Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır. Bunun yanı sıra Bozyazı'da da yetiştirilmektedir.
İşte, tüm detaylar. " Anamur muzu, Mersin ilinin Anamur ilçesinde yetişmekte olan çok lezzetli bir muz türüdür. Yerli muzlar arasında bilinen en meşhur muz olma özelliğine sahiptir.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Türkiye'de muz üretiminin %97,8'i Antalya ve Mersin illerinde yapılmakta olup, üretim yıllar itibariyle artış göstermektedir.
Muz, Türkiye'de sadece Akdeniz'in kıyı bölgelerinde, kuzeyi yüksek rakımlı Toros Dağları tarafından korunmuş olan sınırlı bir alanda açıkta ve örtüaltında yetiştiriliyor. En önemli yetiştiricilik yapılan yerler Mersin ilinin Anamur ve Bozyazı ile Antalya ilinin Alanya ve Gazipaşa ilçeleridir.
İlgili 19 soru bulundu
Haldeki yerli muz fiyatlarının 4-5 lira olma nedenlerinden birinin de aşırı üretim olduğunu dile getiren Sevilgen, “ Bu üretimin tamamını çiftçiler yapmıyor. Devlet sağ olsun 2010 yılından beri bir destek politikasına gidildi. Özellikle muz üretiminde eksik üretimimizden dolayı destek oldu.
Hindistan
Dünyanın en büyük 15 muz üreticisi listesinin başında Hindistan var. Küresel olarak toplam muz üretiminin yaklaşık dörtte birinden sorumlu olan Hindistan, Çin ile birlikte toplam küresel üretimin üçte birinden fazlasını üretiyor.
Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile birlikte hemde Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir.
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
Muz Ağacının Yaratılmasının Sebebini Âlimler Şöyle Açıkladı; Rasül-u Ekrem Aleyhisselâm'ın Mübârek Dişi Uhud Harbinde Kırılmıştı. Bunu Duyan Veysel Karânî Hazretleri, Rasülullah Aleyhisselâm'ın Hangi Dişinin Şehid Edildiğini Bilmediği İçin, Bütün Dişlerini Çektirmişti.
Üretim Yeri: İçel ili Anamur ve Bozyazı ilçesi ve köyleri ile Antalya ili Gazipaşa ve Alanya ilçesi ve köyleri. Üretim Tekniği: Muz bitkisi yapı itibariyle kökleri toprak altında yumrulara bağlı ana gövdeden oluşur.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Muz Türkiye'ye ilk defa Osmanlı Devleti zamanda 1870 yıllarında Alanyalı kereste tüccarlarından Şerif Ali sülalesi tarafından Mısır İskenderiye'den getirilerek ekilmiştir. Daha sonra Gazipaşa ve Anamur diyarlarına taşınarak ekilmeye başlanmıştır. Muz mevsimlik bir araçtır.
Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır. Bunun yanı sıra Bozyazı'da da yetiştirilmektedir.
Ülkemizde muz yetiştirilen yerler ise Mersin, Antalya, Anamur, Bozyazı ve Gazipaşa'dır.
Bugünlerde bildiğimiz sarı renkte olan muzların haricinde mavi renkte olan yeni bir muz türünün popülaritesi artmaktadır. Mavi java muzu olarak adlandırılan bu muzlar, mavimsi bir tona ve kremsi bir dokuya sahip olup, vanilyalı dondurma tadındaki lezzetiyle de dikkat çekmektedir.
Chiquita muzları esas olarak Latin Amerika'nın ova bölgelerinde yetişiyor ve buradan yavaş yavaş dünyaya açılıyordu. Başta Amerika olmak üzerede Avrupa'dan Asya'ya, her reyona girmişti çikita muzlar.
Sağlıklı bir insan günde 7,5 muz yiyebilir
Ortalama bir muz 125 gram. Her bir muz 450 mg potasyum içeriyor. Bu da sağlıklı bir insanın tavsiye edilen potasyum seviyesi için en az 7,5 muz yiyebileceği anlamına geliyor.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Elbette muz üretimi de söz konusu ilimizin üretime uygun iklim şartlarına sahip bazı ilçelerinde yapılabilmektedir. Bu ilçeler; Anamur başta olmak üzere Bozyazı, Erdemli, Aydıncık, Yenişehir, Toroslar, Tarsus, Akdeniz, Silifke'dir.
Dünya yaş Page 11 Samsun İlinde Sebze Üretim Sektörü 6 meyve sebze sektöründe en çok ihraç edilen ürün grubu %11,2 pay ile narenciye olmuştur. İkinci sırada % 10,8 ile diğer sebzeler, üçüncü sırada ise % 10,5 ile muz yer almaktadır.
Ülkemizde muz meyvesi hemen her yerde ve de her bölgede yetişmemektedir. Bunun sebebi de ülkemizin tropikal bölgelerde bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Genelde ülkemizde muz meyvesi bölgesel olarak Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Kümeler halinde büyüyen muz, toplanmaya hazır bitkiden sarkan bir meyve olarak bilinir. Yaklaşık 5 adet muz 1 kg gelir.
Muz, kış meyvesi olarak bilinmektedir ve kış aylarında tüketilmesi gerekir. Muz temel besinleri içermesi nedeniyle tüketilmesi gereken bir meyvedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri