Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Bu da yatakların aşınmasına ve zarar görmesine neden olur. Yatak sarması, bir motorun performansını azaltabilir ve motorun ömrünü kısaltabilir. Ayrıca, motorun çalışması sırasında metal parçacıklarının yağda birikmesi, motorun daha fazla hasar görmesine neden olabilir.
Motorun yatak sarması halinde karşınıza çıkacak belirtileri nelerdir? Motorun göstereceği ilk belirti gösterge panelinde bulunan kırmızı yağdanlık ışığı olacaktır. Mavi renkli egzoz dumanı ve motordan gelen sesin normalden farklı olması da motorun yatak sarması problemini anlamaya dair diğer belirtilerdir.
Bu şekilde duyulan motor yatak sesi motor yataklarının kullanım süresinin tamamlanmak üzere olduğunu gösterir. Motor yatak sarması halinde yapılabilecek tek şey; motorun rektefiye edilerek, motor yataklarının ve ilgili parçaların yenilenmesidir.
#1 Yüksek basınçtan dolayı aşırı ısınan motor yağı incelir. #2 İncelen motor yağı yapışkanlık ve yüzey gerilimi fonksiyonlarını kaybeder. #3 Motor yağının yağlama özelliği yok olur. #4 Yağ tüketimi artar.
İlgili 18 soru bulundu
Yatak saran araçta meydana gelen belirtiler arasında motordan duman çıkması da eklenebilir. Bu belirtilerden herhangi bir tanesi meydana geldiğinde vakit kaybetmeden araç durdurulmalı ve motor çalışmadan ilgili servislere götürülmelidir.
Araçların motorundan yüksek devirlerde vuruntu sesi gelmesi, aşırı olmadığı sürece olağandır. Ancak bazı durumlarda araçtan düşük devirlerde de vuruntu sesi gelebilir. Genellikle bu durumun nedeni motor yatağında gerçekleşen deformasyon ile ilgilidir. Bu nedenle aracın hemen en yakın teknik servise götürülmesi gerekir.
Aracınızı çalıştırdığınızda veya araç hareket halindeyken birbirinden tamamen bağımsız iki ayrı metalin çok hızlı bir şekilde birbirlerine vurduklarını duyuyorsanız bu durum, subap vurmasına işaret eder.
Pistonun pim yönünde vurması:
Pistonun silindir deliğine yandan vurmasının nedeni, çoğu zaman biyel çubuğunda bir kaçıklık hatasından (eğilme veya özellikle torsiyon) kaynaklanır: Piston, kaldırma hareketi esnasında motorun boyuna ekseninde sallanır ve bunun sonucunda devamlı taraf değiştirerek silindire vurur.
Bu ses motor soğukken daha çok duyulur.Benzinli motor dizel motor gibi ses çıkarır. Çıkan ses tokmakla biyere vurur gibi tak tak şeklinde oluyor.Isındıkça ses azalır ancak tam olarak bitmez.
Kendi aracınızda motorun bitmesi
Eğer araç yağ yakıyorsa bu motorun bittiğine işaret olabilir. Sarsıntılı ve düzensiz çalışmak da motorun bittiğine işaret olabilir. Ancak bu kesin bir sonuç değildir. Zira eğer motor ekipmanlarında bir arıza varsa da araç sarsıntılı ve düzensiz çalışabilir.
Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir? Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Motor yatağı adı verilen üst kapaktan başlayıp silindire kadar ulaşan motor parçaların da oluşan aşırı titreşim, sürtünme ve ses dolayısıyla aracın yağsız kalmasından başlayarak yağ pompasının işlevini görmemesi sebebiyle doğuran sonuçlar aracımızın motorunu yer.
Yatak Sarması: Krank mili üzerinde ve piston kollarının bağlı olduğu yerlerde bulunan yataklarda, sürtünmenin ve ısının artması ile meydana gelen metal aşınmaları sonucu motorun çalışamaz hale gelmesine yatak sarması denir.
Aşağıda hazırladığımız görsel dört silindirli bir motorun krank milidir. Dört silindirli bir motorda dört adet kol yatağı ve beş adet ana yatak vardır. *** Bir motorda kaç adet kol yatağı varsa bir fazlası kadarda ana yatak bulunur.
Soğutma sisteminin arıza yapmasına neden olan etkenler ise; - Su pompası arızalıdır. - Kayış kopmuş veya kayış kaçırmaktadır. - Termostat arızalıdır. - Soğutma su seviyesi çok düşüktür. - Hava tahliyesi arızalıdır. - Motor soğutma suyunun havası yeterli miktarda alınmamıştır.
Detonasyon olarak da adlandırılan vuruntulu çalışma, silindir içerisine alınan hava yakıt karışımında, bujinin yaptığı ateşlemenin düzensiz olmasıdır. Yanlış zamanda yapılan ateşleme; patlama yerine tutuşma olmasına neden olur. Bu durumda motor vuruntulu olarak çalışır.
Genellikle sesten başka hiç bir zararı yok. Sesin önüne geçmek için bazıları teflon kaplı pistonlar çıkardılar, fakat teflon sıyrılınca yine ses yapabiliyor. Motor yağına son derece duyarlı.
Ayarı bozulmuş supaplar motor ısınırken kararsız rölantiye neden olabiliyor. Hava ve yakıt girişindeki senkronizasyon bozularak yüksek yakıt tüketimi meydana geliyor. Ateşleme sırasında motora uygun yakıt-hava karışımı gönderilmediği için motorda tekleme ve sarsıntı görülebiliyor.
Otomobilde teklemelerin olması, yakıt tüketiminin artması, aracın geç çalışmaya başlaması, araç çalışırken çok fazla ses çıkarması ve performanstaki düşüş “Sübap arızası nasıl anlaşılır?” sorusunda bakılması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
sıkı supa sabahları zor çalışma, rolantide ve soğukken stop etmeye meyil ile, gevşek supap ise titreşim, ses ve hararet yükselmeye başlayınca performans düşüşü ile kendini belli eder.
Ateşleme avansının bir miktar düşürülmesi ile de vuruntu önlenebilir. Avansın düşürülmesi ile silindir basıncı bir miktar düşeceğinden dolgunun kendi kendine tutuşma olasılığı azalacaktır. Ancak bu durumda motor gücü biraz düşecek, yakıt tüketimi artacaktır.
Yatak aşınmalarına ayrıca düşük yağ basıncı, çok ince viskoziteli motor yağı, yağın bozulması, karterdeki kirli yağ ve pislikler, aşınmış oringler veya silindirler, hatalı motor tertibatı, gevşek rulmanlar, gevşek veya kırılmış biyel kolu civataları, veya kötü sürüş koşulları da neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri