözcüklere müştak denir.
müzahir - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓhr kökünden gelen muẓāhir مظاهر “biri lehine tavır koyan, yardım eden, sponsor” sözcüğünden alıntıdır.
(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne “açık ve anlaşılır olmak”tan mustebān) Açıkça ortaya konmuş olan, şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılan, açık, âşikar, vâzıh: Ne sûretle mükâfat gördüğü “Nasîhatü's-selâtîn”in sutûr-ı âtiyesinden müsteban olur (Âlî Mustafa Efendi).
Mülâzemet kelime anlamı olarak “bir yere veya bir kimseye bağlanmak, bir işte devamlı olmak” anlamlarına gelir ki bu anlam terim anlamı ile de ilişkilidir.
müsavi / müsavî / müsâvi / müsâvî / مُسَاو۪ي
Birbirine denk olmak, aynı seviyede olmak. Denk, aynı derecede.
Teyid edilmiş, sağlamlaştırılmış.
Sağlamlaştırılmış, istihkâm edilmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri