İlk bölüme “Öz Ürün” diyoruz. Öz ürün, ürünün kullanıcılar sağladığı faydadır. Her tüketici satın aldığı üründen bir fayda beklemektedir. Faydası olmayan veya faydası net bir şekilde tüketiciye anlatılamayan ürünlerin, tüketiciler tarafından satın alınması mümkün değildir ya da satın alınması tesadüflere bağlıdır.
– Çekirdek (öz) ürün: Tüketicinin bir ürünü ya da malı satın alırken, neyi satın aldığını ifade eder. Bir tüketici otomobili, ulaşım ya da prestij sağlama düşüncesiyle satın almak isteyebilir. Bu durumda mal, tüketicinin ihtiyaçlarını karşılama bakımından algıladığı doyumdan oluşan asıl çekirdek kısımdır.
Somut Ürün: Öz ürünü saran maddi kısım ya da görünümüdür. Yani, bizim gözle görüp, elle tuttuğumuz, özü saklayan etli kısımdır. Bir başka değişle ürünü öz ve somut madde oluşturur.
Öz (asıl) ürün; alıcının bir ürünü satın alırken neyi satın aldığını ifade eder. Ürünün jenerik özelliklerine ağırlık verir. Sorun çözmeye dönük hizmetler demetinin özünü oluşturur.
Soyut mallar (intangible goods), insan ihtiyaçlarını karşılama özelliğine sahip üretilmiş “fiziki olmayan” ürünlerdir.
İlgili 18 soru bulundu
Markası, hacmi, fiyatı, görünüşü veya öbür bazı nitelikleri ile stok ve kod numarasıyla ayırt edilebilen belirgin bir ürüne ürün kalemi denir.
İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilen somut nesnelere mal denir. Ekmek, şeker, kalem, elbise, otomobil, buzdolabı vs. birer maldır. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirilen işlere hizmet denir.
Potansiyel Ürün: Müşterileri elde tutmak ve kazanmak için ürünün gelecekteki büyütmesini ve modifikasyonlarını ifade eder.
A- Kolayda Mallar: Tüketicilerin az çaba sarf ederek satın almaya niyetli oldukları, genelde diğer ürünlere göre daha sık satın alınan, göreli olarak daha düşük fiyatlara sahip ürün grubudur.
Somut ürün: Öz ürünü saran görünürdeki maddesel kısımdır. Diğer bir deyişle, tüketicilerin gözle görüp elle tuttuğu ürünün somut görünümüdür.
Ürün karması
Belli bir satıcının satış için sunduğu ürün hatlarını ve birimlerini içerir. Birden fazla hattı olan işletmeler ürün karmasına sahiptir.
Sonuç olarak nihai tüketici açısından bakıldığında ürün, kişisel ihtiyacı karşılayan ve bu yönden yarar sağlayan somut ya da soyut bir varlıktır. Ayrıca ürün, Pazarlama Karması olarak adlandırdığımız ve 4P olarak kavramsallaşan modelin de önemli bir dinamiğidir.
Fiziksel ürün:
Yer kaplar, depolama maliyeti vardır. Mutlaka bir son kullanma süresi vardır. Kargo süreci ile uğraşmak durumundasınız. Malın maliyeti vardır.
Gerçek ürünler marka sahipleri, distribütörler veya diğer yetkili taraflarca satılan gerçek ve orijinal ürünlerdir. Sahte mallar marka sahibinin izni olmaksızın üretilen orijinal, gerçek ürünlerin taklitleridir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
duyu organlarınca genellikle algılanamayan, soyut ancak tüketicilerce hissedilebilen unsurlardan oluşan pazarlama bileşenidir.
Ürün, yetiştirilen, yapılan ve bir yerden diğer bir yere taşınan şekillendirilmiş ticari eşyadır. Zirai, teknik üretim işlemi sonunda elde edilen bir ürün ayrıca pazarlanmak, kullanılmak üzere ticari gayelerle nakledilir. İnsan gücünün bir hizmet olarak belirli işlerde kullanılması da ürün olarak kabul edilebilir.
Yapılan araştırmaların sonucuna göre online alışveriş ile en çok satın alınan ürünler teknoloji ürünleri oluyor. İkinci sırayı giyim ürünleri, üçüncü sırayı ise kitap ve çiçek siparişleri alıyor. Online alışverişle en çok satılan teknoloji ürünleri incelendiğinde ise karşımıza akıllı telefonlar çıkıyor.
Temel Ürün: Ürünlerin temel özelliği olarak ifade edilir. Ürün ilk kez üretildiği zamanki üretim aşaması temel ürün olarak isimlendirilmektedir. Bir mont kişilerin yağmurdan ve soğuklardan korunması amacı ile üretilmektedir. Jenerik Ürün: Ürünün kalitesine jenerik ürün ismi verilmektedir.
Zenginleştirilmiş ürün [Augmented Product], satıcısı tarafından rakiplerinin sunduğu aynı üründen ayırt etmek için ek özellikler veya hizmetler ile geliştirilmiştir. Bir ürünü çoğaltmak, ürünün kendisinin ötesine geçen maddi olmayan faydalar veya eklentiler dahil etmeyi içerir.
Bunlar; Kolayda Ürünler, Beğenmeli Ürünler, Özellikli Ürünler, Aranmayan Ürünlerdir.
İnsan ihtiyaçlarını doğrudan doğruya karşılayan mallara tüketim malları veya nihai mallar denilmektedir (örneğin, ekmek, elbise, ev). Bunun yanında üretim malları, diğer üretim mallarının ve tüketim mallarının üretiminde kullanılan ve insan ihtiyaçlarını dolaylı olarak gideren mallardır (örneğin, çimento, traktör).
Ara mamul başka bir malın üretiminde girdi olarak kullanılmak üzere üretilen ürünlerdir. Ana mamul bir başka işlem gerektirmeyen, nihai kullanım için üretilen ürünler olup yan mamuller ise üretim süreci sonunda teknik nedenlerle ana ürün ile beraber ortaya çıkan ürünlerdir.
Üstün Mallar:Tüketicinin gelirinin artmasıyla talebi artan,gelirin azalmasıyla talebi azalan mallardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri