Gunders, son kullanma tarihi üzerinden bir ay geçen mısır cipslerinin hala yenebileceğini, ancak tadının bayat olabileceğini söylüyor. Zeytinyağıyla tavada ısıtılırsa mısır cipsinin tekrar çıtır çıtır olabileceği tavsiyesinde bulunan Gunders, hava almayan kaplarda saklamanın da cipslerin ömrünü uzatacağını belirtiyor.
Uzun süre bekleyen mısırların nem oranı çok düştüğü için ya patlamıyor ya da çok küçük oluyor. Mısırın içindeki nem oranına göre mısırın patlama performansında en önemli etken. Uzun süre bekleyen mısırların nem oranı çok düştüğü için ya patlamıyor ya da çok küçük oluyor.
Bayat Patlamış Mısır Nasıl Canlanır? Artık mısır patlamanın en kolay yolu, fırında ısıtmaktır. Bir fırın tepsisi üzerine tek kat halinde bayatlayan mısırı yayın. 5 dakika boyunca 200 derece ısınmış fırına yerleştirin.
Daily Mail gazetesinin haberine göre, ABD'de yapılan araştırmada, patlamış mısırın içinde meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan “polyphenol” antioksidan maddesine rastlandı. Bu madde kalp hastalıkları, kanser ve diğer hastalıklarla mücadeleye, vücudun direncini artırması açısından yardımcı olmasıyla biliniyor.
Salatalardan pizzaya kadar her yemeğe eşlik eden mısır, farklı şekillerde tüketilmektedir. Tüketimi sırasında ise en önemli sorun kolay bayatlamasıdır. Kabukları soyulduktan sonra doğru saklama yöntemleri uygulanmazsa mısır taneleri çok hızlı kuruyacak, tadını kaybedecektir.
İlgili 26 soru bulundu
Patlamış mısır, çoğu atıştırmalığa göre lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Patlamış mısırın bu özelliğini göz önüne alırsak, bilinenin aksine kilo yapmadığını ve zararlı olmadığını söyleyebiliriz. Ancak fazla yağ ile hazırlanmadığı sürece.
Patlamış mısır soğuduktan sonra cam veya plastik bir kaba koyun. Çok büyük bir kap kullanmamaya çalışın yoksa patlamış mısır daha hızlı bayatlar. Yapabiliyorsanız, kabı ağzına kadar doldurun, böylece içinde fazla hava kalmaz. Patlamış mısırı 1 ila 2 haftaya kadar oda sıcaklığında saklayın.
İşte mısırın sağlığımıza olan zararları;
Yan etkileri oluşabilir. - Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur. Biriken gaz hem bağırsaklara zarar verir hem de karında şişkinliğe neden olur. - Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar.
Patlamış mısır özellikle sindirim sistemine iyi gelecek çok önemli vitamin ve mineraller barındırır. Sindirim sistemini canlı tutmak suretiyle aynı zamanda kabızlığı önleme konusunda etkilidir.
İçerdiği lif nedeniyle kabızlığı önleyebilir. Sindirim sistemini harekete geçirebilir. Bu sebeple en iyi atıştırmalıklardan biri olarak bilinmektedir.
Mısırın sütlü olup olmadığını anlamak için elinize almanız gerekir. Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir.
Ölçülü ve diyet olarak hazırlanan patlamış mısır kilo aldırmaz. Ölçülü olmanın gerektiğini yeniden vurgulamak isteriz. Eğer tuzlu ve yağlı şekilde patlamış mısır yerseniz, bunu da alışkanlık haline getirirseniz zamanla vücudunuzda ödem ve yağ birikecektir.
Tenceredeki yağ cızırdamaya başlayınca içine mısırı atın ve tencerenin kulplarından tutarak 1-2 kez sallayın. Tencerenin kapağını kapatarak mısırların kızmasını bekleyin. Tencereden mısır patlama sesleri gelmeye başlayınca yine saplarından tutarak 2-3 dakika daha sallayarak pişirin.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Son kullanma tarihi, bir ürünün daha öncesinde tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini belirten tarihtir. Söz konusu bir gıda ise, o tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini belirtir. Yasa gereği veya çabuk bozulan mallar için öngörülen raf ömrünü dolduran bir şey kullanılmamalıdır.
Her koçanda 300-1000 püskül oluşur ve polen tozu alıncaya kadar 10-15 gün canlı kalabilir.
Mısır yedikten sonra su içmek şiddetli karın ağrısına ve şişkinliğe neden olur, aynı zamanda sindirim sistemi ciddi anlamda yavaşlar. Bunun nedeni ise mısırın karmaşık karbonhidrat ve nişasta içermesidir. Bu içeriğe sahip bir besin üzerine su içmek, midede gaz salımı yaratır. Bu da beraberinde mide ağrısı getirir.
Bu aslında oldukça basittir. Mısır tanesinin dışı tamamen selüloz olduğu için insan vücudunda sindirilemez. Bu yüzden iç tarafı sindirilen mısır tanesinin kabukları dışkıda görülebilir.
Elektronik sigaranın zararlı etkilerden bir tanesi de 'patlamış mısır hastalığı' olarak bilinen “bronşiolitis obliterans”dır. Elektronik sigaranın dumanı akciğer içerisinde bulunan ve hava keseciklerini koruyan makrofajların işleyişini bozarak onların zarar görmesine neden olabilir.
Mısırın yüksek miktarda karbonhidrat içermesi sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını korur. Sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça faydalı olan mısırın bu özelliği sayesinde bağırsak sendromu, kabızlık, ishal gibi sorunlar oluşmaz.
Diasetil'in solunması nefes darlığı, kuru öksürük, yorgunluk, bitkinlik; ağız, burun, göz tahrişi; patlamış mısır akciğeri, hışıltılı solunum ve ölüme yol açmaktadır.
Sıcak soğuk göre göre içinde rutubet oluşuyor ve böcekleniyor. Mümkünse küçük paketler halinde satılan mısırlardan al patlat bitir paketi sonra tekrar al. Marketlerdeki paketlerin havası alındığından büceklenmesi imkansız. Ayrıca bu ufak böcekler her kurutulmuş yicekte oluşur.
İlk patlamayı duyduğumuz da tencerenin kapağını kapatıp tencereyi sallayarak patlatıyoruz. Önemli püf nokta burada kapağı kapatırken tencerenin ağzını kapatacak şekilde havlu peçeteyle kapatın ki buharı alsın. Sıcakken değil soğuduğunda yiyoruz ve beklesede ertesi güne kalsa da bayatlamıyor ve ilk çıtırlığını koruyor.
Mısırları koyduğunuz Koroplast kilitli poşetin havasını olabildiğince alın ve derin dondurucu ya da buzluğun en derin kısmında muhafaza edin.
Mısır patlatmak için tereyağı yerine sıvı yağ tercih ettiğinizde daha iyi sonuç alırsınız. Çünkü tereyağı mısırların tümü ya da çoğu patlayana kadar yanabilir ve bu da koyu renkli ve acımsı lezzete sahip patlamış mısırlar hazırlamanıza neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri