NE DE OLSA NE DEMEK: 'ne denli eksiği, kusuru olursa olsun, böyle olmakla birlikte' anlamında kullanılan bir söz. NE DE OLSA NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “ne de olsa mı, nede olsa mı” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ne de olsa şeklinde olmalıdır.
Genellikle ne de olsa şeklinde kullanılan kelime bununla birlikte, bunun yanı sıra anlamına gelir. TDK'ya Göre Ne De Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? -De bazı kelimelerde ek bazılarında ise bağlaç olarak kullanılır. Bu kelimede bağlaç olarak kullanıldığı için ne kelimesinden ayrı olarak yazılması gerekir.
Ne de yazımı doğru olarak yazıldığında de bağlacı ayrı olmalıdır. Türkçe yazım kuralları gereği ne de doğru yazılışı bu şekilde olmalıdır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
İlgili 23 soru bulundu
Ek olan “-de/-da” bitişik yazılır.
Şimdi bu konuda küçük bir ipucu ile konuya açıklık getirelim. Kullandığınız cümlede “de/da”yi çıkardığınızda ortada cümle diye bir şey kalmıyor ise bu “de/da” ek olan “-de/-da” dir ve bitişik yazılır. Eğer anlam bozulmuyor ise bu “de/da” bağlaç olan “de/da” dir. Ayrı yazılır.
Bağlaç olan da / de cümleden çıkarıldığında anlam bozulmuyorsa ayrı yazılır.
Bu sözcük “olasılık, ihtimal” gibi durumları ifade etmek için kullanılmaktadır. Olsa da TDK'ye göre ayrı yazılması gereken bir sözcüktür.
TDK sözlüklerine göre "ya da" bağlacı ayrı yazılıyor. TDK Yazım Kuralları kılavuzuna göre Bağlaç olan de/da'nın ayrı yazılması gibi Ya sözüyle birlikte kullanılan da eki de ayrı yazılmalıdır. Bazı örneklerde görülen "yada" gibi yazımlar ise imla hatasıdır.
Günlük hayatın birçok noktasında kullanılan sizde TDK tarafından belirlenen kurallara göre bulunma durumunu ifade ediyorsa bitişik yazılmalıdır. "Sizde bitişik mi yazılır?" sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir: Sizde (Bulunma durumu) Siz de (Bağlaç eki)
Ne de kelimesinde ''de'' bağlaç olarak kullanıldığı için bu kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Her Ne Kadar Nasıl Yazılır? Her Ne Kadar Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Her, ne ve kadar kelimelerinden oluşan her ne kadar ifadesi, bir tamlamadır. Bu nedenle kelimenin ayrı yazılması gerekir.
“... da olsa. ..” biçimdeki kullanımlarda “da”lar ayrı yazılır: Az da olsa...
Olsa da kelimesinde ''da'' bulunma eki değil bağlaç olarak kullanılmıştır. Dil bilgisi kurallarına göre cümle içerisinde bağlaç görevinde olan her kelime bitişik değil ayrı yazılır. Bu nedenle olsa da kelimesinin de ayrı yazılması gerekir.
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
HALHAL KELİMESİNİN ANLAMI
Diğer türlü anlamsız olur. Bu kelime genellikle hal hal şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı halhal şeklinde olmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Cevap. Cevap: mesafeler uzak olsa da. “de” yi çıkardığımızda cümlenin anlamı tamamen bozuluyorsa “ek”tir; anlam tamamen bozulmuyorsa, anlamda değişiklik oluyorsa “bağlaç” tır.
Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım) Türkiyede (Yanlış kullanım)
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Türk Dil Kurumu'na göre ''baş etmek'' ayrı yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz. Seninle baş etmek gerçekten çok zormuş. Neden sürekli seninle baş etmek zorunda kalıyorum?
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Biraz da bitişik mi yazılır yoksa ayrı mı diye merak edilmektedir. Bu sözcük yazılırken da eki dahi anlamına geldiği ve cümle içinde anlamın değişmesine neden olmadığı için ayrı yazılması doğrudur. Eğer birazda şeklinde bitişik olarak yazılırsa imla hatası yapılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri