Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.
Pankreas Ağrısı Nasıl ve Nereye Vurur? Pankreasın bulunduğu bölgenin dış katmanında yer alan kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli sancı, ağrılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak biçiminde yayılan karın ağrısı görülebilir.
Pankreasın bulunduğu kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, Sancılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak şeklinde yayılan karın ağrısı, Ateş, Mide ağrısı ve mide bulantısı nöbetleri gibi şikâyetler görülür.
Kanserden bağımsız yapılan bir araştırmada pankreassız 5 yıl üzeri yaşam ihtimali yüzde 75 olarak bulunmuştur. Pankreasın yüzde 20'lik bir kısmı bile kalsa kişide diyabet ve sindirim problemleri ortaya çıkmayabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Lipaz testi, pankreas hastalıkları, akut (ani) pankreatitlerin teşhisi için kanda bulunan lipaz seviyesini ölçen bir kan testidir. Kistik fibrozis, crohn hastalığı ve çölyak hastalığı gibi hastalıkların tespitinde de lipaz testinden yararlanılır.
Akut Pankreatit Tanısı
Akut pankreatit için doktorunuz pankreas tarafından üretilen iki sindirim enziminin (amilaz ve lipaz) seviyelerini ölçen bir kan testi isteyebilir. Bu enzimlerin yüksek seviyeleri akut pankreatiti gösterir.
Gaz şişkinlik yapan nedenler arasında mide bağırsak hastalıkları safra kesesi ve pankreas hastalıkları olarak değerlendirebileceğimiz geniş bir hastalık grubu mevcuttur.
Sarımsak, brokoli, siyah üzüm, ıspanak, çiğ tercih edilen diğer sebzeler, ev yoğurdu, karahindiba, zerdeçal yemek; evde hazırlanan meyve-sebze suları ve bol su içmek pankreas sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.”
Karında ele gelen kitle, karaciğerde büyüme bulguları varsa pankreas kanserinden şüphelenilebilir. Tanıyı kesinleştirmek ve evrelemeyi yapabilmek için karın ultrasonu, tomografi, MRI veya PET-CT incelemeleri gereklidir. Pankreas, mide ve karaciğer arkasında kaldığı için ultrasonla tam olarak görüntülenmesi zordur.
Pankreas, karın zarının arkasında yer alan bir organ olduğundan rutin kontrollerdeki tanısal girişimlerde tanı konulamaması ve atlanması söz konusu olabilir. Bu sebepten belirtiler söz konusu ise geç kalmamak çok önemlidir. Kaşıntı var ise karın bölgesi ultrasonu ve tomografi çekilmesi ön tanıya yardımcı olabilir.
BULANTI VE KUSMA EŞLİK EDEBİLİR
Pankreatitin en önemli belirtisinin ağrı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yaprak, “Pankreasın akut iltihabında 'kemer tarzında' olarak nitelendirdiğimiz ve sırta vuran bir karın ağrısı söz konusudur. Ağrıya genellikle şiddetli bulantı ve kusma eşlik eder.
Pankreas hastalıkları ve birtakım farklı hastalıklarının teşhisinde veya pankreasın işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan lipaz testi, enzimin birim hacimdeki kanda yer alan miktarının araştırılması şeklinde yapılır. Sağlıklı bireylerde serum lipaz seviyesi 10-140 U/L aralığında olmalıdır.
Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR): BT ağız ve damar yolu ile kontrast ilaç verilerek çekildiğinde pankreas tümörleri hakkında çok önemli bilgiler verir. Yaklaşık %95 ve üzerinde tanı koydurucu özelliği vardır. MR görüntüleme aynı şekilde tümörün ayırıcı tanısında önemlidir.
Kafeinli veya kafeinsiz kahve tüketimi pankreas kanseri oluşumunu yaklaşık yarı yarıya azaltır. Kahve tüketimi kalp sağlığını koruduğu gibi pankreas kanseri riskinden de koruduğu için günde 1 fincan Türk kahvesi tüketimi önerilir.
Psödokist Oluşumu. Pankreasın doku hasarından dolayı (pankreasın kısımlarının ölümü) pankreas yol sisteminde yırtıklar oluşabilir. Açığa çıkan pankreas suyu yavaş yavaş pankreasın içinde veya etrafında toplanır. Pankreas suyunun bu birikimlerine psödokist denilir.
Hastaların kan testlerinde; CA 19-9 ve CEA gibi tümör belirteçleri çoğunlukla yüksek çıkar. Safra yolunun tıkandığı hastalarda ise bilirubin değerleri ve karaciğer fonksiyon testleri yüksek bulunabiliyor.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Bağırsak yapısındaki bozulma gaz sıkışmasının nedenidir. Bağırsak fıtıkları, kabızlık, kolon kanseri, peptik ülser de gaz sıkışmasının nedenleri arasındadır. Ayrıca pankreasın iltihaplandığı 'pankreatit' durumunda da gaz sıkışması görülebilir.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Kan testlerinde ise amilaz ve lipaz yüksekliği, karaciğer enzim yükseklikleri, beyaz küre yüksekliği, CRP ve Sedimentasyon gibi inflamasyonu gösteren testlerde yükseklik görülebilir.
Bu enzimlerin azalmasının sebebi üç nedenden olabilir. Ya enzimin üretimi bozulmuştur, üretim miktarı bozulmuştur. Veya bu enzimler, doğrudan, aktif halde ince bağırsağa verilmiyordur. İlk hazırlandığında daha in aktif durumda bunların erken aktive olmaları sebep olmuş olabilir.
Kronik pankreatit belirtilerinde ise bulantı, kusma, hazımsızlığa ek olarak kötü kokulu dışkılama ve hızlı kilo kaybı görülmektedir. Tedavi edilmediğinde daha ciddi sonuçlara yol açarak böbrek ve kalp gibi organlarda bozulmalara sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri