Palamut oltalarında 0,35- 0,40 misina kullanılır. Bedende daha ince misina tercih edilir. İğne boyu 3/0 numara ve uzun saplı olmalıdır.
Çingene palamutunda 1/0 iğne boyları balık irileştikçe 2/0 , 3/0 olarak çaparide iğnelerin boyu da büyümektedir. Torik avında ise 5/0 , 6/0 boyları tercih edilmektedir. ***Palamut avında kıyıdan surf kurşun , tekneden iskandil kurşun tercih edilir.
Çapari Palamut Hazır
25 adet köstek misina vardır. Her köstek ucunda 3/0 numara iğne bulunmaktadır. İğneler nikel renktedir. Palamut avlarında kullanılır.
Palamut Çaparisinin Yapısı
Beden uzunluğu 150 – 180 cm civarıdır. Bu bedenin bir ucuna fırdöndü ve fırdöndüye 0,40 mm – 40 cm görünmez misina bağlanır ve ucuna 7 cm hızlı hareket yapan, bulunulan yere uygun olduğu düşünülen bir yüzey rapalası bağlanır.
Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir. Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Palamut oltalarında 0,35- 0,40 misina kullanılır. Bedende daha ince misina tercih edilir. İğne boyu 3/0 numara ve uzun saplı olmalıdır.
Genelde sabah erken saatlerde ve güneş batımına yakın daha aktif olarak yemlenirlerse de gün boyu yem peşinde koşarlar ve av verirler.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, tekir, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
8 Kat Yeşil Renk 1000 Metre Örgü Misina 0.20 mm 17.4 kg ÇEKER,1000 M.
Benimde en çok verim aldığım palamut sahteleri, şeffaf, beyaz, sarı ve fosforlu yeşil sırtlı olanlar.
Palamut tüm yırtıcı balıklarda olduğu gibi, doğal ve yapay balık yemi ile iki şekilde de avlanır. Doğal yemler kullanıldığında zokalı olta takım kullanılır. Yapay yemlerle avlanırken çapari, atıp çekmeler (kaşık, yünlü, yapay balık, seğirtme), sürütme, fly takımı kullanabilirsiniz.
LEVREK ÇAPARİSİ
Köstek uzunlukları 35cm olup iğneye bağlanan uçlarına sarma düğüm (çift düğüm) yapılır. İğneler 8 numaradır. İğnelere horozun kırmızı ve beyaz renkte boyun tüylerinden beş adet veya kazın kınaya batırılarak parlak turuncuya boyanmış göğüs tüylerinden üç adet bağlanır.
İnce seri iğneler 1 numaradan başlar 16 (bazı serilerde 22 hatta 32) ya kadar gider ve NUMARA. BÜYÜDÜKÇE İĞNE KÜÇÜLÜR, 16 en küçüktür.
Palamut, avcı ve son derece saldırgan bir balık türüdür. Palamudun başlıca besinleri; uskumru, kolyoz, hamsi, çaça, istavrit, gümüş ve sardalya balıklarıdır. Avlanırken bu balık sürülerinin peşinden su yüzeyine yaklaşır, doydukları zaman ise derin sulara doğru inerler.
Balik hali gelenegi olarak palamutlar çift halinde satilir, kasada 14 adet palamut var ise 7'li olarak adlandirilir.
KIYIDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN MERCAN AVI:
İğne olarak son yıllarda kalitesi tartışılmayan özel lazer kesim, kısa pala çapraz,uzun palalı,paslanmaz ve açılmaz iğneler tercih etmemiz yerinde olur. Kıyıdan Mercan avında kullanacağımız iğneler 1,2.3.1/0 ölçülerinde olması yeterlidir.
Effe Force 10000m 0.30mm Bobin Misina Çekeri 14.20kg Beyaz.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
At çek olta orta büyüklükteki balıkların avlanmasını sağlar. Lüfer, alabalık, somon, sazan, sardalya ve levrek gibi balıklar at çek olta ile yakalanır.
Palamut balığının 1 adedi (280 gr) 605 kalori, 1 köfte kadarı (30 gr) 65 kaloridir.
Hayatta kalma içgüdüleri ve görme, levrek gibi bir çok balık türü avlamak için gece dışarı çıkar. Sualtı LED ışıkları da aynı amaçla kullanılabilir, ancak süper parlak olmadıklarından veya bazı balıkları korkuta bileceklerinden emin olun.
Önce Karadeniz'de sürüler halinde vanoz ve çingene palamutu, eylülden itibaren de palamut gelmeye başlar. En lezzetli zamanda eylül başından şubat ortalarına kadar olan zamandır. Bu mevsimde çok yağlı olduğundan tavası biraz ağır kaçar. Bu nedenle ızgarası ve fırını tavsiye edilir.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri