müteveccih / متوجه / مُتَوَجِّهْ Yönelmiş, dönmüş. Bir yere doğru yola çıkan. Birisine karşı iyi düşünce ve sevgisi olmak. İhsan ve iltifat üzere olmak.
Bir yere doğru gitmek üzere niyetlenerek veya yola çıkarak: “Samsun'a müteveccihen yola koyuldu.”
Müteveffa kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup mevta kelimesinden ortaya çıkmış bir kelime olmaktadır. Müteveffa kelimesi ölmüş kişiler ve ölenleri anmak ve onlara saygı göstermek için kullanılan bir tabirdir. Müteveffa kelimesi eş anlamlısı kelimeler ise merhum ve merhuma şeklinde kullanılmaktadır.
müşevvik / مُشَوِّقْ
Gayrete getiren, şevk veren, teşvik eden.
mülahhas / mülâhhas
Hülâsası, özü çıkarılmış. Telhis edilmiş.
İlgili 29 soru bulundu
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
Tekaüt kelimesi, Osmanlı bürokrasisinde devletten maaş alan veya maaş karşılığı farklı tahsisatı bulunan görevlilerin hizmet yapamayacak duruma gelmesini ifade eden bir terim anlamı kazanmıştır. Tekaüt olan kimseye mütekāid denir.
müreccih / مُرَجِّحْ
Tercih eden, üstün tutan, bir şeyi daha iyi ve mühim gören.
mütekabile / mütekâbile / متقابله
Karşılıklı olan.
Mütevellit Ne Demektir? Mütevellit kelimesi kelime manası doğmuş, dünyaya gelmiş, ileri gelen anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Mütevelli kelimesi aynı yönde bağlantılı bir anlam ilişkisi bulunmaktadır. Mütevellit olması muhtemel ve olması gereken anlamlarda da kullanılan bir kelimedir.
MÜTEVELLİT – MÜTEVELLİD
1. Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
Arapça kökenli bir sözcük olan ''mühimme'' yapılması elzem olan iş ve çok önemli husus anlamına gelir. Osmanlı Devletinde divan-ı humayundan çıkan kararlar ile birlikte beratlar ve fermanların tamamı da bu deftere yazıldığı için bu belgelere ''mühimme'' adı verilmiştir.
Müteveccih TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir yere gitmeye, bir şeyi yapmaya karar veren. Yönelik.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz. isim,matematik Düzlem.
Bu manaya göre, tercih eden (müreccih) olmadan, bir şeyin varlığı, yokluğuna tercih edilemez ve o şey yok iken var olamaz. “Müreccih” kelimesinin ikinci manası ise, “tercih ettiren sebep, özellik ve üstün sıfattır.” Kelimenin bu manasına göre, tercih ettiren bir sebep (müreccih) olmazsa, tercih caiz olur.
ve Tekaüt Sandığı kadrolu çalışanları ile emeklilerine ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerine kanunla sağlanan hak ve yararlardan az olmamak üzere sağlık ve emeklilik hizmeti sunmak olan bir sosyal güvenlik kuruluşudur.
Ku'üd, oturmak, soluklanmak, dinlenmek anlamına gelirken tekaüt kelimesi emekliye ayrılmak demektir.
Allah'ın isimlerinden biri olan El-Muahhir isminin anlamı istediğini geri bırakan, geciktiren, istediğini geri alan manasına gelmektedir.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
(Tekili: Mülahaza) Mülahazalar. Düşünceler. Akıldan geçenler.
(Kavd. dan) İnkiyad eden, boyun eğen, muti olan, itaat eden.
Kelime bazında Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit Müfteri kelimesi, 'Karalamacı' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda iftiracı veya yalan söyleyen kişi ya da kişiler biçiminde de bu kelimeyi ele almak mümkün.
Muhassıl ya da Muhassıl-ı Emval, Osmanlı İmparatorluğunda vergi tarhı ve tahsilinden sorumlu olan devlet memurlarına verilen addır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri