TDK'ya göre oldum olası kelimesinin doğru yazılması için ayrı yazılması gerekir. Birçok kişi kelimeyi oldumolası şeklinde yazarak imla hatası yapar. Oldum olası kelimesinin doğru yazılmış hali oldum olası şeklinde ayrıdır.
Yazım kılavuzuna göre oldum olası ayrı ayrı yazılmalıdır. Oldum olası kelimesi bitişik şekilde yazıldığı takdirde yazım yanlışı yapılmış demektir. Bu sebeple oldum olası yazımı ayrı yazılmalıdır.
zf. Eskiden beri, kendimi bildiğimden beri, oldum bittim, oldum olasıya: “Biz bu meslek kusurundan oldum olası kendimizi kurtaramamış ve hâlâ kurtaramamaktayız.” -B. Felek. Gelişigüzel.
Açıklama: Sağolasın diye mi yazılır Sağ olasın diye mi? = Sağ olasın diye yazılır yani ayrı yazılır.
TDK kurallarına göre olagelmek birleşik yazılır çünkü buradaki -gelmek bir birleşik eylemdir. Nitekim literatürümüzün hemen hemen tüm eserlerinde bu yapı böyle kullanılmıştır: Türkiye'de üniversiteler tarihsel olarak siyasi düşüncenin kaynaklarından biri olagelmiş, siyasi atmosferden doğrudan etkilenmişlerdir.
İlgili 30 soru bulundu
TDK kurallarına göre olagelmek birleşik yazılır çünkü buradaki -gelmek bir birleşik eylemdir. Nitekim literatürümüzün hemen hemen tüm eserlerinde bu yapı böyle kullanılmıştır: Türkiye'de üniversiteler tarihsel olarak siyasi düşüncenin kaynaklarından biri olagelmiş, siyasi atmosferden doğrudan etkilenmişlerdir.
"Olaki", TDK kurallarına göre ayrı yazılır: "Ola ki" çünkü TDK kurallarına göre bağlaç olan ki ayrı yazılır. yazımları doğrudur.
Sonuç olarak “her şey” kelimesinin birlikte yazılması yanlıştır. Bu kelimenin doğru yazılışı “her şey” şeklinde olmalıdır.
Sağol kelimesi genellikle yanlış da yazılır ve her iki yazım şekli de doğru zannedilir. Ancak sağ ol kelimesinin tek bir doğru yazımı vardır. TDK'ya göre kelimenin doğru yazımı 'sağ ol' şeklinde ayrı olarak yazılmasıdır. Kelimenin 'sağol' ya da 'sağolun' şeklindeki yazımı hatalıdır.
TDK'ya Göre Nasıl Yazılır? Doğru: Var Ol!
Tahammül, dilimizde oldukça sık kullanılan sözcüklerde bir tanesidir. Hatta genelde tahammül etmek şeklinde kalıplaşmış olarak kullanılır. Tahammül, dilimize Arapçadan geçmiştir.
Yadsımak Ne Demektir? Yadsımak bir yapılan bir eylemi yapmadığını söylemek, yaptığı tüm işleri inkar ederek yok saymak demektir. Yadsımak görmezden gelmek şeklinde de bulunabilen bir eylemdir. Yadsımak var olan işi inkar eden ve yok sayan bir durumdur.
Görece TDK sözlük anlamı şu şekildedir: (sıfat) Bir şeye göre olan, varlığı başka bir şeyin varlığına bağlı olan, kesin olmayıp kişiden kişiye, zamandan zamana, yerden yere değişebilen, bağıl.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Bağlaçlar her zaman ayrı yazılmaktadır. TDK'ya göre ne yazık ki sözcüğünün doğru yazılışı "ne yazık ki" şeklinde olmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır. Hoş çakalın anlamı ise "veda etmek" olarak ifade edilebilir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
ola, 3 karakter ile yazılır. Ayrıca, o harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'o', 'l', 'a', şeklindedir. ola kelimesinin tersten yazılışı alo diziliminde gösterilir.
ifadelerindeki "ol ki" de ayrı yazılır.
Şüphe ve pekiştirme göreviyle kullanılan ki sözü de ayrı yazılır: Ders bitti, zil çaldı mı ki? Seni öyle göreceğim geldi ki.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri