Türkçe klâvyelerde tuş kombinasyonu alt+0223 ya da Alt gr + s'dir.
ß : / ß / (scharfes es), iki / s / ünsüzüne denktir. İki ünlü arasında bu- lunursa ilk ünlü uzun okunur: Fuß [fu:s], Straße [ştra:se], außen [ausın].
“Alt” tuşu basılı iken numpad, yani klavyenin sağtarafındaki rakamlar ile 225'i tuşlayarak. (Alt + 225) “ALTGR” tuşu basılı iken G+S tuşlarına basarak. (ALTGR+G+S) Google'da aratıp çıkan karakteri kopyala+yapıştır yaparak. Alternatif olarak “β” yerine iki adet “s” harfi yazarak.
Uzun ünlüden sonra gelen /s/ sesi ⟨ß⟩ ile gösterilir (Örnek: Groß, Straße). Kısa ünlülerden sonra ise ⟨ss⟩ yazımı tercih edilir (Örnek: Fluss, dass, nass). Bazı fiil çekimleri ünlünün değişmesiyle ⟨ß⟩ ve ⟨ss⟩ arasında sık sık geçiş yapar (Örnek: fleißen - floss, wissen - er weiß).
ä = alt + 0228. ö = alt + 0246. ü = alt + 0252. Ä = alt + 142.
İlgili 39 soru bulundu
Türkçe klâvyelerde tuş kombinasyonu alt+0223 ya da Alt gr + s'dir.
Klavye üzerindeki Alt + S tuşuna aynı anda basılarak β işareti yapılabilir. Bunun için alt tuşuna basılı tutulurken aynı zamanda S tuşuna da basmak gerekmektedir. Bir başka yöntem ise Alt + 225 tuşları kullanımıdır.
Ä veya ä, çoğunlukla Kuzeybatı Avrupa dillerinde yaygınlık gösteren bir harftir. Almanca, Lüksemburgca, Fince, İsveççe, Slovakça, Türkmence, Gagavuzca, Aymaraca ve Estonca'da kullanılır ve bazılarında /æ/, bazılarında /ɛ/ sesini gösterir.
Harf. Küçük harfli beta (βήτα), modern Yunan alfabesinin ikinci harfidir.
Alman Alfabesi Harfleri Sırası
Alman alfabesinde bulunan harfler; A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Ä, Ö, Ü, ß şeklinde sıralanabilir.
Ü ve Ö aynen Türkçedeki gibi okunur. Ä Türkçe'deki 'özlem' veya 'gel' kelimelerindeki e sesleri gibi açık şekilde okunur, 'ev' veya 'gelin' kelimelerindeki gibi kapalı şekilde değil.
Türkçe'deki B harfine benzeyen ß, iki adet “s” harfinden oluşur. Şöyle: ss. Telaffuz kurallarında ß harfinin okunuşundan örnekler vererek bahsetmiştim. ß harfi ana dili Almanca olan ülkelerden Almanya, Belçika, Lüksemburg, Avusturya'da kullanılırken, Lihtenştayn ve İsviçre'de ß yerine ss kullanılır.
Tek başlarına 6 sayısı sechs, 7 sayısı sieben olarak yazılır. Ancak tek başlarına olmadığında bu yazılışları değişir. 6 anlamına gelen sechs kelimesi sech olarak yazılır. 7 anlamına gelen sieben kelimesi ise sieb olarak yazılır.
(Š: Büyük harf, š: Küçük harf) Latin Alfabesi'ndeki S harfinin haçek (ters şapka) ile birleşmesiyle oluşan bir harftir. Genellikle Türkçe'deki Ş gibi okunur.
δ, Yunan alfabesinin dördüncü sıradaki harfidir (tek başına Delta olarak okunur).
Fi işaretini yapabilmek için alt + 1157 tuşlarının bir arada kullanılması gerekmektedir. Bunun için boşluk tuşunun solunda bulunan alt tuşuna basarken klavyenin rakam bölümünden sırası ile 1-5-7 tuşlarına basmak gerekmektedir. Bu şekilde Ø simgesi yapılabilmektedir.
Æ (æ) Kuzey Avrupa alfabelerinde Norveççe, Danca, Faroece ve İzlandacada kullanılır. A-E arası bir ses verir. Daha sonra bu harf Kiril alfabesine çevrilmiştir.
Å harfi içeren bir İsveç klavyesi. Å, kökeni Kuzey Avrupa olan bir harftir. Almanca'da Aal veya Haar (İskandinavya'da ål, hår, İngiltere'de eel, hair) şeklinde yazılan bu sesi karşılamak için oluşturulmuştur. Harf, Eski Nors dili'nde yer alan "á" harfi yerine kullanılmaya başlamıştır.
Elif, kelimenin başında ilk harf ise, yanında bir elif daha geldiğinde Türkçe kelimelerde uzun hece olmadığından “a” sesinde, Arapça ve Farsça kelimelerde ise uzun a “â” olarak okunur.
Kelime ortasında ve başında (küçük harfte) σ, sonunda ise ς olarak yazılır, büyük harf düzeninde her ikisi de Σ olarak yazılır. Türkçedeki S sesi gibidir. Fakat kendinden sonra Ββ, Υυ, Δδ, Λλ, Μμ, Νν, Ρρ harflerinden biri gelirse, ses Z'ye dönüşür, yani yazılışta s, okunuşta z olur.
Alfa purum (Latince'den, Türkçe anlamı Safi Alfa) Grekçe'de e (Epsilon), i (Iota) ve r (Ro) harflerinden sonra gelen a (Alfa) harfini tanımlamak için kullanılır.
Word belgesinde alfa işaretini kullanabilmek için üst başlık kısmında yer alan ekle menüsüne ulaşarak, açılan bölümde simgeler kısmına göz atmanız gerekir. Bu kısımda yazı tipini 'arial' olarak seçebilir ve sol altta yer alan karakter kodu kısmına '03B' komutunu girmeniz yeterli olur.
Normal masaüstü klavyesinde AltGr + A. Mesela: æææææ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri