Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir.
Helvanın kavrulurken çıkan kokusunun ölünün ruhunu doyurduğu, helvanın kendisinin de ölüyü ziyarete gelenleri doyurduğuna inanılıyor.
ölen kişinin ardından helva yapılıp taziyede ikram edilmesi geleneği kadim bir türk geleneğidir. eski türkçede " süçig " yahut " çövenç " şeklinde ifade edilen helvanın yapımına herkes katkıda bulunur, böylece ölen kişinin ruhuna dostluklarını ilettiklerine inanırlardı.
Birçok bölgemizde irmik helvasına fıstık, ceviz gibi kuruyemişlerde katılmaktadır. Ölünün arkasından neden irmik helvası yapılır? Helva ile beraber dua edilerek ölen kişinin kabir acılarının hafiflediği düşünülür. Ölen kişinin kabir azabının hafifleyeceğine inanılır.
"Allâhumma'ğfır lifülânin, verfa'derecetehu fil mchdiyyîne, vah- lüfhü fî akibihil ğâbiriîe, vağfir lenâ velehü yâ Rabbel âlemîne, vefsah lehü fî kabrihi ve nevvir lehü fîtii."
İlgili 32 soru bulundu
Rüyada helva kavurmak; yardıma muhtaç kimselere yardım edeceğinize, güzel hayırlar işleyeceğiniz anlamına gelir.
Ayrıca rüyada un helvası kavurduğunu görmek büyük kazanç sağlayacak bir kon hakkında proje gerçekleştirip sonucu beklemeye de işaret etmektedir. Bazı yorumculara göre ise bu rüya aile bireyleri ilke mutlu olmaya ve başarının gün geçtikçe artmasına da alamet etmektedir.
Gömülmeden önce cenaze bir gün evde bekletilir. Bu bekletme gurbette bulunan yakınlarının gelişlerini bekleme ve öleni son yolculuğuna uğurlamadan önce, evinde ailesi ile bir gece daha geçirmesini sağlama amacı ile yapılır. Bu süreçte cenaze yakınları ölünün başında ağlarlar.
Hayır. İslâm'ın emri böyle değildir. İslâm, böyle zamanlarda kederli aileye yük üstüne yük yükleme yerine, onların yüklerini üzerlerinden almayı ister; hatta onların ikram etmeleri yerine, onlara ikram etmeyi emreder; ellerinin, ayaklarının tutmaz olduğu bir zamanda onlara yardımcı olunmasını ister.
Ölünün 40. ve 52. gecelerinde "eza"ların (kemiklerin, organların) dağıldığına, ruhun acı çektiğine inanıldığı için yapılan dua ve verilen yemeklerle ölünün acısının azaltılacağı düşünülür.
Yalnız bir ek yemek vardır, bu da “un helvası” dır. Diğer taraftan ölünün kırkıncı gününde ölenin canı-hayrı için, köylülere ölü sahibi tarafından yemek dökülür ve mevlüt okutturularak mevlüt şekeri dağıtılır bu verilen yemeğe “can aşı” denilir.
Ölünün 7 günü nasıl hesaplanır diyanet? Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde de yeralan açıklamada, bu soruya şu karşılık verildi: ”Bir kimsenin ölümünün 7, 40 ve 52'nci günü şeklinde zamanlar tayin edip bu zamanlardan özel merasim yapma şeklindeki uygulamaların hiçbir din dayanağı yoktur.
Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir.
Kişi öldüğünde, alt ve üst çeneyi kapatacak genişlikte bir bezle başının üzerinden geçirerek çeneleri bağlanır, böylece ağzı açık kalıp da içine haşerat girmesi önlenmiş olur. Ölünün mafsalları gevşetilir.
Temel malzemeleri un ya da irmik, yağ, şeker, süt, kaymaktır. İrmik unu, şeker, su, tuz ve tarçın çeşitlemeleri ile yapılan özellikle Ortadoğu ve ön Asya'da sevilen tatlı çeşitleridir.
Üç aylardan ilki Recep ayının ikinci gecesi, yani bugün Regaip Kandili olarak idrak ediliyor. Kandil günlerinde komşularına bir şeyler dağıtmak isteyenlerin ise eli ilk olarak "helva" tarifine gidiyor. Helva dağıtma kültürü, kandil ve cenaze zamanlarıyla özdeşleşmiştir.
Cenaze yemeği, cenaze sahipleri tarafından ölen kişi hayrına komşular, tanıdık, tanımadık herkese dağıtılan yemeklerdir. Cenaze yemeği genellikle pilav, etli, tavuklu nohut, soguk/sıcak çorba, helva ve içecek olarak ayrandan oluşmaktadır.
Allah diledi mi dirilerin sesini - bu bir insan sesi, bir çığlık veya bir sur olabilir- ölülere duyurabilir. Öyleyse, dirilerin mezarın başında verdikleri telkini, Kuran kıraatini, duayı, selamı ölüler duyabilir. Buna engel ne bir Kurani nass ve ne de bir rivayet yoktur.
Gece defnin caiz olduğuna dair pek çok hadis vardır. Ancak Resulullah (sav) bir gün kendisini tam örtmeyen bir kefene sarılarak gece bir adamın defnedildiğini hatırlayıp, o sahabenin gece defnedilişine kızdı ve "zaruret olmadıkça gece defnetmeyin" buyurdu.
Kabirde ilk gece müminler için güzel, kâfirler ve günahkâr kişiler için oldukça zorlu ve korkunç geçecektir. Çoğu mütekellim ve muhaddisler, kabir suali ve cevaplarının bu maddi bedenle olacağı görüşündedir. Ancak buna karşın filozofların çoğuna göre, berzah bu bedeni ile gerçekleşecektir.
Un Helvası (Bingöl Yöresi)
Osmanlı mutfağında yer alan un helvası çeşididir. Edirne'ye özgü bir tatlı olan gazi helvası, Balkan ülkelerinde de tüketilir.
Sağlıklı beslenme rutinlerinde yer almaması yahut sınırlandırılması gereken 3 besin kaynağını -un, yağ ve şeker- da içeren buna karşılık lezzeti de kokusu da karşı konulamayan un helvası yerken kesinlikle porsiyonda temkinli olmayı gerektiren bir tatlı.
ölen kişinin ardından helva yapılıp taziyede ikram edilmesi geleneği kadim bir türk geleneğidir. eski türkçede "süçig" yahut "çövenç" şeklinde ifade edilen helvanın yapımına herkes katkıda bulunur, böylece ölen kişinin ruhuna dostluklarını ilettiklerine inanırlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri