Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Muz kış mevsiminde yetişen bir meyvedir. Sonbahar aylarında ekilen muz, 3-3,5 ay boyunca hasat edilebilir. Kasım ayındaki hasattan itibaren aralık, ocak, şubat ve mart aylarında muz tüketilebilir. Sonbahar ayındaki hasattan itibaren ilkbahar mevsimine kadar muz tüketimi yaygındır.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Yüksek oranda lif içeren meyvelerin başında gelen muz hazmı kolaylaştırır ve mide ekşimesini geçirir. Ve tabii eğer ÖĞLEN YENİYORSA. Aynı muzu akşam yemeğinde sofranıza konuk ederseniz sindirim sisteminizi rahatsız eder ve balgam üretimine neden olur.
Muzun içerisinde bulunan yüksek potasyum sebebiyle kan şekeriniz aniden yükselebilir. Bu sebeple aç karnına muz tüketilmesi önerilmiyor. Baharatlar, özellikle acı olanlar aç karnına tüketilmemelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Her gün 1 adet muz yediğinizde kendinizi daha tok hissetmeye başlarsınız. Muzun içinde hem bolca besin lifi hem de potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ve vitaminler bulunuyor. Tüm bu özellikleri sayesinde günde 1 adet muz yediğinizde uzun süre kendinizi tok hissedebiliyorsunuz.
Yaklaşık 432 muzu tek oturuşta yemek sizi öldürür.
Sağlıklı bir insan günde 7,5 muz yiyebilir
Ortalama bir muz 125 gram. Her bir muz 450 mg potasyum içeriyor. Bu da sağlıklı bir insanın tavsiye edilen potasyum seviyesi için en az 7,5 muz yiyebileceği anlamına geliyor.
Muz içerdiği yüksek minerallerden dolayı afrodizyak besinlerde üst sıralarda yer alır. Magnezyum, potasyum ve B vitamini libidoyu artırmak için önemlidir. Erkeklerde cinsel isteği artırmak için bilinen bromeliad enzimler içerir. İçerdiği yüksek potasyumdan dolayı orgazm için önemli besinlerdendir.
Muz yedikten dakikalar sonra ağrı ve hazımsızlık meydana gelebilir. Çoğu kişide de kusma ve ishal olur.
Sabah kahvaltıda muz yemek metabolizmayı hızlandıracaktır. Akşam yemeğini 7den önce yemeyi alışkanlık haline getirmek sonraki dönemlerde kilo almanızı engelleyen bir faktör olacaktır. Lif içeriği yüksek olduğu için sindirimi kolaylaştıracaktır.
Eğer belli bir düzende tüketirseniz, aşırıya ve düzensizliğe kaçmazsanız muz kilo yapmaz. Muz içerisinde kesinlikle yağ bulunmuyor. Aksine az miktarda protein ve çok miktarda da karbonhidrat içerir. Buna bağlı olarak günlük tüketilen muz ile harcadığınız kalori miktarı dengeli olmalıdır.
Diyetteyken muz tüketimi sabah veya öğle saatlerinde olması önerilmektedir. Ya da kahvaltıdan sonra ara öğün gibi muz tüketilebilir.
Benekli Muz
Muzun şeker oranının en yüksek olduğu hali beneklenmiş halidir. Potasyum bakımından daha az olduğu için benekli muzun çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.
İhtiyaçlarınız Doğrultusunda Yeşil veya Olgun Muz Tüketmek
Bunun sebebi, meyve olgunlaştıkça içerdiği enzimlerin nişastaya, nişastanın da mono ve sakaroz, glukoz ve fruktoz gibi disakkaritlere (yani basit şekerlere) dönüşüyor olmasıdır. Tam da bu evre muzun sindirilmesi açısından en kolay olgunluk evresidir.
Hem meyve olarak hem de birçok tatlıda kullanılabildiği için market ve Pazar tezgahlarında her ay bulunabilir. Ancak doğal ve lezzetli muzları rahatlıkla kış aylarında tüketebilirsiniz. Ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart ayları en iyi kalitede muzları tüketebileceğiniz zamanlardır.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Lif açısından oldukça zengindir ve kabızlığa iyi gelir. Potasyum açısından zengin olan muz, böbrekler için de faydalıdır. Muz, kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Kan basıncını dengeler ve kalp kaslarını güçlendirir.
Altıdan fazla muz yemek insanı öldürür. Bu bir gerçek; potasyum seviyesi tehlikeli miktarda yüksek.
Anemi (kansızlık) : Muz, kandaki hemoglobin üretimini canlandırır ve anemi durumunda yardımcı olur.
Sarı az olgun muz
Çok tatlı olan sarı muzlar, nişastalarını, basit bir şekere dönüştürerek hızlı bir enerji kaynağı haline gelirler. Sağlık yararları göz önüne alındığında, sarı muzlar yeşillerinde bulunmayan antioksidanlar ve anti-kanser özellikleri içerir. Lif açısından zengindir, antioksidan içeriği yüksektir.
Muz Yemek Gaz Yapar mı? (
Muz aynı zamanda yüksek oranda lif barındıran önemli meyve türleri içerisinde yer alır. Bu sebepten dolayı çok fazla muz tüketmek aynı zamanda şişkinlik ve gaz yapabilir. Çünkü kalın bağırsağın lifi eritmesi konusunda zorluk yaşandığı durumlarda muz gaz ve şişkinlik problemini getirebilir.
Peki ne işe yarar? Antioksidan zenginidir. Kanser oluşumunu engeller. Balın muzla birlikte tüketildiğinde daha iyi sonuç verdiğini söyleyen uzmanlar, "Eğer cinsel isteksizlik yaşıyorsanız, gerçek balı muzla karıştırıp yemelisiniz" diyor.
Vitamini İçeren Meyve ve Sebzeler
Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir 1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri