Konservatuvar kelimesi, Türkçeye İngilizce, Fransızca ve İtalyanca gibi Latin kökenli dillerden girmiştir (İng. Conservatory, Fra. Conservatoire, İta. Conservatorio) ve hepsinin okunuşu, bugün Türkçede kullanılan konservatuvar kelimesine benzemektedir.
Muzik okulu, müzik koleji veya müzik akademisi müzikler üzerine eğitim ve müzik eğitimi veren bir okul türüdür.
Bu eğitimle, bireylerin müzik alanında nitelikli ve donanımlı olmaları ve mesleklerinin gerektirdiği becerileri kazanmaları beklenir. Mesleki müzik eğitimi içerisinde, gerek öğretmenlik mesleğine ilişkin pedagojik derslere, gerekse müziksel derslere yer verilmektedir.
Temel müzik eğitimi genel olarak kursiyerlere müzikal okuma, yazma ve duyum becerisi kazandırmayı hedefler. Elbette tüm bu kazanımlar için birçok farklı egzersiz yapmak ve pratik çalışmaları teorik bilgilerle desteklemek gerekir.
Buna göre müzik eğitimi (1) genel müzik eğitimi, (2) özengen müzik eğitimi ve (3) mesleksel müzik eğitimi olmak üzere üç ana türe ayrılır (Uçan, 1990, 1994, 1997).
İlgili 15 soru bulundu
Lise düzeyinde mesleki müzik eğitimi konservatuvarlarda ve güzel sanatlar liselerinde verilmektedir. Lisans düzeyinde mesleki müzik eğitimi ise konservatuvarlarda, eğitim fakültelerinde ve güzel sanatlar fakültelerde sürdürülmektedir.
Genel bir deyişle müzik, duygu ve düşünceleri ifade eden seslerin düzenlenmesi sanatıdır. Müzik sözcüğü eski Grek dilinden gelmektedir. Müzik bir sanat dalı olduğu kadar bir bilimdir de. Müzik, ilkel insanın doğadaki sesleri taklit etmesiyle başlamış, günümüzdeki modern halini alana kadar uzun bir süreçten geçmiştir.
Pop müzik, müzik listelerinde en çok karşılaşılan müzik türüdür.
Müzik Kültürü Dersi Öğretim Programı insanın müziği nasıl keşfettiği, müzik olgusuna nasıl katkı sağladığı ve sanatsal bir yapıya ulaşmasındaki etkinliği, müzik alanıyla ilgili olanların bil- mesi gereken önemli konuları içermektedir.
Müzik Kültürü kavramını, kısaca tanımlamak gerekirse, bir toplumun müzik alanında ortaya koyduğu, ürettiği, tükettiği, nesilden nesle sözlü ya da yazılı aktarımlar yoluyla ilettiği, manevi ve maddi müzikal-kültürel birikimlerinin tümü olarak özetlenebilir.
Müzik, üniversitelerde Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm kişileri özel yetenek sınavına göre kabul etmektedir.
Bu konservatuvarlarda ki bölümler de kendi içinde 8'e ayrılıyor: Temel Bilimler Bölümü, Ses Eğitimi Bölümü, Türk Halk Oyunları Bölümü, Çalgı Yapım Bölümü, Müzik Teorisi Bölümü, Müzikoloji Bölümü, Müzik Teknolojileri Bölümü, Kompozisyon Bölümü.
Müzik öğretmeni olmak için üniversitede Müzik Öğretmenliği Bölümü'nün okunması gerekmektedir. Konservatuvarlardan mezun olan bireyler ise formasyon eğitimi almaları durumunda müzik öğretmeni olarak görev yapabilir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Müzik Öğretmeni maaş beklentisi aylık ortalama 25.700 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 23.100 TL ile 32.500 TL arasında değişmektedir.
Nasıl Müzik Öğretmeni Olunur? Üniversitelerin Müzik Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, Müzik Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Konservatuarların opera, şan, Türk Sanat Müziği gibi ilgili bölümlerinden mezun olan bireylerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
Müzik Bölümü – Konservatuvar Meslekleri
Konservatuvar mezunları arasında müzik bölümünü bitirenler; şarkıcı, müzik öğretmeni, akademisyen, piyanist, eğitmen, müzik terapisti, aranjör, müzik yazarlığı, ses ve kayıt mühendisliği, stüdyo mühendisliği gibi sayısız alanda çalışabilirler.
Müzikoloji Bölümü, genel olarak, müzik biliminin disiplinler arası oluşumuna yönelik eğitim vermek, uluslararası etkileşimler ışığında, bilimsel yayın ve etkinliklerle gelişimine katkıda bulunmak hedefindedir.
Şarkıcılık Eğitimi Almak
Bir şarkıcı olmak için lisans eğitimi şart değil. Ama bu alanda bir üniversite ya da konservatuar eğitimi almak hem çok daha bilinçli ilerlemeni hem de profesyonel bir yaklaşım içinde olmanı sağlar.
Ses Eğitimi, ses sanatı icra eden kişilerin sesini doğru ve verimli kullanmasını sağlamak adına gerçekleştirilen çalışmalar bütünüdür. Bu eğitim sayesinde ses sanatçılarının sesi daha güçlü hale gelir.
Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı [MÖABD], ilk ve orta dereceli kurumlara müzik öğretmeni yetiştirmeyi hedefleyen 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir. Programa kabul edilecek öğrenciler müzik yeteneğini oluşturan özelliklerden hangilerine ne ölçüde sahip olduklarının saptandığı Özel Yetenek Sınavı ile seçilirler.
Mezunlarımız mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda akademisyen olabilecekleri gibi, resmi ya da özel sanat kurumlarında, topluluklarda sanatçı ve sanat eğitimcisi olarak görev yapabilirler. Ayrıca pedagojik formasyon eğitimi alarak milli eğitim kurumlarında da görev yapabilmektedirler.
Latinceye musica olarak geçen kelime, latin kökenli neredeyse bütün dillerde benzer şekilde kullanılmaktadır (İng. music, Alm Muzik, Fr. musique gibi).
Büyük efsanevi kral, Jamshid'in müziği icat ettiğine inanılır. İran müziğinin izi Elamite İmparatorluğu (MÖ 2500-644) günlerine kadar sürülebilir. Farklı dönemlerden kalma parça parça ve eksik hâlde bulunan belgeler, Antik Perslilerin müziği detaylı olarak geliştirdiklerini kanıtlar niteliktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri